Idi na sadržaj

Dovršetak raspada Jugoslavije iliti "slovenački non pejper"


Preporučene poruke

Kako vidite celu ovu zavrzlamu? Da li bi, u slučaju da non pejper postoji i strane se dogovore, predloženo rešenje zaista rešilo probleme na "zapadnom Balkanu" ili ih učinilo još gorim? Koliko je tako nešto uopšte realno?

Lično... ne znam, ne verujem da je realno izvodivo. Rekao bih da su svi ostali narodi možda čak, manje ili više, spremni na ovakav dogovor, ali Bošnjaci jok. Mislim da su zaista spremni na novi rat da bi sprečili raspad svoje halucinacije, države koja efektivno postoji samo u njihovim glavama. 

I kad bi bilo izvodivo... U nekom civilizovanijem delu sveta mislim da bi vredelo čuvati postojeće stanje pa vremenom stvoriti (ako već ne postoje) funkcionalne multietničke države zasnovane na pravu i pravima. Ovde... možda bi zaista vredelo razmisliti o mapama. Jer toliko smo distancirani da bilo kakva raširenija multietničnost očigledno nije moguća. Hrvati i Srbi u BiH žele pripajanje maticama, Albanci neće odustati od ideje nacionalnog ujedinjenja i nemaju zašto, Srbi severno od Ibra bi razrešili svoje strahove, a Bošnjaci u BiH dobili makar kakvu državu u kojoj bi mogli da dominiraju. Ostala bi "samo" pitanja srpske imovine južno od Ibra i Raška. 

Ali kako ne postoji volja da se u postojećim državama uredi nekakvo normalno funkcionisanje zasnovano na međusobnom poštovanju, tako ne bi postojala volja ni za ovakva rešenja. Jedno je sigurno - ovo ne funkcioniše i stvara seme za neki novi sukob.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...