Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Вечерас у 21.00 почиње емитовање, дуго најављиване серије која је рађена у продукцији  РТВ Војводина, нова серија, по роману А. Тишме.Интересантан склоп глумаца, а и радња и ја сам спремна за почетак:

вере и завере wеб цроповано

Серија „Вере и завере" настала је према истоименом роману најзначајнијег новосадског савременог књижевника – Александра Тишме (1924–2003). Радња романа објављеног 1983. године смештена је у новосадски миље, и у њему су на Тишмин, препознатљиво зрео, оштар и бескомпромисан начин, прожете деценије – 40-те, 50-те и ране 60-те године двадесетог века - у којима је Нови Сад пролазио кроз значајне политичке, друштвене и етничке промене, као и оне на нивоу значења основих појмова - части, морала, љубави, вере и личне среће.

У средишту збивања је једна љубавна прича, афера између Инге Лебенсхајм (Нина Јанковић), новосадске Немице заносне лепоте, која се 20 година након рата враћа из Беча у свој родни Нови Сад и Сергија Рудића (Горан Богдан), хероја Другог светског рата, који се није снашао у послератном животу, и који се сваког викенда враћа у Нови Сад бежећи од свог, пословно и емотивно заглибљеног живота у Београду. Иако су познаници из гимназијских дана, њих двоје се нису видели 20 година јер је Инге пред крај рата морала да побегне из земље, будући да је њен отац био један од водећих новосадских нациста. Та послератна романса двоје људи на прагу четрдесетих година живота, пропраћена је њиховим страхом да им је то можда последња прилика да поврате своје ратом развејане животе. Јер Инги је рат однео све које је волела и оставио је неспособном за емотивне односе, да рађа иако су јој „сви репродуктивни органи здрави" и равнодушном до мере да се упустила у брак са човеком ког једва подноси, готово болесно рационалним и пословно веома успешним Балтазаром Шултајсом (Никола Ракочевић). Сергије је пак у СКОЈ, па онда и у рат улетео горљиво, са непромишљеношћу једног матуранта, што би га коштало главе да није његовог брижног пријатеља, чудака и самотњака, добровољно самоизгнаног у књиге, Еугена Патака (Бојан Жировић). Но, ни он га није могао спасити од кривице, коју ће надаље носити због погибије његове прве девојке и саборца. И након рата, Сергијев живот обележавају добре намере које су готово увек водиле тешким поразима и , по њега болним, разбијањима једне по једне илузије. Управо губитак илузија у судару са стварношћу и цинизмом новог времена чини окосницу и главни мотив ове приче.

Повод за њихов поновни сусрет помало је циничан: Наиме, стицајем разних међународних правних околности, Инги је судски враћен стан у Новом Саду који јој је, као и готово свим подунавским Немцима, одузет одлуком АВНОЈ-а и нових комуниситичких власти. Са станом је добила и станаре које штити станарско право и због чега са повраћеном имовином заправо не може ништа. Зато њен муж предлаже да оду у Нови Сад и да са станарима пронађу решење. Њихови домаћини а и посредници у преговорима су Ингина сестра Магда (Драгана Дабовић) , са мужем Миланом Степановим (Иван Ђорђевић), коју је од послератног прогона Немаца спасила управо удаја за Србина. И док се Инге потпуно препушта поновном откривању мириса, звукова и слика своје младости и мажењу са бројном Магдином децом, Балтазар мисли само о томе како да што пре обави посао због ког је у Новом Саду - да затеченим станарима прода стан - и да се врати свом бечком животу. Затеченим станарима, Сергијевим родитељима, зубару Душану Рудићу (Саша Торлаковић) и Лизавети (Мира Фурлан) нова околност – то што стан за који су мислили да им припада више није њихов - јесте извор велике нелагоде. Зато на преговоре са новим а старим власницима стана шаљу свог сина Сергија. На инсистирање домаћина, Милана Степанова, који је ганут тим окупљањем и „оживљавањем предратног Новог Сада", преговори се након неколико чашица претварају у забављање поново окупљених старих гимназијских другова који траје до дубоко у ноћ када се у полумраку суседне собе, пред носом алкохолом омамљеног мужа, зачео љубавни случај Инге и Сергија. Њихова веза трајаће свега неколико месеци, од априла до јула 1962. у Новом Саду, али ће имати драматичне последице и за саме учеснике афере и за све из њиховог најближег окружења...

НАВАЖНИ

избор: РТВ Војводине

 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Odgledao sam sinoć prvu epizodu. Iskreno, dopala mi se jer obradjuje teme koje su dugo godina kod nas bile tabu. Sećam se odlično jednog dela tog perioda. Glumačka podela mi se dopada i tu ne bih ništa menjao. Dijalog je dobar, fotografija takodje. Možda se oseća nedostatak ritma u seriji ali sačekao bih drugu epizodu pre donošenje kranjeg suda. 

Kao rezime, serija mi se dopada i očekujem da će biti jedna od boljih prikazanih na našoj TV u poslednje vreme. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Sad nakon treće epizode, dobija se uvid u celu priču...

priča je interesantna, sa likovima i sa jedne i druge strane, 

pred sam rat, za vreme i nakon rata

i nisu likovi samo crni ili beli...

svi su predstavljeni iz oba ugla i zaista je interesantna ta ravnoteža

u oslikavanju cele priče...

Verujem da je tako i u Tišminom romanu,

i da ne pravim pometnju, nakon serije, pročitaću i roman :) 

Odabir glumaca je odličan, data je šansa i manje poznatim i izvikanim imenima,

ambijent u kojoj je snimana serija je autentičan,

sa arhivskim snimcima i fantastičnom muzikom :uredu: 

U mnoštvu štrasa, šljokica, bljutavih emisija sa prostačkim i za mene nedoličnim ponašanjem,

kojima obiluju razne tv stanice na našim kanalima,

ova serija i RTV neguju zaista sasvim prihvatljiv i lep program.

Za svaku pohvalu :) 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

...kako je tužna serija...

koliko likova i nisu srećni

svako ima svoju muku i svoje probleme

svi se bore za bolje i napredak

i taman kad pomisle da im je krenulo nabolje,

dožive neki udarac i ponovo su na dnu...

Kakve su to generacije ljudi,

koji su odrastali u to doba,

suočeni sa ratom, smrti, progonima...

emotivno osakaćeni

i delom nesposobni da vole...

Baš sam se rastužila na ovoj epizodi u nedelju veče :beyond: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Kakav tužan kraj serije... :( 

na kraju, daju snimak intervjua sa Tišmom i on kaže

da svako u priči dok čita, filmu dok gleda, traži sebe

i prepoznaje deo sebe...

tako sam izgleda i ja krenula u ovoj seriji još od prve epizode,

valjda me je zato toliko i rastužila...

Šteta što serija nije medijski više ispraćena i 

što nije na nekoj gledanijoj televiziji emitovana,

zaista je odlična i vredna gledanja :uredu: 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...