Idi na sadržaj

Otcepljenje Republike Srpske


Preporučene poruke

Kako gledate na najnoviji performans Milorada Dodika i Narodne skupštine Republike Srpske? Mislite li da će ići do kraja? Kako će se cela stvar završiti?

Mojih dva centa: Dejtonski sporazum je postavljen tako da je bilo pitanje vremena kad će bošnjačko političko rukovodstvo uz podršku Vašingtona i njegovih arapskih prijatelja krenuti u akciju totalnog rastavljanja institucija Republike Srpske i njihovog utapanja u unitarnu republiku pod izgovorom legalnosti i zakonitosti. Krenuo je taj proces mnogo ranije, ali polako. Stvar je jednostavna. Rat u BiH je počeo zbog odbijanja Srba (i Hrvata, ali su Hrvati u to doba imali jači nacionalni interes od pripajanja RH - napuštanje Jugoslavije po svaku cenu) da prihvate ulogu građana drugog reda u državi pod totalnom dominacijom Bošnjaka. Ništa se nije promenilo ratom, aspiracije Bošnjaka su potpuno iste i, po mom mišljenju, RS prosto mora da kaže "dosta". Ako želi da opstane.

To "dosta" je jako opasno, ja ne bih totalno isključio ni novi rat ako vlastodršci u RS misle da idu do kraja. Naročito ako "međunarodni faktor" odluči da nametne sprovođenje odluke Ustavnog suda. To ne bi bilo pametno.

Nezavisnost... svakako neće biti dozvoljena, o tome RS teško da može da mašta. Ali možda može da natera one koji donose odluke da je shvate malo ozbiljnije. Ne bih išao na sud oko ovoga, tu RS ne može ništa da dobije, ceo "slučaj BiH" je presedan i kao takav bi bio tretiran od strane bilo kog međunarodnog suda.

Što se tiče pripajanja Srbiji... nemoguće, osim ako ludi Tramp ne odluči da pretumba Balkan da bi imao makar kakav uspeh u spoljnoj politici. Mislim da čak ni on nije dovoljno blesav da to pokuša. Osim toga, izuzimajući ekstremnovelike Srbopatriote, nisam siguran da bi pripajanje bilo dočekano s oduševljenjem u Srbiji - nemamo mi ništa zajedničko, RS bi bila samo ekonomski i politički teret za Srbiju a "oni" bi uvek u mozgu ljudi iz Srbije uvek ostali samo Bosanci. Ne vidim sreću u tom ishodu.

Kako će se cela stvar okončati? Nemam pojma. RS je u procepu između mogućeg i neophodnog. Mora da se odupre napadima, ali u tome ne može da ide predaleko. Teško je odrediti liniju predalekog.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...