Idi na sadržaj

Kriterijumi lepote danas


Preporučene poruke

Naleteo sam malopre na jedan tekst, čiji bih deo podelio sa vama. Ceo tekst se nalazi na sajtu B92: http://superzena.b92.net/sudbine.php?yyyy=2015&mm=12&nav_id=1076687 ali bih izdvojio samo deo bitan za temu.

Vaga pokazuje da je moja trenutna kilaža tačno 64 kilograma i 500 grama, dok je santimetar stao još pre nekoliko godina na brojku od 176. Imam sitna ramena i uzak struk, ne mogu da se pohvalim zanosnim grudima - moja veličina je 75b, a verovali ili ne, naziru mi se čak i rebra. Od struka na dole stvari se pomalo "komplikuju" - Bog me je obdario nešto širim bokovima, muškarci bi rekli "uzak struk, dobar kuk". Elem, moj konfekcijski broj zavisi od modela garderobe, ali se kreće od 38 do 40, a kada su u pitanju jakne, duksevi, bluze i sakoi to bude čak i 36. 

Ilustracije radi i za neupućene - profesionalne manekenke nose veličinu 36, u ekstremnim slučajevima 34. 

Moj indeks telesne mase iliti BMI iznosi 21, što me svrstava u kategoriju "idealna težina". Takođe, zadovoljavam i kriterijum čuvenog pravila "visina - 110"; zapravo imam čak kilogram i po manje od zadatog. Da sve to ne bude dovoljno, nemam gram celulita - za to se pobrinula moja stručna maserka, puno šetnje i plivanja, i poneka vežbica. 

ALI, sve to nije dovoljno da me određeni pripadnici muškog roda doživljavaju kao KRUPNU!? Da pravopis dozvoljava stavila bih najmanje 1000 upitnika posle ovoga?

Ne mogu da zamislim kako devojka od 176 centimetara visine i 64 kilograma ikome može da deluje krupno. Možda ima pozamašno dupe, što ni meni nije naročito privlačno, ali krupna u smislu "debela" nije. Ni previsoka, za moj pojam, nije.

No, sve to nije bitno.

Šta se događa? Da li su mediji zaista toliko iskrivili sliku o idealnom ženskom (pa i muškom) telu da ne tolerišemo ni najmanje nedostatke? Da li su uspeli da nam tu sliku manekenke nametnu ne samo kao idealnu, već i kao jedinu privlačnu? Pitao bih i da li smo zaista postali toliko plitki da centimetre i kilograme stavljamo ispred "sivih ćelija" i ljudskosti, ali na to znamo odgovor. I zašto imamo toliko silnu potrebu za etiketiranjem, zar više nismo u stanju da držimo jezik za zubima kad već nemamo da kažemo ništa lepo? Čak i devojka iz citata iznad, žaleći se na to kako je muškarci etiketiraju, ima potrebu "da im spusti" pominjući visinu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne bendam mnogo šta je idelano telo. 

Moje je, kakvo je takvo je. Ono, što je meni najbitnije da se ja dobro osećam u njemu. Opet je psiha ključni faktor. 

Upravo razmišljam o savetru jednog drugara, a to je da se dijeta (normalna) drži upravo zimi. Možda tu i ima istine. Naravno da volim kada osetim poglede, ali je zaista presudno moje psihofizičko stanje, koje je uglavnom na granici sa kreativnim ludilom (a da pod tim ludilom ne mislim ništa loše). 

Dakle, bez obzira na nedostatke, koje svi imamo, toliko su nebitni i zanemarljivi, jer više pažnje mi obraćamo pažnju na njih, nego bliže - dalje okruženje. Dokle god ne škodi zdravlju, sve mi je prihvatljivo. 

I da.. volim svoju glavu i jezičinu, jer ne postoji situacija iz koje ne mogu da se iščupam u svoju korist, čak i ako se ona odnosi na moj fizički izgled. 

Simpl - imam stav - bez lažne skromnosti. 

(i uspone i padove, koje ne krijem) 
Obožavam ovakve teme :lol: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne  znam  sta  je 'kriterijum   lepote' ,ili  mozda bolje  da  kazem da  mi se  danasnji  kriterijumi  ne  svidjaju.Uvek  su  bili  nametani,nikad  tako  agresivno ,nikad  tako  da  se  to   pojedinima uzima  kao greh.Znam da  modni  kreatori  guraju  te androidne,anoreksicne manekenke,ali  ljudi  pri  tome  gube  iz  vida  da  manekenke  u  stvari  treba  da  su  nevidljive,odeca  je ta  koja  je  u  prvom  planu.

Moda  i izgled  se  menjaju,zato  mi  smeta  pomama za  silikonima,njihova  preterana upotreba,pogotovo  kad sluzi  da  bi  naglasila  pojedine  delove tela.Pitamserazmisljaju  li  te  osobe o  poznijim  godinama,na  sta  ce liciti  sa tim  preterano naglasenim  zadnjicama koje  su  sad toliko  moderne?Ili  grudima?I koliko  je to  samo  trend.Kad  pogledam  to  uzimam   recimo  sebe za  primer.Koliko sam pokusavala da  smanjim usne,mazem  samo ruz  boje mesa,zavidela  srcolikim malim  usnama ,ljutila  se  na  genetiku ,a  pre  jedno  godinu dana  dozivim da  me pitaju da li  i  ko  mi  je  radio  usta i  da   su  super  odradjena,a  ja :blink:

Zato bih volela   da  te  kriterijume  lepote,nametnute,furaju  ovi  sto  moraju,sto  im  je to  u  opisu posla,svim ostalim  mladim  osobama  uvek  savetujem daje  spoljasnost samo  fasada,mozda  nahrani oko,ego,ali  ne  i  dusu.

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Prošla su me vremena opterećenosti izgledom.

Mislim da su ti kriterijumi o tome šta je lepo a šta ne, na ženskom telu totalno iskrivljeni i poremećeni.

Jednom prilikom, nas par ženskih razgovora i to  upravo na ovu temu.  Moj muški nas sluša..sluša..gleda..i onako nezainteresovano izjavi:
"Vi žene nemate pojma šta mi muškarci volimo! Da znate ne bi sad ovako lupetale..!"  

Ovo je bila džinovska tačka na našu priču... :kez: 

Prema tome dabome...

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...