Idi na sadržaj

Whittier, čitav grad pod jednim krovom


Preporučene poruke

Upoznajte grad u kom 75 procenata meštana živi u jednoj zgradi.

Neverovatno dugačak tunel sa jednom trakom za vozila je jedini put kojim možete stići u Vitir, kao i jedini put kojim možete otići iz njega. 

Na kraju tunela pronaći ćete grad koji je, umesto da ga krase raskošane i prostrane ulice, toliko mali da se ne izgleda kao tipičan urbani centar.

Četiri kilometara dugačak tunel koji vodi u Vitir nikada nije zakrčen, zato što je to fizički nemoguće. Širine oko 5 metara, on jedino može da izdrži saobraćaj koji teče u jednom pravcu.

Dve najveće zgrade u Vitiru su Baknerova zgrada i Begič toranj. Obe su sagrađene na početku Drugog svetskog rata uz prugu koja vodi do jnih, što je tada predstavljalo 55 miliona dolara skupu vojnu bazu na najdaljem frontu Hladnog rata. Baknerova zgrada je napuštena samo sedam godina nakon završetka; pošto je vojska ubrzo shvatila da ne mora da koristi tako udaljene baze.

Begič toranj (ili BTI, kako se češće naziva) se još uvek drži i više od toga. BTI je bukvalno postao Vitir, obezbeđujući dom za 75 odsto od ukupno 200 stanovnika ovog gradića, pružajući sve neophodne stvari za jednu opštinu. Prvi sprat služi za većinu najosnovnijih stvari koje su potrebne gradu. Policijska služba se nalazi iza jednih vrata, pošta iza drugih. Prošetajte malo niz hodnik i otkrićete gradske kancelarije kao i Kozi Korner, lokalnu prodavnicu namirnica.

Još samo nekoliko zgrada čini pejzaž Vitira. Ogromna, vojna gimnazija sada je skladište čamaca. Postoje i dve gostionice koje su u isto vreme perionice za veš, bar i restorani. Ipak, sjajno obojena tvrđava ispod je glavno središte Vitira, zato što ga skoro ceo grad naziva svojim domom.

 

 

Izvor: National Geographic 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U USA, grad (town) je zajednica koja nema samoupravne nadležnosti, odnosno nema direktno biranu vlast koja donosi zakone i propise, već njome upravlja okrug (county). Za razliku od, nazovimo ga, velikog grada ili metropole (city), koji ima tu nadležnost nad nižim jedinicama i direktno birane organe vlasti. U praksi, svaka država zasebno donosi definiciju šta je city, šta grad, a šta (u retkim slučajevima) village iliti selo. Sve što se podrazumeva je da je city veći od town-a, a ostalo je na državama i okruzima da definišu same za sebe. Selo (village) je tako često deo grada, poput mesne zajednice ovde.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...