Idi na sadržaj

Srbija dobila App Store


Preporučene poruke

Srbija je konačno dobila App Store. Uz njega, u Srbiji postaju dostupni Apple Music, Podcasts, Books i iCloud. Dobili smo odgovor na pitanje „kada“, ali nas sada čeka „kako“ – promeniti državu za App Store nalog.

IZVOR: B92 UTORAK, 21.04.2020. | 08:37 -> 10:00


Foto: Getty/Sean Gallup / Staff



Nešto manje od 13 godina pošto je svetla pozornice ugledao prvi iPhone, 12 pošto je predstavljen App Store i oko pet i po godina pošto je u Srbiju stigao prvi zvanični iPhone, građanke i građani Srbije mogu da prestanu sa lažnim predstavljanjem Appleu i odaberu Republiku Srbiju kao zemlju svog bivstvovanja. iPhone i iPad su, ironično, mogli zvanično kupovati preko pet godina, ali bez zvanične sofverske podrške.

No, bilo pa prošlo, srpski App Store slučaj u tehnoškoj istoriji ostaće zabeležen kao jedna od zanimljivih anomalija u Appleovom matriksu, pa valja gledati u budućnost gde nas čeka najpostavljanije i najbitnije pitanje u novonastaloj situaciji – kako promeniti državu i koje su posledice.


Srećom, promena države kao problem za Apple nije nov, pa je ovo mesto (na razumljivom nam hrvatskom jeziku, strane na srpskom još uvek nema) od kog treba krenuti (ovde je strana i na engleskom ako vam tako više odgovara).

Razloga za polazak na taj put ima nekoliko. Domaći App Store i servisi znače mogućnost korišćenja domaćih platnih kartica bez bojazni da neka od prečica koje danas postoje budu presečene (domaće kartice preko hrvatske prodavnice). Tu je i momenat ugođaja, lakše je i jeftinije koristiti karticu direktno i platiti nešto po autentičnoj ceni, umesto kupovine kartica za poklon po, naravno, višoj ceni od one koja piše na kartici. Što više stvari plaćate, to će biti lakše, pod uslovom da je sve ono što koristite dostupno kod nas, o čemu će biti reči dalje.

Ako živite na besplatnoj strani App Storea, domaća prodavnica značiće bolje organizovanu ponudu, rang liste i kategorije za aplikacije i sadržaj biće lokalizovane. Ovo je bitno i za one koji prave sadržaj i aplikacije, domaća prodavnica značiće efikasnije prikupljanje povratnih informacija i bolju komunikaciju sa korisnicima, što bi trebalo da dovede do boljih proizvoda i koristi za sve.

Da se vratimo na sam proces, ukoliko nemate nikakve pretplate niti kredit na svom postojećem App Store nalogu koji je registrovan na neku drugu državu, prelazak se svodi da proveru dostupnosti aplikacija koje koristite i na našem tržištu. Većina aplikacija će biti, ali nije loša ideja pogledati pre svega one neuobičajenije ili specifične za neka tržišta. HBO Go je ovde dobar primer, dostupan je na hrvatskom, ali ne i SAD App Storeu.

U momentu poslednjeg osvežavanja teksta (21.04, 00:15), nekih „poznatijih“ aplikacija još uvek nema, poput YouTubea i Netflixa. Verovatno će tek obeležiti Srbiju na listi zemalja koje su dostupne, mada su obaveštenje za to dobili na vreme.

Kada smo rešili jednostavne, ostaju malo komplikovanije stvari.

Ako imate kredit na svom App Store nalogu (dopunili ste ga preko poklon kartice recimo), moraćete da ga potrošite pre promene države. Ako je iznos kredita manji od najjeftinijeg proizvoda ili usluge koje možete kupiti, moraćete da se obratite podršci koja će vam anulirati ostatak kredita. Apple Support aplikacija vam može u tome pomoći, odaberite državu svog App Store naloga, pa Billing & Subscriptions.

Aktivne pretplate za Appleove servise moraćete da otkažete, pa da ih ponovo aktivirate kada promenite državu. Članstva, periodi za koje ste nešto iznjamili, ili sezonske propusnice moraće da istkenu pre promene države. Opšta preporuka je da uključite iCloud podršku za sve Appleove servise koje imate i koje koristite, ako postoji, kako bi kasnije vraćanje podataka i sadržaja bilo lakše i izvesnije. Vraćanje podataka nakon ponovne pretplate ne bi trebalo da bude problem, pa će Apple Music playliste postati dostupne kada se ponovo pretplatite.

Ovo možda nije loš momenat da razmislite o tome da se na sve što nije Appleovo pretplatite direktno, a ne kroz kupovine u aplikacijama tako što ćete otići na sajt servisa, dodati svoju karticu, PayPal nalog ili neki treći način za plaćanje naknada. Ovo je lep način da podržite vaš omiljeni servis ako želite, jer ovakav način pretplate znači da neće morati da plaćaju proviziju koju Apple naplaćuje za transakcije preko kupovina u aplikacijama koja ide i do 30% od vrednosti transakcije.

Što se Appleovih servisa tiče, dostupnost svakog od njih za konkretne geografije možete pogledati ovde. To ne znači da će sav sadržaj koji je dostupan za jedno tržište na nekom servisu biti dostupan i na našem. Drugim rečima može se desiti da je neki izvođač dostupan u Apple Musicu u SAD, ali nije u Srbiji, kada Music bude dostupan u Srbiji. iCloud preplata je izuzeta iz ovog procesa i ne morate je otkazivati kako biste promenili državu.

Dodatna komplikacija može biti porodično deljenje (Family sharing), pa je najbolje da se pre promene regiona iščlanite iz grupe. Family sharing je poznat kao potencijalni izvor problema, pa se naoružajte strpljenjem i spremite za kontakt sa podrškom.

Kada ste sve ovo uradli i obezbedili se da imate način plaćanja koji je podržan (većina platnih kartica koje koristite za plaćanja preko interneta će raditi), možete početi postupak promene, a kako to da uradite pogledajte odavde pa niže.

Malo je reći da promena države za App Store nalog može biti komplikovan proces. Važno je ne izgubiti iz vida da dolazak Srbije na spisak ne znači da će zemlja koju trenutno koristite otići sa njega, pa sa ovim procesom ne treba žuriti, a paralelni „srpski“ nalog može biti bezbolno rešenje za opipavanje domaćeg terena. Sa druge strane, malo je razloga zbog kojih novi nalog ne bi bio „srpski“.

Čekali smo predugo, a navike izgrađene tokom boravka u drugim „App Store“ državama traju ništa kraće. Ulaganje u Appleov ekosistem, kao jedan od ključnih argumenata za ostanak u njemu, u srpskom scenariju dobija negativnu ulogu, pa što ste više uložili, to će verovatno biti teže nalog prebaciti na Srbiju.

Ipak, valja imati na umu da dolazak Srbije na listu zemalja u kojima App Store zvanično radi nije kraj, već početak procesa uspostavljanja domaćeg iOS ekosistema. To je dobro mesto za zaključak ove mukotrpne priče – njegov razvoj od značaja je za sve koji u njemu učestvuju, bilo da prave aplikacije i sadržaj, ili ih koriste.

Ivan Jelić
@escapetofreedom
https://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2020&mm=04&nav_id=1677006

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Evo, nakon par dana korišćenja, rekao bih da slobodno možete da pređete na srpski App Store ako postoji dilema. Nisam našao nijednu aplikaciju koju ja koristim, a da nije prebačena. Čak se i HBO GO, koje inicijalno nije bilo, u međuvremenu pojavila. Ne koristim je, ali sam upravo proverio.

Tu su i neke aplikacije za koje sam u hrvatskom App Store morao da prekopavam po kategoriji "Kupljeno" da bih ih instalirao. Ako ste imali takvih problema, definitivno menjajte.

Jedino što meni malo smeta je što su sve cene za aplikacije koje se plaćaju prikazane u evrima. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...