Jump to content

Praznici i simbolika


Recommended Posts

Krenulo je, ludilo sa badnjacima. Instant simboli za instant vernike. Ako nisi na Badnji dan išao negde u neki šumarak da usečeš taj simbol, u čemu je vrednost tvog postupka? Šta on znači?

Nisam u stanju da prihvatim ovu instant kulturu. Po meni simboli moraju da imaju značaj, stvarni, dela moraju nešto da znače. U suprotnom su nula, ritualno ponovljeno ništa da bi se stvorio lažni utisak o postojanju nekakve suštine. 

Ne mogu bez suštine. Dela su bitna, dela govore o nama. Sve što sam ikad uradio, rekao, mislio, obećao.... ili je bilo pravo ili nije bilo uopšte. Ne obećavam ako ne planiram da ispunim, ne nudim ako ne planiram da dam, ne pripadam nečemu ako u to ne verujem ...ne volim ako nije celim bićem. Ako nije zauvek.

I ako nikad ništa ne postignem u ovom instant svetu, smatraću da sam postigao sve ako ostanem dosledan onome što jesam, ako je sve što jesam bilo iskreno, stvarno, do koske. Do srži. Ako nikad ne kupim lažni badnjak da bih ispunio praznu formu.

---- 

Kakav je vaš odnos prema vršenju prazničnih rituala? Da li ima smisla vršiti ih samo forme radi? Ako ne znamo, ili ne verujemo u značaj onoga što smo uradili?

Link to post
Share on other sites

Poštujem svačiji stav i mišljenje.

Posebno oko religije, tu se ne raspravljam.

Kako i zašto nešto radim ili ne, znam samo ja... odrasla sam u duhu pravoslavlja, sa svim običajima vezanim za moj kraj i to poštujem.

Definitivno je da je sve postalo instant, toga smo svesni u svakom segmentu života,

ako neko želi da kupi posečen badnjak, neka to čini... nemam ništa protiv. 

Ali... nije stvar u instant kulturi, meni više smeta sve ono preterivanje i prenaglašavanje svih praznika, pa tako i Božića.

Smeta mi pucanje, petarde, vatromet i sve ono što današnji svet čini...

Božić se, kod mene, uvek slavi u miru i  tišini, u krugu porodice :srce: 

No, opet... nikoga ne kritikujem, svako radi kako misli da treba i kako oseća... 

Link to post
Share on other sites

Nisam hteo da ispadnem toliko grub... mislio sam da i nisam, vaše reakcije me pokolebaše. Razumem da neko od srca prati nekakvu porodičnu tradiciju u vezi sa praznicima. Imao sam i ja te male porodične praznične rituale kao dete, koji su vršeni jer je uvek tako bilo. I jer su nama nešto značili. Deda bi svake zime usekao jelku, na Božić bi bila spremljena i lomljena česnica, i tako dalje. 

Mislim da se to razlikuje od stihijskog nabavljanja badnjaka jer se tako mora (danas sam čak video u plastiku zapakovan badnjak u Mikromarketu!!!), bacanja nenormalnih količina petardi na sve strane, i sličnih izliva ...pa, ničega, praznog pomodarstva.

Moj stric koji nema pojma ni o čemu će sigurno nabaviti badnjak, ne zato što je to porodična tradicija, nego eto, prosto zato. I ako ga pita neko zašto... on nema zašto, on je "pravoslavac" i to se tako radi. 

Jedno je iz srca, drugo je eto, bla. Bez smisla, bez suštine.

Link to post
Share on other sites

Nisi ti šefe grub. 

To je naša realnost.

Hteli mi to da prihvatimo ili ne, voleli to ili ne... to je tako, na žalost :beyond: 

Nikog nisi uvredio ni povredio, slažemo se svo troje da je veliki deo naroda instant, pa i njihov način obeležavanja praznika,

ali to ne znači da ja ne želim da sačuvam onaj duh Božića koji volim... 

i ne dam ostatku sveta da mi to pokvari... jer Božić je poseban dan, za mene, oduvek :srce: 

Link to post
Share on other sites

Ovo celodnevno gruvanje na ulicama grada je ono što ne volim... :jok:

ovo nema veze sa tradicijom, sa mojim uspomenama na Badnje veče... 

kažemo - Mir Božiji... a ceo dan nemam mira, sad još i komšinica krenula sa protivtenkovskim udarima, umesto petardama...

imam osećaj da mi lupa pod nogama :dry: 

elem, džaba njima i da su zasejali pšenicu i da su nasekli badnjak, kad ne umeju u miru da provedu ovo veče...

eto, to ne volem :beyond: 

Link to post
Share on other sites

Kreće i ovde.... :beyond: Osećam se bespomoćno pomalo... shvatio sam odavno da celu ovu priču sa slavljenjem, kalendarima, mirom, srećom i dostojanstvom ne mogu da objasnim ljudima oko sebe pa se i ne jedim preterano, ali ova jadna subkultura koja dobija primat i sve je glasnija i neartikulisanija i nenormalnija... ne mogu. 

Upao sam ove godine zaista u lepo praznično raspoloženje, pisao sam već. Ali ne vredi, došao šesti januar i želim da pobijem sve oko sebe, kompletno lepo raspoloženje mi ubiju, najgore emocije u meni izazivaju. Prouzrokovaće u meni, vidim već, situaciju u kojoj će mi lepše uspomene buditi onaj prvi Božić nego ovaj kojem bi trebalo da se radujem. Ono je bilo dostojanstveno, držao sam za ruku onu jednu katolkinju (NJU, da) koju poznajem i volim do neba i želeo joj iz dubine duše sve najtoplije i najveselije, sve najbolje. Njen topao osmeh mi je obeležio ceo dan. Ove večerašnje i sutrašnje slavljenike želim sve da pobijem. Preterujem, naravno.

Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Morpheus said:

Kreće i ovde.... :beyond: Osećam se bespomoćno pomalo...

Upravo to, potpuno sam bespomoćna :beyond:

 Kad je počela da gruva komšinica, ja izašla na terasu i krenem lepo: Heeeej... šta to bi? Lakše malo, molim te...

A ona meni: Joj Sofy, pusti nas malo da damo oduška! Pa Badnje veče je!

:wtf:  zaista sam bespomoćna na ovo :dry: 

***

''Njen topao osmeh mi je obeležio ceo dan. '' - šefe, zadrži ovu misao i osmeh na licu... u tome je sva čar i lepota ove večeri- izmamiti nekome osmeh :zagrljaj:

***

uhhh... :srce:  

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...