Idi na sadržaj

Kako instalirati programe u Linuxu?


Preporučene poruke

Jedno od pitanja koje može da izazove frustraciju kod novih korisnika Linuxa jeste to što je proces instaliranja programa nešto drugačiji nego u Windowsu.

Linux distribucije koriste nešto što se naziva repository (riznica) da bi u njega smestili sve programe koji postoje, odnosno koje oni smatraju bitnim za vaš sistem. Sve što je potrebno jeste da u nekom menadžeru ili terminalu "pretražite" riznicu, nađete program i automatski ga instalirate. Opisaćemo neke najlakše procedure u Mint/Ubuntu/Debian stablu linuxa.

Način 1. Instalacija kroz Software Manager (Menadžer/Upravljač programa u srpskom prevodu)

Otvorite Software Manager odlaskom u Meni u donjem levom uglu (Mint) -> Administration (Administracija) -> Software Manager
U polje za pretragu kucajte naziv programa koji želite da instalirate i pritisnite ENTER
Označite program klikom u kućicu ispred njegovog imena ili duplim klikom i kliknite na Install (Instaliraj)


*Software Manager i Synaptic Package Manager prikazani u meniju Linux Mint Cinnamon

Način 2. Instalacija kroz terminal

Otvorite Terminal odlaskom u Meni. Distribucije bazirane na Debian-u (čiji je "unuk" Linux Mint) koriste jednu jednostavnu komandu u ovu svrhu. Kucajte

sudo apt-get install nazivpaketaprograma

*gde je nazivpaketaprograma malim slovima ispisano ime "paketa" koji želite da instalirate, najčešće isto ili slično pravom imenu programa. Na primer skype ili google-chrome-stable -> jednostavo za pronaći na internetu.

Pritisnite ENTER i zatim kucajte svoju lozinku za sistem. Biće otkucana, ali nećete je videti otkucanu u svrhu zaštite privatnosti. Nakon što je otkucate pritisnite ENTER i proces će biti započet i završen, vaš program će se pojaviti u Meniju.

Način 3. Instalacija kroz Synaptic Package Manager (Sinaptik menadžer paketa).

Instalacija je ista kao u tački 1, pretraga i instalacija, Synaptic je samo još jedan program sličan Software Manageru. Otvorite Synaptic, kucate naziv programa u pretragu, odaberete ga sa spiska i instalirate. Prethodno, ako Synaptic kojim slučajem nije instaliran, otvorite Terminal i kucajte:

sudo apt-get install synaptic

ENTER -> lozinka -> ENTER

AKO PROGRAM NIJE U RIZNICI 4. Neki programi koje želimo da instaliramo se ne nalaze u riznicama. Ako program ne postoji u riznicama vaše distribucije, potrebno ga je preuzeti sa zvaničnog sajta tog programa. Za Mint biramo .deb format programa.

Ako se nalazi u .deb pakovanju (standardnom za Mint/Ubuntu/Debian) nakon preuzimanja ga je moguće instalirati jednostavnim otvaranjem pomoću programa po imenu gdebi. Već smo pomenuli kako taj program instalirati kroz terminal, ali evo još jednom:

sudo apt-get install gdebi

ENTER -> lozinka -> ENTER

Ako ne postoji .deb (teško zamisliti ali moguće) i ako se program ipak nalazi u .tar.gz formatu, moramo da ga instaliramo ručno kroz Terminal:

sudo dpkg -i /Downloads/nazivpaketaprograma.tar.gz

*dakle celokupna putanja do datoteke iz vašeg korisničkog foldera i naziv datoteke. Posle komande ENTER -> kucanje lozinke -> ENTER.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...