Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Koliko ste ljubomorni prema partneru?

Kako je pokazujete?

Koji postupci partnera izazivaju ljubomoru kod vas?

Da li ljubomoru posmatrate kao negativno osecanje?

Da li je ljubomora za vas momenat kada analizirate zasto je osecate i da li mozda preterujete?

Da li ljubomora koja je posledica vaseg preterivanja utice na vas da nesto promenite u sebi?

Da li postupke partnera koji izazivaju ljubomoru tumacite kao signal da nesto u vezi treba menjati?

Da li vas ljubomora cini boljim ili gorim prema partneru?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 95
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

:hhh:

Ja mislim da imam ubedljivo najcarskiji komentar, a da vi svi s oproštenjem preterano s....e, svi ste fini i krasni, niko nije ljubomoran, kad bi vas ta koja volite ostavila mahali biste vlažnom maram

Aman bre ljudi.... Dokle cete vi ispravljati mene o tome sta ja mislim i znam o mojoj ljubomori!? Ako sam sa osobom sa kojom jesam znaci da joj verujem i ne pravim ljubomorne scene. Ako ta osoba

Kada sam bila mlađa, (lagala bi kad bi rekla da nisam) postojala je izvesna doza ljubomore. Madaa, to je više bilo neko štrecanje u pojedinim trenucima.

Kako su godine prolazile shvatila sam da je to "uzaludni posao". Imala sam prilike da u svom okruženju vidim kako ljubomora može da uguši i ubije, ljubav pre svega. Malo, po malo, ljubomora je nestala iz mog mozga.

Ako hoće-hoće, ako neće-ima ko hoće.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nema patoloske ljubomore ni kod njega, ni kod mene....ima je u blagoj, i 's vremena na vreme' varijanti. Upravo iz tih razloga je ne smatram za 'otrovom u braku', vec vise nekim indikatorom da emocije i strast prema supruzniku postoje i posle toliko godina (jer, ravnodusnosti se daleko vise bojim). ... Zanimljivo je, da se moja 'ljubomora' s godinama smanjuje, a njegova povecava ... ali OK, sa hormonI i testasteronI se nikad ne zna, bitno je da je bez konkretnI razlozI :vez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Ljubomora je vrsta straha, ili bolje rečeno složena, afektivna reakcija na zamišljenu ili realnu pretnju da će voljeni objekt biti izgubljen,u potpunosti ili nekom stepenu. Ljubomora je složena reakcija gde primarna emocija strah u percepciji događaja s percepcijom sopstvene reakcije na njega poprima dimenziju složenog odgovara na povređivanje.

Reč ljubomora je etimološki blisko povezana sa ljubavlju, u psihološkom smislu ta veza nije tako čvrsta. Psihoanalitičari (Fenihel) otkrivaju da su najljubomorniji oni '' koji ne mogu voleti ali koji moraju osećati da su voljeni.''

Podeljena su mišljenja da li je ljubomora urođena pa predstavlja prirodnu reakciju u nekim uslovima ili je određena kulturom. Neka istraživanja urođeničkih plemena, kod kojih postoji potpuno slobodan promiskuitet, pokazuju da i među članovima plemena postoji ljubomora, mada je skrivena, verovatno pod pritiskom kulturnog modela i društvene uloge.

Struktura ljubomore

Nema ljubomore bez ljubavi. Priroda ljubavi je takva da drugi uvek može, iz nekog razloga, sada ili u budućnosti, prestati da voli i da uzvraća ljubav. Dakle, prvo ljubav, a zatim i strah od gubitka ljubavi su dve emocionalne pretpostavke na kojima je zasnovano osećanje ljubomore. Sumnja u neverstvo opravdana ili ne, nosi emocionalni odnos kako prema voljenoj osobi tako i prema suparniku .

Ljubav je ekskluzivno i starije osećanje, a ljubomora je strah od gubitka te ekskluzivnosti, strah da bi se neko drugi voleo više. Od rođenja, pa kroz odrastanje spoznajemo ljubav.

Dete prvo mora shvatiti da ga roditelji vole, da bi se moglo potom uplašiti da mu je neko može uzeti. U dečjoj ljubomori su sadržani elementi separacionog straha,zavisti i mržnje.

U ontogenetskom razvoju najraniji začeci ljubomore nalaze se u odnosu prema braći ili sestrama, a posebno prema tek rođenom malom ''suparniku'' u borbi za ljubav majke. Ova ljubomora je nesvesna i često dovodi do razvoja osećanja krivice. Ljubomora kod dece je maskirana i nediferencirana. Najčešće su to agresivni postupci, koji mogu preći u surovu destruktivnost, simboličke aktivnosti, emocionalnu regresiju, zaostajanje u razvoju neke funkcije (govor), ili razvijanje nekog poremećaja (tikovi, mucanje, enureza, enkopreza itd.) Transakciona funkcija detetovog poremećaja ima za cilj da preusmeri roditeljsku pažnju s rivala na ''bolesno'' dete. Na ovaj način se razvija obrazac iznuđivanja potvrda tuđe ljubavi kroz bolest i poremećaj.

Problem ljubomore se sreće u svim grupama i zajednicama upravo zbog stalne potrebe za osvajanjem pažnje i podrške autoriteta, i korenuje negde iz egzistencijalnih potreba čoveka i opstanka.

Kad postoji nesigurnost u odnosu na ostvareni odnos, prag za ljubomoru je jako s nižen, i obrnuto.

Osoba koja oseća ljubomoru je u strahu, a kao reakcija na taj strah u ponašanju se ispoljavaju ljutnja, bes, tuga, mržnja kao metaemocije.

Reakcija na ljubomoru javlja se u četiri osnovna sklopa osećanja i ponašanja:

ljutnja-napad,

mržnja-uništenje,

tuga-povlačenje,

strah-ugađanje.

Sklop ljutnja-napad je vid rešavanja situacije u životinjskom svetu, među decom i u tradicionalnim društvima. Cilj je zastrašiti,oterati ili poniziti rivala.

Mržnja- uništenje je vid gde se ispoljava destruktivno ponašanje koje ima za cilj uništenje voljenog bića ili bića rivala. Istraživanja pokazuju da je čak oko jedne trećine svih ubistva motivisano osećanjem ljubomore i češće je ubijanje partnera nego rivala.

Sklop tuga-povlačenje je reakcija tuge koja je jasan signal partneru da u datoj situaciji treba da preispita svoje ponašanje. Sklop ljutnja-napad izaziva strah, a tuga-povlačenje je usmeren na izazivanje krivice. Kod preteranog ispoljavanja ovog načina ljubomore osoba može razraditi čitave strategije samouništenja čija je transakciona funkcija poruke: ''Ako me još voliš ,zaustavi me'', a koje mogu kulminirati pokušanim ili stvarnim samoubistvom.

Sklop strah-ugađanje je vid čija je suština da osoba motivisana strahom od gubitka čini sve da bi ugodila i zadovoljila voljenu osobu. Njeno ugađanje je poruka partneru koja pokazuje kako je osoba dobra i odgovarajuća za partnera i šta bi on sve izgubio.

--------------------------

Često kažem da nemam pojma šta je ljubomora. Tom izjavom malo preterujem. Prirodno je želeti zadržati osobu koju volimo uz sebe i prirodno je strahovati za njen eventualni gubitak interesovanja za nas. Ali kod mene je taj strah zaista toliko malo izražen da slobodno mogu reći da nisam ljubomoran uopšte.

Da li ste ljubomorni i u kojoj meri? Na koji način iskazujete ljubomoru? Možete li se prepoznati u nekom od sklopova? Da li ste, eventualno, bili žrtva ljubomorne osobe?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nekada, u prvim danima braka, postojala je neka stina ljubomora, a onda sam imala prilike da kod jednog mladog bračnog para, kao i mi, koji je stanovao preko puta nas, i sa kojim smo se svakodnevno družili, vidim šta ljubomora može da učini.

To mi je bila najočiglednija škola. Od tada, ta reč kao da gumicom izbrisana iz mog života.

Kada su deca malo porasla, osetila sam isto neke znake ljubomore prema babi i dedi, jer su ih moja deca u jednom periodu svog života više voleli od mene. Opet sam stala pred ogledalo, popričala sama sa sobom i shvatila da je to samo "moje viđenje" i da je totalno pogrešno. I bila sam u pravu.

Tako da kod mene ljubomora ne postoji.

Ovo sad verovatno, zvuči jako neistinito i nelogično, ali je tako.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

ne gajim

ne ispoljavam (niti ih cuvam u sebi) sumnje,vaganje,podozrive poglede

nemam potrebu da ispitujem,preslisavam,provociram

nikad nisam imala to

jednom (dok sam bila bas, bas mlada) sam napravila scenu

onda sam skapirala da nije u pitanju ljubomora vec moja povredjena sujeta

pa sam krenula da obuzdavam i iskorenjujem svoju sujetu

sujeta je gadna stvar

mozes da je pobrkas s ljubavlju ili mrznjom ocas posla...:uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Umem biti ljubo-morna haha cudan slpet reci,kao ljubo-moron :smeh: ,no kada sam ljubomorna obicno to i kazem. Tipa:Eeee sad cu da puknem od ljubo-morona:tiganj: :smeh:.Mozda nesto manje direktnije od toga,nekada to uopshte ne pokazem. Umem i da preteram :stid2: ,ali vrlo brzo sebe zaustavim. Ljubomora kao takva je odlican znak da postoje varnice:usne:,da vam je stalo do toga da ne izguite partnera.Naravno u dozama normale. Ne da stavite gps(spiiijuni su meeedju nama :mikrofon:)uredjaj na njega i da ga non-stop uhodite:wtf:...to je vec nesto drugo,daleko od ljubomore.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Ljubomorna sam taman toliko koliko je u granicama normale....ne pravim neke glupave scene. Ako sam ljubomorna to jasno stavim do znanja voljenoj osobi :kez: ...i mislim da je neka fina doza poželjna. Volim kad se neko zanima za moje, a onda u dva-tri poteza odbijem napad :lazy: ...svako voli da bude sa poželjnim objektom jelte. Ne volim samo kad neko namjerno potpaljuje vatricu, namjerno me dirka, ponižava... uuuuf, tad nisam ljubomorna, tad sam opasna po život, njegov život. :) Takav mi ne treba. :dry:

Ljubomora je samo dokaz da ima ljubavi, želje, potrebe...svoje ne daš, tuđe ne želiš...taako je. :cica:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Operisan sam od ljubomore....naravno u varijanti kada "sve znam".

Potpuno je razumljivo da covek koga lazu, kome skrivaju nesto postane ljubomoran.

Ovako kada mi draga kaze...udvara mi se "taj i taj...tako i tako" da nemam razloga za ljubomoru...Ili kaze idem sa tim i tim prijateljem na pice...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Ljubomora je stvar moje nesigurnosti,ne verovanja u sebe i svoje kvalitete,nizak nivo samopouzdanja...

:uredu:

Bas sam sad oko Djurdjevadne pomagala par dana udatoj komsinici da spremi slavu pa sam posle par dana pomagala da se sve spremljeno pohasa i tako.

I gledam ih. Ona ga voli, vidi se iz aviona, iskreno se smeje njegovim salama, vazno joj je sta misli i jos milion sitnica.. Ali on je nemoguc..

Cim je skuvala kafu, sela i pocela da prica o necemu, ON je gladan, gde je NJEMU kafa, gde mu je majica, gde je stavio kljuceve, sto jos nije donela njemu pivo.. Uzas..

Ljubomoran je i na musko i na zensko i na kera i na cvece i drvece i na sve sto joj odvlaci paznju od njega. Mogu samo da zamislim tu zbrku u glavi.. Garant misli, bolje da se ona ne udubljuje u nista, sta ima i da razgovara sa ikim, sve su to femimistkinje, mozda bi mogla nesretnica da pomisli da je zasluzila bolje, a da li ja to bolje mogu da joj pruzim, ne verujem, znam da sam glup.. Jao mene..:crkoh:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 1 godinu kasnije...

Ah, ljubomora.

Taj nepatvoreni osećaj kome se niko ne može odupreti. Začin bez koga bi onokaoljubav bila bljutava, ali samo ako se pravilno koristi, našto kao nadaleko čuvena riba fugu (,,Diodon holocnotus'' bodljikava riba , vrlo popularna u Japanu pod imenom ,,Fugu'', koristi se kao pravi specijalitet u kulinarstvu, ali kada je ziva, sirova, ili nestrucno pripremljena, od njenog uboda umire u Polineziji i Istoku preko tridesetak ljudi godishnje!! Nasuprot lose reputacije, japanci maznjavaju godisnje po sto tona ovog ,,harakiri specijaliteta''! izvor: Vutra organizacija), koju ako ne pripremiš pravilno možeš da se pozdraviš sa životom. I ne samo ti, nego i mačketine što žderu oko kontejnera (dešavalo se i kucama, ali njih nećemo da zamišljamo kako mreju), što bi otprilike značilo da će najebati i tvoja šira i uža okolina. Pametni japanci su se dosetili i iznutrice dotične ribe odlažu u posebne metalne kontejnere koji se odvoze tamo negde i uništavaju pod budnim okom čuvara reda i zakona, a kod njih nema trt-mrt. Samo trt.

Elem, kako da izgradiš svoj metalni kontejnerčić za ličnu upotrebu gde ćeš odlagati sve toksine nastale iz jednog nesumnjivo neizbežnog osećaja koji može postati ultradestruktivan ako mu dopustiš da se razmahne? Da vidimo koji sastojci bi trebalo da ga čine.

Sastojak 1: poverenje. Jebiga, moraš da joj veruješ. Šta ti drugo preostaje? Realno, tvoja lepša polovina može da mahne repom (čitaj: dupetom) i dok odlazi do obližnje samiške da ti kupi porodično pakovanje Jelena. Posledica je oplodnja sa bubuljičavim radnikom na kasi međ' sveže pristiglim paletama jabuka i smederevskog grožđa. Alternativa je ugrađivanje mikročipa za praćenje u gornju usnu ili barem stavljanje nožne ogrlice ala Svetlana Ražnatović. Zato, veruj. Uz povremene kontrole. Što ne podrazumeva upadanje na čajanku koju priređuje njena najbolja drugarica povodom rođendana mlađeg brata niti demoliranje stana u potrazi za đuvegijom koji mora da je tu negde, ali nije naodmet da ti se barem javi kad pođe tamo negde, i kad se vrati. I par puta u međuvremenu.

Sastojak 2: razgovor. Razgovarajte o svemu. Evo recimo, tursko kupatilo.

I. : Cicooo, a kad odemo u Istanbul, obavezno idemo u tursko kupatiloooo...

Ja: Gde?

I. : U tursko kupatilo. Znaš kako je super. Izađeš ko nov.

Ja: Čekaj, polako, o čemu se tu radi?

I. : Pa znaš kako, dođe turčin sa ogromnim šakama, i rastavi te i sastavi ponovo...

Ja: Alo bre, jesti normalna? Treba da dopustim tamo nekom brkatom turčinu sa rukama ko lopate da me vata za bulju i još ko zna gde??!!! Jesti normalna, rekoh?!

I. : Dušo, ne budi primitivac. Evo ja nemam ništa protiv da me izgnječi.

Ja: Čekaj, mogu i ja da te izgnječim!

I. : Ali ne možeš kao on.

Ja: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

I. : Nego cico, evo neka tebe masira turkinja, a mene svejedno ko. Ionako će glava da mi bude nabijena u onu rupu, i...

Ja: AAAAAA, rupa!!! Pa da, ja buljim dole, a moj nežni ružin pupoljak je izložen zločinačkim turskim prstima koji su vekovima prčkali po raznim otvorima naše braće i sestara. E, neće da može!!! I čekaj, odakle ti sve to znaš???

I. : Rekao mi Dejan. On me ne bi lagao.

Ja: Dejan? Derpe, znao sam. Feminiziranko sa anuščićem na izvolte.

I. : Uopšte nije feminiziranko, baš je pravi šumski čovek.

Ja. Šumski čovek? Šta to znači? Misliš da među šumskim ljudima nema pedera? Pa i jeleni su šumski ljudi, a Petar Lalović tvrdi da je video par komada kako naskaču jedan na drugoga. I to ne u žaru borbe.

I. : Ja idem u tursko kupatilo.

Ja: E, neće da može!!!

I. : I ti ideš sa mnom.

Ja: :obešenadonjausna:

I tako, razgovarajte o svemu...

Sastojak 3: uzdržavanje. Ponekad se treba uzdržati, izbrojati do 3258691, ne pokazati da u vama ubilački instikt raste, čak i kad vam se u glavi gomilaju kojekave slike, kao recimo meni onomad u vezi planinarenja. I tako, umesto odlaska na lice mesta, dizanja u vazduh jugića kojim su se jedva odvukli tamo, hvatanja za kosu i kidnapovanja voljene osobe od grupe gnusnih planinarskih pornografa, vi ćete provesti prijatan dan u gledanju filmova sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi, a uveče sa oduševljenjem slušati kako je bila glavna u ekipi i kako joj šarke (guje ljute, op. a.) nisu mogle ništa, i kako je pregazila reku ko car Lazar onomad Sitnicu i Lab. I uzdržavajte se od komentara tipa "moj deda je švercujući stoku prelazio u cugu 25 puta više od vas, bez da se zaduva". Znači, uzdržavanje.

Sastojak 4: podržavanje. Eto, posle razgovora o štetnosti salse, vi je ipak podržite ako baš insistira da ide tamo. Naravno, preterano bi bilo da e pretvorite u raspomamljenog gejera koji pomahnitalo meša dupetom uz hitove Rikija Martina, ali nije naodmet da pitate kako je bilo, ko je bio, s kim je igrala, a sve to krajnje nehajno-zainteresovanim tonom, tačno na granici koja određuje da je slušate i zanima vas šta ona radi, ali ne biste povredili one sa kojima to radi. Podrška je zakon.

Uz ovakvu samodisciplinu i odricanje, uspeh u borbi protiv ljubomore je zagarantovan, vaše maligne ljubomorštine će zauvek ostati zatvorene u čeličnoj kutiji koju ste napravili.

Sami.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...