Idi na sadržaj

Švedska izbacuje papirni novac iz upotrebe


Preporučene poruke

Švedska pretenduje da bude prva zemlja na svetu koja je svoje građane gurnula u fascinantan eksperiment - izbacivanje novca.

 IZVOR: B92 SUBOTA, 31.10.2015. | 13:06 

  
(Foto: Thinkstock.com)

Kao prva u Evropi uvela je novčanice u službenu upotrebu, Švedska je sada na putu da postane prva država sveta, koja će iz upotrebe izbaciti novac.

Odluka švedskih banaka da zabrane plaćanje gotovinom kao i ukidanje bankomata u ruralnim predelima izazvalo je ogorčenje građana. 

Banke prijavljuju i policiji građene koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine. 

"Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju", izjavio je bivši šef policije u Švedskoj. 

Prema pisanju medija, Švedska bi uskoro mogla potpuno da zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem. 

Manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga. Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je reč o teroristima ili kriminalcima. 

Ponašanje banaka izazvalo je veliko ogorčenje kod starijih Šveđana, jer su u ruralnim krajevima uklonjeni bankomati. Ima građana koji su nezadovoljni jer smatraju da u slučaju finansijske krize neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju da ga ili troše ili ostave bankama na raspolaganju.

********************************

Na prvu loptu sjajna ideja koja olakšava svakodnevno funkcionisanje i plaćanje. Ali... mnoge opasnosti vrebaju. Ovo otvara vrata tome da finansije građanina budu pod punom kontrolom države i bankarskog sistema preko kontrole i nadzora nad njegovim računima. Blokiranjem sredstava građaninu se onemogućava osnovna egzistencija, usled te mogućnosti pokornost je zagarantovana. Ako se već sad građanin stavlja u isti koš sa teroristima samo zato što koristi keš kom banka ne može da uđe u trag, ne smem ni da zamislim šta može da bude naredni korak.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Tekst je malo nastran. Vecina transakcije u razvijenim zemljama se vrsi elektronskim putem, te je za papitni novac sve manja potreba a time rastu i troskovi manipulacije. Tehnologija vrtoglavo napreduje, elektronsko placanje je moguce izvrsiti karticom, telefonom, chipom u rukama, netom, uskoro i biometrijskim ocitavanjem tela.  To je tekovina. ZLoupotrebe ce biti toliko, koliko to odgovarajuca demokratija omogucava ili zabranjuje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...