Idi na sadržaj

[UPUTSTVO] Instalacija Windows 10


Preporučene poruke

Najpre treba da napravimo instalacioni USB. Treba vam:

1. Etcher: https://etcher.io

2. uTorrent: http://www.utorrent.com

3. Dobar komšija da vas uputi odakle da skinete Windows 10 ISO fajl

4. USB flash uređaj

Skinite ISO fajl sa lokacije koju vam je komšija preporučio. Ubacite USB u računar, pokrenite Etcher i na njegovom početnom i jedinom ekranu imate tri opcije. U prvoj sleva birate lokaciju na kojoj se nalazi ISO fajl koji ste skinuli, u drugoj birate vaš USB uređaj i u trećoj kliknete na Flash! da biste kreirali instalacioni USB. Sve je grafički prikazano na početnoj stranici sajta za preuzimanje Etchera.

Pošto ste napravili Windows 10 instalacioni USB, vreme je za instalaciju. Restartujte računar i prilikom podizanja sistema pritišćite taster F8 na računaru dok se ne pojavi ovakav ekran:

Na ovom (ili sličnom, ovo je samo primer) strelicama birate Removable devices, odnosno uređaj sa oznakom USB. Pritisnete ENTER po odabiru.

Ukoliko vaš instalacioni USB sadrži više "verzija" Windows 10 u narednom ekranu birate neku od njih. Za veliku većinu novijih računara x64 je sasvim ok.

Time smo pokrenuli instalaciju.

Zatim dolazi ekran na kom biramo jezik i oblik tastature. Za svrhe ovog uputstva sasvim je u redu da odaberete engleski kao na snimku. Zatim kliknite na Next:

Kliknite na Install now

Podešavanje počinje:

Na sledećem ekranu možete da unesete ključ za vašu kopju Windows 10 (ako ga imate) ili da kliknete na Skip na dnu ekrana.

Popunite kućicu ispred I accept the licence terms i kliknete na Next

Ovde birate opciju Custom

Tu dolazimo do najznačajnijeg koraka - formatiranja diska. Tu imamo dve opcije. (1) Ukoliko želite da krenete ispočetka sa potpuno svežim sistemom, na ekranu ispod crvenog pasusa odaberite mišem svaku od stavki koju vidite i kliknite na Delete. Time brišete sve postojeće particije i oslobađate prostor za nove. Na kraju ćete imati samo jednu stavku Unallocated space (nedodeljen prostor). Odaberete tu stavku mišem i kliknete na New. Ovde slobodno možete da dodelite celokupan prostor jednoj particiji kao na slici ispod, ili da kreirate više particija po želji. Zatim kliknete na Apply. Nakon završetka kliknite na tu novu particiju (dakle Partition 2, ne System Partition koja će vam biti automatski kreirana!!!) i kliknite na Next.

(2) Ukoliko imate na računaru D particiju i želite da je zadržite (situacija sa slike dole, jedna System reserved particija, te particije 2 i 3 ("C" i "D" disk)) sve što je potrebno da uradite jeste da odaberete Partition 2 i kliknete na Format te potvrdite upozorenje koje se pojavi. Tako će vam Partition 3 (D disk) i podaci na njoj ostati netaknuti. Zatim odaberete Partition 2 (!!!) i kliknete na Next.

Dakle:
System Partition - sistemska, ne dirate
Partition 2 - "C" disk - Format - OK
Partition 3 - "D" disk - ne dirate ako želite da sačuvate D particiju i podatke na njoj

Nakon što ste odradili opciju 1 (ili 2) te potom kliknuli na Next na dnu prozora, konačna instalacija kreće:

Po završetku ovog koraka računar će se restartovati i ući u vašu novu instalaciju. Ne prekidajte ovaj proces!!!

Sve što je preostalo jeste da odaberete podešavanja (može i express settings na dnu), boju koja vam se sviđa, te zatim da odaberete korisničko ime i lozinku (poslednji snimak ekrana)...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

:ajme: !! Do sada sam se smejala mojoj ideji da sama instaliram W10 a sada plačem od muke jer je ovo sve za mene špansko selo!!
Šefeee hvalaaaaaaaaa! Mislim da ću te zvati jedno 25 x!!! (kad odlučim da TO uradim!)

Jaoooooo da li to znači da će mi se sve sa "C" diska obrisati??

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Izmenio sam uputstvo, bliže sam objasnio šta učiniti ako imate D particiju koju želite da sačuvate. Tada samo odabereš Partition 2 i klikneš na Format, iskočiće upozorenje - klikneš na OK. Označiš mišem Partition 2 i klikneš na Next.

Dakle:
System Partition - sistemska, ne diraš
Partition 2 - "C" disk, format, ok
Partition 3 - "D" disk, ne diraš

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...