Idi na sadržaj

Vreme je za čaj


Preporučene poruke

Zašto je zdrav zeleni čaj?

Zeleni čaj dobija se obradom listova čajne biljke Camellia sinensis – visokog žbuna sa sitnim, sjajnim, nazubljenim listićima. Biljka se obrađuje parom i suši na vazduhu da se ne bi uništili enzimi.

05-02-caj-3.jpg

Blagotvorno dejstvo

Ovaj napitak sadrži dragocene supstance kao što su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamin C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalijum, magnezijum, koji imaju diuretička svojstva.

Veoma je moćan antioksidant jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti telo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Delotvoran je i protiv upala, reguliše rad štitne žlezde, deluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, štiti od karijesa, regeneriše jetru.

Poboljšava pamćenje

05-02-caj-2.jpg

Ubrzava metabolizam i topi masti

Flavonoidi iz zelenog čaja, naročito katehin, sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala koji su najodgovorniji za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava eliminaciju viška tečnosti i zajedno sa kofeinom stimuliše lipolizu, pospešuje eliminaciju masti i pokreće metabolizam. Nedavna istraživanja na univerzitetu u Ženevi potvrdila su da aktivna svojstva zelenog čaja značajno utiču na smanjenje dnevnog unosa kalorija. Da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva ovog blagotvornog napitka, punu kašičicu listova sipati u 170 – 200 ml klučale vode i ostaviti da odstoji dva do četiri minuta, ne duže, jer mu se tako gubi stimulativni efekat. Procediti i piti po šolju čaja ujutru tokom doručka i po podne (da bi se podstakla drenaža). Jedna šoljica čaja na dan dovoljna je doza zelenog čaja koja može da podstakne drenažu tkiva i izbaci višak tečnosti iz organizma.

Štiti od raka

Zeleni čaj sprečava nastavak i napredovanje raka. Katehini kojim obiluje ovaj napitak sprečavaju delovanje enzima urokinaze, odgovornog za zamenu zdravih ćelija kanceroznim. Kada je urokinaza blokirana, ćelije raka izumiru jer gube izvor belančevina. Japanski naučnici otkrili su da je zeleni čaj efikasan u prevenciji raka jednjaka i dojke, sprečava pojavu raka želuca, jetre i prostate i poboljšava zdravstveno stanje osoba obolelih od malignih bolesti. Antioksidanti koje sadrži mogu zaštititi i od promena strukture DNA uzrokovanih štetnim uticajem UV zraka, pa se u poslednje vreme intenzivno radi na formulama krema sa sastojcima zelenog čaja koje su dobra zaštita od karcinoma kože.

Podmlađuje

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja usporava starenje kože i sprečava njeno isušivanje. Tri šolje dnevno mogu pomoći koži da se oporavi od štetnog dejstva sunčevih zraka. Iz tog razloga zeleni čaj sve češće je jedan od glavnih sastojaka brojnih kozmetičkih proizvoda.

Ublažava alergije

Rezultati naučnih istraživanja pokazali su da redovna upotreba zelenog čaja može doneti olakšanje osobama koje pate od alergija. Istraživači u Japanu identifikovali su sastojak zelenog čaja koji blokira ključni receptor ćelije uključen u nastanak alergijskog odgovora.

Osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj izložene su znatno manjem riziku od pojave demencije u starijoj dobi. Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja nadražuje koru velikog mozga, zbog čega čovek brže povezuje misli. Time se povećava sposobnost pamćenja, poboljšavaju koncentracija, motivacija i izdržljivost, a intelektualni rad postaje lakši i uspešniji. Neki sastojci zelenog čaja mogu zaštititi moždane ćelije od šetnih procesa koji prate Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

05-02-caj-1.jpg

Svaka vrsta zelenog čaja ima određena svojstva

Zeleni čaj možete da kupite u gotovo svakom supermarketu, u filter-vrećicama. Takođe, pojedine prodavnice zdrave hrane prodaju ga u obliku praha (način pripreme: dve kašičice praha preliti vrućom ali ne ključalom vodom). Osim napitka, postoje i granule ili kapsule zelenog čaja koje sadrže veće doze aktivnih polifenola.

„Gun Powder“ je jak kineski zeleni čaj sa lipolitičkim i diuretskim svojstvima. Sušeni listići biljke od koje se ovaj napitak spravlja uvijeni su u loptice i liče na barutne kuglice, pa otuda i njegov naziv.

„Assam Green“ je indijski zeleni čaj koji snažno podstiče fiziološki proces pročišćavanja i ima snažna drenažna svojstva.

„Bancha“ je japanski zeleni čaj bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom A, koji jačaju organizam.

„Gyokuro“ na japanskom jeziku znači „nežne kapi rose“, a reč je o vrsti zelenog čaja koji je bogat vitaminom C i antioksidantima i idealan je za stimulaciju metabolizma.

„Matcha“ je japanski zeleni čaj u prahu. Sprečava starenje ćelija i obnavlja tonus kože, a sadrži 10 puta više antioksidanata nego običan zeleni čaj.

Izvor: „Top zdravlje“

Ovo je jedna u nizu priča o čajevima.

Pijete li čajeve?

Koje vrste?

Da li Vam je bitno da li je čaj u filter vrećicama, ili preferirate ''apotekarske'' ?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ovaj zeleni caj samo shto i od raka ne leci,pritom ti uplati 200 evra na racun,nakon svakog gutljaja :hahaha: . Kada imam nesanicu onda popijem caj od kamilice,zaista deluje fino. A nekad umivam lice s njim,hiljadu puta je bolji nego bila koja krema na svetu,zat valjda i nemam krema :cesces: . To je to,uglavnom nisam veliki ljubitelj,al kada je frka uvek dobro dodje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

To je to,uglavnom nisam veliki ljubitelj,al kada je frka uvek dobro dodje.

Što se tiče komentara o zelenom čaju, uvek sam bila pobornik da je bolja narodna medicina, od bilo kakvih šarenih pilulica.

Ti si, lenjivice otprilike kao moj kum, koji je u fazonu: ''što da pijem čaj, pa nisam bolestan!'' :lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Obožavam čajeve, i pijem ih redovno. Uglavnom su to čajevi u "rifuzi", dok mi je na poslu zgodinije da ga spremim sa filter vrećicama.

Omiljeni čaj mi je od jasmina, sa mlekom. Mada je on prilično žestok, i jedna šolja dnevno je sasvim dovoljna. Ima efekat razbuđivanja, bolji od bilo koje kafe. Posle njega u noćnim satima, nema spavanja!

Mogu da ga pijem i bez šećera i sa šećerom, samo neka je velika doza. Imam moju specijalnu šolju od pola litre, i iz nje pijuckam čaj, pooooolako. I zimi i leti. Imam specijalni čajnik u kojem pravim čaj (sa dozerom) kao i šolju sa takvim "uloškom", kad spremam manju količinu čaja.

U Sloveniji je u kafićima razvijena jako lepa ponuda i usluga čajeva. Prosto je milina naručiti ih, i kad odem tamo, nikad u kafićima ne pijem kafu. Pogotovo što tamo u kafićima nema pušenja. Onda mi uz čaj i ne treba cigareta.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ono, što me zanima, da li je pri spravljanju čajeva u sopstvenoj režiji, potrebna određena tehnika sušenja biljaka?

Otkrij nam tajnu :) (iako onda više neće biti tajna :lol: )

Ma nema tu neke velike tajne..:lol:

Samo malo dobre volje..a posle je užitak veliki, bar za ljubitelje čaja kao što sam ja..

Bitno je izabrati dobro mesto za sušenje biljaka..mora biti onako na promaji, da dobro cirkuliše vazduh, da je suvo i da nije direktno izloženo suncu jer se onda presuši i izgubi i miris i ukus..zavisno od biljke, nekad ih uvežem u strukiće, pa obesim natraške i tako se suše, a nekad poređam po papiru za pečenje (ne znam zašto baš po tom papiru, tako mi baka rekla) i povremeno nežno promešam..Zavisno od vrste biljke i od vremenskih prilika, bude suvo za 14 do 20 dana..

Čaj čuvam u staklenim teglama koje se hermetički zatvaraju..

E sad, moja baka je biljke sušila i u rerni..na nekoj niskoj temperaturi i sa otvorenim vratima rerne..tako je brže, ali ja nisam probala..uvek mislim da će tako da mi izgori..

Jedno tri, pa čak i četiri meseca ovakav čaj može da se koristi..posle toga izgubi aromu, a verovatno i sva korisna svojstva..

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja volim čajeve :)

Svakojake...

Omiljeni mi je zeleni sa limunom i kombinacija jabuka-cimet :ok:

A od domaćih čajeva iz moje apoteke, najviše koristim makedonski planinski, svake godine ga moja jetrva nabere na Galičici i osuši i spakuje nam da ponesemo, da imamo... miriši cela kuća na njega...

Moja majka takođe pravi čajeve sama... U okolini vikendice, kraj Dunava, bere šipak, nanu, kamilicu, kombinuje različite biljke i pravi mešavine za nas :) Uglavnom ih sakuplja i suši u malim džakovima na tavanu, gde je promaja i suv vazduh. I super su mamini čajevi, pijemo ih svi...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Imam specijalni čajnik u kojem pravim čaj (sa dozerom) kao i šolju sa takvim "uloškom", kad spremam manju količinu čaja.

.

Ja jos uvek cekam moj dozer :(

Ja volim cajeve i pijem samo milfordove :lol: mislim proizvodjac je taj a ukusi kako kad i zavisi od godisnjeg doba...zimi najvise volim vocne,a leti obozavam hladnu nanu sa limunom :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 10 meseci kasnije...

'Oću taj čaj. :(

Kupićemo ti Gliška, Mara i ja, čim središ mudl ;)

Baš ćemo da se pretrgnemo :lol:

Nego... stavi malo cimeta... možda će imati Okus kao oČaj iz kladionice.

Ili... da svaki dan piješ čaj u kladionici.

Možda je fora u promeni lokacije :lol:

OT

Pijem čaj od žalfije, koji odličan za detoksikaciju organizma;

čaj od koprive za ''podizanje'' gvožđa, kada je KS u pitanju;

čaj od bokvice...

OoOoOoOoOčajavam :dance:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Evo kakav sam ja čajofil. Kupio sam pre neki dan pakovanje čaja s nekom cvetno voćnom kombinacijom, "čvrsto" rešivši da svaki dan popijem po jednu šolju. Moš misliti. :roll: Popio sam jednu prvog dana i batalio. A sve zbog nekog čaja fantastičnog okusa koji sam popio u kladionici dan pre. 'Oću taj čaj. :(

Sto mi nisi juce rek'o, imam ja taj caj s najlepsim ukusom na svetu :)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Kod mene trenutno u kuci ...

1.Sumska nana

2.Kantarion

3.Kamilica

4.Zalfija

5.Plod sipka

6.Smreka

7.Kunica

8.Repici od tresanja

9.Medvjedje grozdje

10.Lipa

11.Zova

12.Cvijet nevena

13.Svila od kukuruza

14.Kopriva

15.Majcina dusica...

i onda trosimo neku mjesavinu ovoga svega...ili vec sta kome zatreba...

Pola od ovih sam ja brao sa djecom ljetos a pola je stara majka narucivala od neke njene pajdasice...

A od ovoga svega ja trosim najvise zeleni i neki za visok pritisak...koji se normalno kupuju... :lol::lol:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 7 meseci kasnije...

Pijete li čajeve?

Koje vrste?

Da li Vam je bitno da li je čaj u filter vrećicama, ili preferirate ''apotekarske'' ?

O da,nekada sam i češće,što ne znači da neću opet.

Kad sam bio mali deca,brala sam sa mojom rođenom (bakom za ne upućene),majčinu dušicu,kantarion i hajdučku travu...ona se kune u njih,a bome i ja.Pravila je mešavinu od njih,ali i kao pojedinačni imaju svoju namenu i veoma su lekoviti.

Stručna lica,izvori na netu,knjige svedoče o tome,ali i o njihovoj pravilnoj nameni i meri.Tada rezultati ne izostaju.

E sad kad su u pitanju ove filter varijante,dobri su mada i skupi za naše uslove :roll: Milford(onaj od peperminta je sjajan)...ali ja više volim ove naše...domaće,i uz ova tri pomenuta vovim zeleni i rtanjski...leče i prijaju,da ne kažem rasturaju :beyond:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...