Idi na sadržaj

Šabić: Šta će policiji spisak pacijenata sa dijagnozom F?


Preporučene poruke

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora u MUP-u nakon obraćanja zdravstvene ustanove od koje je policija zatražila spisak građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre “F”, između ostalog i zbog "ažuriranja spiska".

Kako je navedeno u saopštenju Poverenika, zdravstvena ustanova se bratila ovoj Instituciji jer im je policijska uprava zatražila lične podatke pacijenata koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F".

“U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni 'kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora'”, ističe se u saopštenju.

Poverenik: Ekstremno problematično
Poverenik ocenjuje da je navedena obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno ekstremno problematična i sa stanovišta svrhe i srazmere, i pogotovo sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti.

“'F' dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam...), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije”, navodi Rodoljub Šabić.

Da li spiskovi prave i u drugim policijskim stanicama?
U skladu sa navedenim, Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od osam dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja:

- po kom pravnom osnovu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

- u koju svrhu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

- da li se navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana vrši i na teritoriji drugih policijskih uprava;

- da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP, već sadrže predmetne podatke o ličnosti građana.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Šefe ti me danas baš vučeš za živce!
Treba li da kažem da imam koleginicu koja je bila hospitalizovana na klinici-šifra F..i da je dobila na kontrolnom lekarskom pregledu ( na našu inicijativu je vanredni lekarski pregled sa svim objašnjenjima ponašanja...bla..bla..) da MOŽE da radi sa decom (?!?!??!?!!!) doduše treba da ide na kontrolu za 2 godine ali MOŽE da radi!!
Sve u mojoj firmi boli :guza: -od pravnika pa nadalje....a strepim da se nešto ne desi jer ću ja ići na "pansioni smeštaj"....

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja... :hmm:  ...pa ni Šabić, nismo rekli da u POJEDINIM slučajevima policija ne treba da traži podatke o šifri F, ali da traži podatke o SVIM pacijentima sa šifrom F. u najmanju ruku je sumnjivo jer nijedan očigledan razlog za to ne pada na pamet, a zadire i u privatnost podataka o pacijentima.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 8 meseci kasnije...

Volem da vidim svaki tračak pravne države koji stidljivo promoli prste :ok: 

Šabić: MUP izbrisao "F dijagnoze"
Beograd -- Sve policijske uprave su izbrisale podatke o zdravstvenom stanju građana koje su nezakonito prikupljale čime su postupile po upozorenju Poverenika.

IZVOR: BETA UTORAK, 26.12.2017. | 10:47

Rodoljub Šabić je saopštio danas da je primio od Ministarstva unutrašnjih poslova dopis kojim ga je MUP obavestio da su sve policijske uprave u periodu formirale komisije koje su to uradile i da su obrisale, odnosno "izvršile spaljivanje" podatke o ličnosti koji su obrađivani u dosijeima bezbednosnih sektora bez zakonskog osnova.

Na ovaj način ministarstvo je u potpunosti postupilo u skladu sa Upozorenjem koje im je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ranije uputio, dodaje se u saopštenju. 

Prethodno je u junu 2017. Poverenik, u slučaju poznatom kao "prikupljanje F dijagnoza", uputio MUP-u Upozorenje da ministarstvo vrši nezakonitu obradu podataka o zdravstvenom stanju gradjana kao naročito osetljivih podataka o ličnosti, sadržanih u dosijeima bezbednosnih sektora u obrascima "D14 - pregled duševnih bolesnika". 

Upozorio je i da MUP nedozvoljeno obrađuje podatke o ličnosti još nekih kategorija lica (sadašnjih, penzionisanih i bivših radnika MUP-a koji stanuju na sektoru, lica koja poseduju amaterske radio stanice, navijača...) bez zakonskog osnova ili pristanka lica. 

Na Upozorenje, MUP je početkom jula 2017. odgovorio izjašnjenjem da će "Direkcija policije, Uprava policije i Uprava saobraćajne policije započeti rad na pripremi predloga Obaveznih instrukcija o načinu organizovanja rada na bezbednosnim sektorima koji ima za cilj trajnog otklanjanje nepravilnosti koje su navedene u Upozorenju". 

Poverenik je ocenio da je akcijom brisanja, odnosno uništavanja ličnih podataka iz zbirki koje su vođene bez valjanog pravnog osnova, MUP učinio dobar korak. 

Istovrmeno je još jednom upozorio da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova tako i generalno, potrebno mnogo više. 

"Nužna je potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Srbije, prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti", naveo je Šabić.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...