Idi na sadržaj

Moravski krokodil - zaboravljeni deo istorije


Preporučene poruke

Jedinstveni fosil moravskog krokodila koji je pre oko 16 miliona godina živeo u Srpskom jezeru čuva se u Zavičajnom muzeju u Paraćinu.

IZVOR:  UTORAK, 20.12.2016. | 13:40
Piše: Boris Subašić - Izvor: Novosti.rs 

"Prostor Pomoravlja je u svim periodima istorije bujao životom, pa osim starog moravskog krokodila, imamo i ostatke mnogo mlađih mamuta, runastog nosoroga, pećinskog medveda i mnoge druge. Kad je reč o krokodilu, govorilo se o više pronađenih skeleta, ali je do nas stigla samo jedna lobanja. Pričalo se da su neki fosili moravskog krokodila prodavani po veoma visokoj ceni u inostranstvu. To svedoči o njegovom značaju", kaže Stojanović

Iako ovaj spektakularni nalaz potiče još iz pedesetih godina prošlog veka, on je srpskoj javnosti veoma malo poznat, kao i priča o vremenu i prostoru gde je živeo. 

Ona počinje pre oko 25 miliona godina, u kenozoiku, najmlađem geološkom periodu koji još uvek traje. Tad su dinosaurusi već nestali s lica zemlje a jedinstvena ploča prakopna počela je da se raspada u kontinente. 

Tad se u sudarima kontinentalnih ploča Evrope i Afrike stene gužvaju kao papir i izdižu se visoki planinski venci: Alpi, Dinaridi, Karpati, Helenidi i Pontidi. 

Pre oko 16 miliona godina u kotlini između Dinarida i Karpato-balkanoida, na prostoru današnjeg Pomoravlja, formirano je Srpsko jezero. Tropska i suptropska klima koje su tada vladale ovim prostorom omogućile su bujanje života u toj oblasti izolovanoj visokim planinskim zidovima. 

Odvojenost od ostatka sveta stvorila je jedinstvene oblike života u Srpskom jezeru, koji su se razvijali nezavisno i zato predstavljaju jednu od najvećih misterija nauke. To je razlog zbog koga naučnici lobanju "krokodilusa moraviensisa" ili na srpskom - moravskog krokodila, koju čuva Zavičajni muzej u Paraćinu, smatraju jednim od najvažnijih fosila pronađenih na tlu Srbije. Odnosno, oni naučnici koji uopšte znaju da ona postoji. 

"Pedesetih godina prošlog veka prilikom iskopavanja laporca u Popovcu za potrebe cementare, pronađeni su do tada neviđeni fosili. Deo njih je srećom završio u zavičajnoj zbirci Osnovne škole "Radoje Domanović", koju ju napravio učitelj Momir Jezdić. Kad je 1976. formiran Zavičajni muzej u Paraćinu, ta zbirka mu je predata, a naučnici su konstatovali da su fosili iz Popovca pripadali nepoznatoj vrsti preistorijskog krokodila", kaže za "Novosti" Branislav Stojanović, direktor paraćinskog muzeja.

Dr Gordana Jovanović, kustos Prirodnjačkog muzeja, autor jedinstvene izložbe o Srpskom jezeru, navodi da je ono postojalo tokom milion godina. Nestalo je kad su vode ogranka praistorijskog okeana Paratetisa preplavile Srbiju i Pomoravlje pretvorilo u Paraćinsko-kruševački moreuz.

"Jezero su nastanjivale retke i visoko endemične vrste puževa, školjki i ostrakoda, a od kičmenjaka su nađeni ostaci riba i gmizavaca. Bilo je razuđeno brojnim većim ili manjim ostrvima i poluostrvima, po kojima su se mogle kretati kopnene životinje, među kojima su najpoznatiji surlaši. Granice i odlike Srpskog jezera, kao i živog sveta koji ga je nastanjivao, još uvek nisu detaljno proučene", navodi dr Gordana Janković.


On je za dve godine upravljanja ovom zapuštenom ustanovom uspeo da zainteresuje Ministarstvo kulture za ogromno blago koje je propadalo na tavanu stare muzejske zgrade koja je prokišnjavala. Ministarstvo je dalo sredstva ne samo za oluke i crep, već za celu novu zgradu u kojoj će i moravski krokodil i drugi fosili biti predstavljeni kako zaslužuju. 

Paleontolog Boban Filipović potvrđuje da je moravski krokodil jedinstven i verovatno najvažniji fosil pronađen u Srbiji. On je posvećeni istraživač jezerske nemani, koji pokušava da rekonstruiše u potpunosti njen izgled i navike. 

"Reč je o dalekom srodniku aligatora. Njegova lobanja bila je duga oko 35 centimetara. Pošto je kod ovih reptila ukupna dužina tela približno jednaka sedmostrukoj dužini lobanje, moravski krokodil je bio dug oko dva i po metra. On je bio specijalizovan za slatku vodu, pa i fosil potvrđuje postojanje Srpskog jezera. Prema nekim informacijama, po nekim našim muzejima postoji još delova skeleta za kojima tragam. Oni su neophodni za kompletnu rekonstrukciju lobanje, što bi otkrilo čime se hranio i rasvetlilo još jedan deo priče o živom svetu Srpskog jezera", kaže Filipović.

*****

"...lele dunje ranke, od moravski krokodil ću pravim opanke..." - Ni slutio nisam da bi ova životinja mogla da bude stvarna. :lol: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...