Idi na sadržaj

"Reprezentacija takozvanog Kosova"


Preporučene poruke

Da li samo meni rečenica iz naslova teme ide na nerve?

Sasvim je nelogična na više nivoa. Kosovo nije takozvano, tako se zaista zove i tako ga mi zovemo. Mi smo mu dali ime.

Ono ima reprezentaciju i ona igra Ligu nacija. Mi ga ne priznajemo kao nezavisnu državu, ali... zašto mu ne priznajemo reprezentaciju? Malo mi je to uvrnuto. Ja sam ovde ranije u toku godine, delom iz zajebancije ali delom i s porukom, kosovske klubove u kvalifikacijama označio istom bojom kao klubove iz ostatka Srbije. Jer, ako već Kosovo zvanično smatramo svojim, onda su i njegovi klubovi i reprezentacije - naši. Makar de jure.

A de jure je bitno. Tokom celog rata u Hrvatskoj na HTV su Krajinu nazivali "privremeno okupiranim područjem" i od toga nisu odstupali ni za pedalj. Nije to bila ni takozvana Krajina ni takozvana reprezentacija - bila je "privremeno okupirano područje". Dosledno. Logično. U skladu sa hrvatskim ustavom. U skladu sa njihovom tvrdnjom da je Krajina njihova. Zašto mi nismo u stanju da tako autistično ponavljamo i, makar u rečima, "prihvatamo" Kosovo kao svoje sopstveno? Za moj pojam, mi bi trebalo ciljano da se "ozbiljno zajebavamo" i da u svim vestima i pominjanjima repprezentacije Kosova navodimo "ponosno" kako smo mi jedina država pored Ujedinjenog kraljevstva čije dve reprezentativne selekcije nastupaju u sportskim takmičenjima. Dosledno. Logično. U skladu sa ustavom i našom tvrdnjom da je to naše.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam odakle ti tačno naslov, ali veoma često se može čuti i pročitati takva i slična konstrukcija, a meni se tada okrene stomak. Za mene bi jedino bilo prihvatljivo da se kaže "reprezentacija takozvane Republike Kosovo". A takozvana Republika Kosovo se nalazi na našoj teritoriji Autonomnoj pokraini Kosovo i Metohija. Skraćivanjem kovanice "takozvana Republika Kosovo" u "takozvano Kosovo" se čini šteta, navikavajući ljude da je to nešto drugo, a ne ono što jeste.

Nije baš da su imali prilike da imenuju Krajinu u nekom drugom smislu, jer ista nije imala reprezentacije niti nekih kulturnih dešavanja, ali Hrvatima svaka čast na istrajnosti i jedinstvu. Tako se bori za ono što misliš ili hoćeš da je tvoje, i ako se većina što živi na tom područiju ne slaže sa tobom.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Naslov je sa B92, ali oni su pre pravilo nego izuzetak po tom pitanju. Hrvati su mi samo primer kako se nešto naziva u skladu sa trenutnim državnim narativom, što je onda usvojeno i od strane medija i od šire javnosti. Mi bi svakako trebalo to da usvojimo, ako želimo da nas svi ozbiljno shvate. Imala je Krajina i ligu i reprezentaciju, mada je naravno nastupala samo protiv RS i RS u nezvaničnim susretima.

Kod nas je ovo malo suludo kad razmisliš. Smatramo Kosovo delom svoje teritorije, puno nam srce srca Srbije, volimo Kosovo. A onda kad to Kosovo silom međunarodnih okolnosti negde dobije pravo nastupa mi pokazujemo otvoreno neprijateljstvo prema njemu. Po meni, ako je Kosovo po Ustavu deo Srbije i ako želimo da to "ostane", onda moramo (makar i totalno neiskreno) Kosovo kao takvo uvek i svuda prikazivati kao deo Srbije i kao drugog predstavnika Srbije. Insistirati na tome da su njegovi trenutni politički lideri i status neprihvatljivi i nelegitimni, ali ga voleti kao deo sebe. Time pokazujemo i kako bismo se prema njemu odnosili kad bi zaista bilo deo nas. Kad bi nekim čudom Kosovo bilo vraćeno u sastav Srbije, mi bismo ga morali prepoznati kao suvereni konstitutivni element i Albance kao legitimne predstavnike većine građana. Ono ne bi moglo da bude reintegrisano u unitarnu Srbiju, to bi moralo da bude u nekom obliku ogromne autonomije ili čak federacije/konfederacije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...