Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Jednom davno sam resila da cu se uvek truditi da svake godine ,ili bar  za vreme svog zivota,uvek naucim nove stvari,nove vestine.Naucila sam puno,nesto uspesno ,nesto,priznajem,manje uspesno,ali bar znam osnove.

Trenutno me zanima bridz,i uclanila sam se kod mene u gradu u klub.Inace,bridz je sport i zastupljen je na OI.Slican je preferansu,ali je komplikovaniji.

Evo malo podataka o istorijatu bridza.

Prvi koreni „Bridža“,vezuju se za rusku igru „Birič“,koja je 70-ih godina XX-og Veka bila veoma popularna,naročito na Francuskoj Rivijeri.U to vreme,bila je prisutna čak i kod nas. Iz Francuske stiže u London pod nazivom „Birich or Russian Whist“,a 1887-e godine je opisana pod nazivom „Bridž-Vist“.Već početkom 90-ih godina XIX-og Veka,ona se uveliko igrala u Parizu i Njujorku. 
U prvobitnom obliku Bridža,delitelj ili njegov partner su određevali aduta.U sledećoj fazi razvoja,uvodi se “Balvan”,kao pasivni igrač ,koji otkriva svoje karte I igra ono,što mu kaže partner.Poseban napredak je nastao sa pojavom “Bezadutske Igre”. 
Godine 1903,Osvald Kravford opisuje Aukcijski Bridž.To je i prva zvanična verzija ove igre,a već 1910-e godine,igrala se na svim Kontinentima.Ova varijanta predstavlja revoluciju dotadašnjeg Bridža,jer se po prvi put uvodi Licitacija,a aduta može objaviti bilo ko,od 4 učesnika. 
Vodeći teoretičari tog vremena,intenzivno se bave daljim usavršavanjem ove igre.Uvodi se pojam „Optimalnog Dogovora“ među igračima,pri zakazivanju igre.Znači,sa istim kartama,najbolji rezultat ostvaruje onaj,ko izlicitira i ostvari maksimum.Tako se u Francuskoj pojavljuje „Plafon-Bridž“,a u Americi „Kontrakt-Bridž“.Ova dva oblika,20-ih godina XX-og Veka nemaju neku osobitu popularnost.Međutim,Harold Vanderbild je 1926-e godine,na svom putu iz San Franciska u Njujork,kroz Panamski kanal,sve vreme igrao „Plafon-Bridž“ i na taj način ga jako promovisao. 
Godine 1934-e,„Kontrakt Bridž“ izbija u prvi plan i potiskuje sve ostale varijante ove igre.I danas se Američka Bridž Federacija zvanično naziva: „Američka Liga Kontrakt Bridža“, mada se sam Kontrakt-Bridž smatra kućnom i porodičnom varijantom.On danas ima jako veliku popularnost,ali samo u Americi i Engleskoj. 
Posebnu reklamu „Kontrakt Bridžu“,donosi meč između bračnog para Kolbertson i poznatog teoretičara „Aukcijskog Bridža“,Sindi Lenca.Ta partija je 1931-e godine,držala celu Ameriku u pravoj groznici,čitavih mesec dana.Pobedili su Kolbertsonovi,a zatim su 1933-e godine doputovali u Evropu i sve mečeve,vrlo lako rešili u svoju korist. 
Godine 1932-e,formirana je Međunarodna Federacija Bridža.U periodu od 1932-e,do 1939-e godine,organizovano je osam Evropskih Šampionata.Godine 1935,održan je prvi meč između SAD-a i šampiona Evrope,Francuske.Godine 1937-e,četvorostruki prvaci Evrope Austrijanci,pokazali su svojim američkim kolegama,svu silinu Bridža,koji se igra u Evropi. 
Godine 1948-e,formirana je Evropska Federacija (EBL),a iste godine se ponovo obnavlja Šampionat Evrope.Godine 1950-e,organizuje se prvi Ekipni Šampionat Sveta,pod nazivom „Bermudski Kup“,koji su osvojili Amerikanci.Šampioni Sveta 1956-e godine,postaju Francuzi,a od 1957-e,do 1975-e,nastupa era Italijanskih „Azura“. 
Godine 1960-e,formira se Svetska Bridž Federacija (WBF),a započinje se i sa održavanjem Bridž Olimpijade.Prvi pobednici su bili Francuzi,zatim,tri puta za redom Italijani; 1976-e godine Brazil;1980-e godine,ponovo Francuska; 1984-e Poljska,a tek 1988-e godine, SAD i to,po prvi put. 
Od 1962-e godine,sprovodi se Parsko Prvenstvo Sveta,a od 1978-e,i Ekipno Prvenstvo za žene, „Kup Venecije“.Danas,Svetska Asocijacija (WBF) broji 86 članova,a prema proceni Bridž-novinara,trenutno u Svetu ima oko 20 miliona igrača. 
Pored „Takmičarskog Bridža“ i „Kontrakt Bridža“(još se naziva i „Reberni Bridž“), u Svetu se igraju još neke varijante ove igre.Takođe,postoje i mnogobrojne igre,za koje se ne može tvrditi da su vrste Bridža,ali imaju njegovu osnovu.Očigledno je,da se sa njima bave igrači Bridža (u slobodnom vremenu),a neke su opisane i ovde. 

izvor mycity.rs

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Inace,bas mi je komplikovan za ucenje,mada kad ti neko ovako objasni ,izgleda jednostavno..


Igra se u parovima, sa 52 karte bez dzokera i svaki igrac ima po 13 karata. Najvise lici na preferans ali je dosta kompleksnije. Jedna podela se sastoji iz 2 dela - licitacije i igranja. U licitaciji se odredjuje koji par ce odigravati, koliko 'ruka' treba da odnese i koja boja ce biti adut (slicno kao u preferansu). Ukupan rezultat se dobija uporedjivanjem ostvarenog rezultata sa ostalim takmicarima jer svi igraju iste podele, tako da je udeo srece zaista minimalan.

Postoje dva tipa takmicenja: parsko i timsko. Liga Srbije je timsko takmicenje, i tu sreca bukvalno ne igra nikakvu ulogu.

Inace bridz ne trazi nista vise od znanja elementarnog sabiranja i oduzimanja (najvise do 40), memorije i logickog razmisljanja. S tim sto se poslednje 2 stvari sticu i praksom, tj. igranje bridza pomaze da se razvijaju. Ova logika nije ni neophodna, sudeci po dobrom broju nasih igraca  [:P]

Nazalost, u Srbiji ima samo oko 500 igraca, od kojih max 400 ikad dolazi na turnire (ostali igraju samo na netu). Pored Beograda, klubova ima i u Novom Sadu i Nisu, a u Jagodini, Vrnjackoj Banji, Banatskom Novom Selu, Pancevu, Kikindi, Krusevcu, Kraljevu, Cacku, Stragarima i Somboru po nekoliko igraca, bez organizovane igre u klubovima. Posebno je neizvesno da li se moze pohadjati kurs bilo gde sem BG i NS, i mozda Nisa, jer to bukvalno zavisi od entuzijazma lokalnih igraca. U BG i NS se povremeno organizuju kursevi.
 

Sad je krenula i sezona odmora  pa sam zaglavila negde na sredini sa vezbanjem,jer nikako da nakupimo igrace za sat dva vezbe.Uclanila sam se i na fb grupu,alimi nekako to nije kao kad igramo licem u lice,pogotovo sto je gospodin koji se prihvatio 'posla' da me nauci igri veoma strpljiv.I pun razumevanja.

Pa drugari,ako vas ima zainteresovanih ili imate neke korisne savete za mene,izvolite..
 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Slatka moja, đe me nađe!!! :uzbud:

Bridž sam počeo da igram pre nekih dvadeset i pet godina. Suosnivač sam i direktor, sada već možemo reći bivšeg bridž kluba "Sombor".  Jedno vreme sam išao i po turnirima, čak i u inostranstvu (Vukovar, Nikšić :hahaha:). Na žalost zbog vrlo složenog organizovanja redovnog rada kluba u maloj sredini, već par godina se ne sastajemo. Za kakvo, takvo igranje bridža, neophodno je obezbediti barem osam igrača koji će redovno dolaziti u klub. Na žalost, nismo izdržali. Dok smo funkcionisali, mogu da se pohvalim, da smo prvi klub u Srbiji koji je imao (zahvaljujući Duletovom ogromnom entuzijazmu) bridž sekciju u gimnaziji!

Sa uvodnim postovima bih se uglavnom složio, sem sa jednom izjavom. To je "ali je dosta kompleksnije". Kompleksnije se uglavnom tumači kao komplikovanije, što nikako nije tačno. Bridž ima u suštini najjednostavnija pravila, veća nosi manju, moraš da odgovoriš na boju, ako je nemaš možeš a ne moraš da sečeš adutom..., ali kombinatorika tih jednostavnih pravila je ono što bridžu daje kompleksnost. Slično kao i šah. Svi znamo pravila šaha, pion se kreće jedno polje u napred, top samo po pravcu, lovac po dijagonali... Ali veoma malo ljudi za sebe može da kaže da zna da igra šah. Ipak, kao najtežu stvar vezanu za igranje bridža, zanemarićemo organizaciju kluba, istaći ću pronalaženje pravog partnera. Bridž je pre svega parska igra. Za stolom igraju jedan par protiv drugog, te je (dozvoljena) komunikacija i razumevanje između igrača u paru nešto što je najteže ostvariti.

Drago mi je što je ova tema pokrenuta, ali ćemo je sa hobija prebaciti u forum ostali sportovi, gde joj je i mesto.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Drago mi je :jeee:..i da znas-par- mi je najveci problem.mm je nezainteresovan,a u klubu ,koji  uglavnom zivotari,sad je mrtva sezona.Gospodin koji je zaduzen za odrzavanje kluba u zivotu je trenutno bolestan,malo je i stariji,ne izlazi po ovom toplom vremenu,a ja  trenutno pokusavam da -vrbujem- jednu prijateljicu za koju sam sigurna da moze,ima vremena ali je problem njeno-mrziiii meee--:smor:

Izmenjeno od strane člana luminica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam tu malo osakaćen vremenom, jer radim od 16-23h svaki dan osim četvrtkom, tako da ćete verovatno bez mene. Osim ako ne dođete kod mene na posao, imali bismo firmu samo za sebe. :lol: A uvek su me intrigirale te "malo kompleksnije" igre u kojima treba malo da se "uključi mozak" i taktizira. Volim da vežbam male sive ćelije. :) 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Adrijane...prijavljujem se za kurs...volim te igre...mada se sve manje ima vremena...ali jednom nedeljno odigram lore sa drustvom u neko pice...kazu da ja to igram najbolje na svijetu...ah sta cu...:pehar:igram i sah i dosta vrsta kartaroskih igara...i to solidno...u mojoj porodici se uvijek nesto igralo...ja buraz i stari smo znali cijele dane igrati cugera na ispadanje i ne bi nam dosadilo...stari je bio aktivni clan jednog sahovskog kluba pa je ljubav prenio i na nas... jedne zime smo podrodicno osvanuli igrajuci remi i onda ujutro u susaru uzeli prsut ispred sebe i rakijicu i nastavili igrati....:srpko:...npr. moji starci ujutro kada bi pili kafu...razbace jednu snapsa...cisto onako da ne gube vrijeme..a jos mi u usima odzvanjaju prepirke ujaka, starog i jednog kucnog prijatelja oko toga ko je zadnji djelio u preferansu...:laugh:

 

bridz ne znam...ali...:zakletva:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Uh!

I ja bih volela da znam bridž :uredu: 

Inače sam bila potpuni zaluđenik u preferans,

provodila noći za stolom i odlazila ujutru na predavanja poput zombija...

jooooj... volim kartaške igre... još te, koje traju :ok: 

Pratiću vaše pisanje i on line kurs,

da upadnem kao rezerva, 

kad pohvatam konce tj karte :roll: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...