Idi na sadržaj

Eksperiment: Fizičar pucao sebi u grudi


Preporučene poruke

Kako bi pokazao šta se zaista događa kada se metal ispali pod vodom, ovaj mladi norveški naučnik pucao je sebi u grudi... i preživeo.

Kako je to moguće? Vrlo je jednostavno – gustina vode je osam stotina puta veća od gustine vazduha, a vatreno oružje je osmišljeno za upotrebu „na suvom“. Ako uzmemo u obzir gustinu vazduha, ona i nije neko iznenađenje to što već posle pređena sva metra u vodi metak gubi momentum i pada na dno bazena.

Upravo to se dogodilo i u eksperimentu Andreasa Soberga Vala, norveškog fizičara, koji je nedavno prošao kroz vatru i skočio bez zaštitne opreme s visine od 14 metara kako bi dokazao zakone fizike.

Val je stao ispred napunjene puške i pucao pravo u sebe kako bi dokazao da je, kako je istaknuto u opisu ovog snimka, „teže dovesti do kretanja u vodi nego u vazduhu jer su molekuli vode bliži jedan drugom nego molekuli vazduha“.

 

 

Val i njegov tim snimili su posebnim kamerama visoke rezolucije ovaj eksperiment kako bi pokazali pun efekat sile metka prilikom izlaska iz cevi.

Kako objašnjava „Dejli mejl“, ispred metra je pritisak visok, a iza njega nizak, dok je između vakuum vode koji pravi mali „oblak“ gasa. Voda gas „gura“ u polje niskog pritiska i sve ga više steže, sve dok pritisak ne poraste toliko da ponovo eksplodira. Sve se to ponavlja dok ima mehura gasa, a ovaj proces na taj način koči zrno, usled čega ono ubrzo pada na dno bazena.

Izvor: National Geographic

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...