Idi na sadržaj

Prva srpska premijerka


Preporučene poruke

Mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić ušla je u vladu prošle godine kao nestranačka ličnost, a u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala je funkciju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.


Poslednjih mesec dana, kada se u javnosti spekulisalo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla:

„Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška“.

Ranije je izjavila da ko god bude premijer – biće mu teško.

Poslednja sednica vlade kojom je predsedavao premijer Aleksandar Vučić za nju je, kako je rekla, bila dosta emotivna, s obzirom da premijer, pored velikih uspeha koje je doneo vladi, uvek iznenadi pozitivnim stvarima koje ne očekujete.

„Ja sam došla iz privatnog sektora pre devet meseci na poziv Vučića da bih bila u njegovom timu, realno sam došla u Vladu Srbije da bih radila sa njim i da bih bila clan njegovog tima. Jer, mislim da je u vladu uneo snagu, da donosi nepopularne, ali neophodne odluke, da zahvaljujući tome imamo fantastične uspehe koliko god neko kritikovao rad vlade“, rekla je tada Brnabić.

Govorila je i o tome da je njena želja bila da Vučić ostane na mestu premijera, ali da je njegova procena bila da je važnija stabilnost države kao garant toga da će Vlada nastaviti sa nepopularnim ali preko potrebnim reformama.

Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

„Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: ‘Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore…’ a ja sam odgovorio: ‘Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna“, rekao je tada Vučić.

Naveo je da u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za sve nas, te da se veoma raduje zajedničkom radu.

Gotovo svi elektronski mediji u regionu tada su preneli da je mandatar Aleksandar Vučić objavio predlog za sastav nove vlade, a deo medija je akcenat stavio na to da je za ministarku u budućoj vladi predložena Ana Brnabić koja, kako se navodi, ne krije da je homoseksualnog opredeljenja.

Pre dolaska na ministarsku funkciju bila je predsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Rođena je 1975. godine u Beogradu.

Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Kontinental vind Srbija (Continental Wind Serbia – CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Americke agencije za medunarodni razvoj (USAID).

Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji. Tokom tog angažmana, ucestvovala je u uvodenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jacanju potencijala opština da unapreduju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapredenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Dobitnica je priznanja „Biznis dama godine“ u kategoriji „Društveno odgovorno poslovanje“ za 2013. godinu.

 

Agencije: Prva žena i prva gej osoba na čelu Vlade Srbije

Svetske agencije prenele su pod oznakom „Hitno“ da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao ministarku Anu Brnabić za premijerku Srbije i navele da je u pitanju prva srpska premijerka u istoriji i prva deklarisana gej osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

AFP navodi da je Ana Brnabić prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na konzervativnom Balkanu, kao i to da je prva žena u srpskoj istoriji koja je dospela na tu poziciju.

Rojters je takođe konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

AP navodi da je Brnabićeva prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu srpske vlade.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Meni ne smeta što je gej osoba imenovana za predsednika vlade. Da prvo to sklonimo sa dnevnog reda, pošto je u medijima naravno glavna tema. Ali mi par stvari smeta. 

1) Ona neće imati stvarnu političku moć pošto će o svemu i dalje odlučivati svevišnji gospodin predsednik i njegova mirođija Dačić
2) Jadna mi je situacija u kojoj se unapred kaže da će ona biti premijerka, ali će Dačić voditi politička pitanja. Deluje malo ponižavajuće, kao da je mesto premijera eto nekakav ustupak gej osobama da može da se kaže da imaju bitnu ulogu u društvu, ali se istovremeno kaže da će zaista odlučivati neko drugi.
3) Ovo će biti iskorišćeno kao fasada, da bi se tvrdilo da se položaj gej osoba u Srbiji popravlja samim tim što, eto, gej osoba se nalazi na funkciji premijera. Suštinski i jeste ustupak gej lobiju i "stranim partnerima".

Smeta mi što se od jedne bitne promene u političkom životu (žena premijer) pravi farsa. Dajemo joj funkciju, i to ovako kao milostinju, ali joj ne dajemo moć koja uz nju ide. Fikus premijerka za pokazivanje. A mislim da ima više potencijala od toga.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...