Idi na sadržaj

Republika Severna Makedonija


Preporučene poruke

Grčka i Makedonija postigle su sporazum o imenu Makedonije nakon spora dugog 27 godina. Novo ime - Republika Severna Makedonija

IZVOR: TANJUG UTORAK, 12.06.2018. | 18:01 -> 19:22

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

“Dostojanstveno i geografski precizno ime – Republika Severna Makedonija (prevod na sve jezike). Makedonski, bez fusnota. Nacionalnost – makedonska / građani Republike Severne Makedonije“, napisao je Zaev na Tviteru.

Grčki premijer Aleksis Cipras saopštio je prethodno da je sa Makedonijom postignut sporazum o imenu te bivše jugoslovenske republike, da bi nešto kasnije njegov makedonski kolega Zoran Zaev saopštio da je novo ime zemlje "Republika Severna Makedonija".


"Imamo kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe", rekao Cipras na sastanku sa grčkim predsednikom Prokopiosom Pavlopulosom, javlja grčka agencija ANA. 

Sa druge strane, Zaev je istakao da novo ime "garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje". 

Izvor iz kabineta premijera Grčke za atinski list "Katimerini" navodi da je su ispunjeni svi uslovi koje je postavila grčka vlada, a novi naziv Makedonije će se koristiti za sve potrebe, i u toj zemlji i u inostranstvu. 

Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će već ove nedelje sa Zaevom potpisati na zajedničkoj granici u Prespi, koja je ranije odabrana kao simbolično mesto za to. 

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmenu Ustava Makedonije i referendum o rešenju krajem leta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika. 

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO, o čemu se odluke očekuju već ovog meseca. 

Spor oko imena Makedonije trajao je od 1991. godine.

****

Ime meni deluje nekako nezgrapno, ne znam... :beyond: Ona ideja sa Ilindenskom Makedonijom mi delovala fantastično na engleskom, Republic of Ilinden Macedonia, ali samo na engleskom, na makedonskom još nezgrapnije nego Severna. U svakom slučaju, drago mi je što ćemo napokon prestati da slušamo o ovom tragikomičnom sporu koji nikome ništa dobro nije doneo. Živela Republika Severna Makedonija! :lol: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mene baš zabole kako će se zvati, ali mislim da priča nije još gotova. No s njom u vezi, ono što me ždere smo mi. Uvek ispadnemo budale. Koji krasni smo priznali BJRM kao Makedoniju, kad se ni oni sami ne drže tog imena. Oni su nam, sem nekoliko makedonskih konobara, uvaljivali klip gde god su stigli. A tim priznanjem smo gurali prst u oko Grcima, koji su bili na našoj strani u vezi problema sa našom južnom pokrajnom, bez obzira iz kojih razloga. 
Davno sam poslednji put bio u Skoplju, ali ono što sam video na televiziji da su uradila sa arhitekturom mi je bio čist transfer blama, što bi moja deca rekla. Mene bi bilo sramota da u mom gradu zidaju takve staro antičke spomenike, stubove, fontane... Koji nemaju nikakve veze sa slovenskim ljudima koji, još uvek, čine većinu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mene malo cudi sto Sjeverna...

Sjeverna je u odnsu na Grcku...a sto bi se u odnusu na Grcku odredjivalo ime Makedonije...moglo je u odnsu na Bugarsku... pa da se zove Zapadna...ili Srbiju pa Juzna...:)

​To valjda zato što u Grčkoj imaju deo teritorije koji se zove Makedonija, a Bugari i mi nemamo takvo šta. :zakletva:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Meni je cela ta priča uglavnom komična, pomalo tužna. Osećam bliskost i prema jednom i prema drugom narodu i nikad nisam mogao da se odredim prema tome ko je u pravu. Reakcija Grčke na ime severnog suseda mi je uvek delovala preterano. A onda vidim Skopje, silne statue Aleksandra Makedonskog, grčko sunce iz Vergine na zastavi (staroj) i pomislim kako Makedonci zaista pokušavaju da maznu deo grčke istorije na konto imena i geografske pozicije koja se poklapa sa antičkom Makedonijom. A onda opet... trideset godina preganjanja i blokiranja da bi se na kraju našlo glupo rešenje koje ipak uključuje termin "Makedonija" u imenu države - ne znam...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...