Idi na sadržaj

Preporučene poruke

I ovo je  deo  istorije,svakako  skorasnje,bar  nama  koji  smo savremenici  tih  dogadjaja,nekome  mozda 17  godina izgleda  jako  daleko..

Na danasnji  dan,24.marta 1999. pocelo  je  bombardovanje  Srbije.Devetnaest  najjacih  zemalja  sveta 78 dana   sprovodilo  je  akciju  zvanu 'Milosrdni  andjeo' na  civilnim   i    vojnim ciljevima  u Srbiji. Slava  svim  zrtvama.

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Daaa... 17 godina je prošlo od tad...

sećam se svega,  ne želim da zaboravim

mnoge stvari su se promenile nakon toga...

Moja jedna jako draga prijateljica me je ovih dana zasipala fotografijama iz tog perioda

i onda smo se prisetile svih stvari... onog skloništa, sirene u 20.00, vrtića, dece...

neverovatno, 17 godina je iza nas... 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

"Аустријски потпуковник Аугуст Шмит погинуо је у бици за Аду Циганлију 1914. године. После страховитог отпора, српске јединице су одбиле непријатеља и посахрањивале војнике обе стране. Официре уз војне почасти. У џепу потпуковника Аугуста Шмита нашли су неотворено писмо које му је послала ћерка из Беча. Преживели српски официри, на челу са мајором Ђукићем, одлучили су да напишу писмо младој Аустријанки. Ево текста по сећању Петра А. Куновчића
Поштована госпођице, са тешким срцем и болом у души, иако смо непријатељи, принуђени смо да Вам први јавимо тешку вест да је Ваш неумрли тата, херој официр и командант 32. аустријског пука, данас херојски пао на челу свога пука, бранећи свога цара, своју земљу и своју заставу, а у тешкој борби на српском земљишту у Ади Циганлији.
Иако сте изгубили оца, имате њим да се поносите, јер је херојски и достојно једног витеза-хероја, па на пољу части, бранећи своју отаџбину.

У исто време Вас извештавамо да смо данашњом упутницом послали Вам 4.000 круна, који смо новац нашли у џепу Вашег покојног оца са писмом и молимо Вас да нас о пријему овог новца известите, јер нам је много стало до тога да примите и новац и писмо. Вашег оца достојно смо сахранили са свим почастима, обележавајући његов гроб једном примерном крстачом, тако да кад се сврше ратне операције и заведе мир, Ви можете са Вашом поштованом породицом доћи у Србију и наћи тело Вашег тате пристојно сахрањено и гроб очуван

Примите наше најискреније витешко саучешће, да Вама и осталима Вашима Бог подари дуг и срећан живот.
Почетком 1915. године стигао је одговор г-ђице Шмит из Швајцарске
Поштована господо, Ваше писмо примила сам са највећом захвалношћу, иако је за мене било посве кобно, без обзира на Вашу утеху. Заиста, оваква пажња достојна је само српских хероја официра и ја сам Вам за то вечно захвална. Исто тако, и новац сам такође примила на чему Вам такође хвала. У овим тешким моментима за целу нашу породицу, Ваше писмо је заиста окрепљавајуће, утолико пре и више што је наш тата заиста завршио свој живот на бранику своје отаџбине, достојно сваког дивљења.

Ја сам већ са многим мојим другарицама, уплаканих очију, давала Ваше писмо да га прочитају и оне су заједно са мном плакале и дивиле се пажњи српских официра хероја. После овог писма нарочито ценимо подвиге малене србијанске војске, која је достојна сваког дивљења .

 

Izvor fb stranica Solunac

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...