Idi na sadržaj

Transpacifičko partnerstvo i TTIP


Preporučene poruke

U Berlinu je danas između 100.000 i 250.000 ljudi (u zavisnosti od izvora) protestvovalo protiv potpisivanja Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP) nakon što je nedavno njegov transpacifički pandan - Traspacifički trgovinski sporazum (TPP) stupio na snagu. 

...

http://www.newsweek.rs/svet/59660-preko-100000-ljudi-na-ulicama-berlina-protest-protiv-trgovinskog-ugovora-sa-sad-foto.html

Nemačka vlada smatra da će sporazum o slobodnoj trgovini podstaći razvoj globalne ekonomije i pružiti bolju šansu malim i srednjim preduzećima na svetskom tržištu, kao i da će smanjiti birokratiju.

Demonstranti strahuju da bi sporazum mogao da utiče na smanjenje standarda za bezbednost hrane i podrije lokalne propise, dajući međunarodnim arbitražnim komisijama ovlašćenje da odlučuju u sporovima.

...

O ovome Wikileaks piše od 2013. godine: https://wikileaks.org/tpp/pressrelease.html

...

U suštini, ova dva partnerstva formiraju transnacionalne sudove koji odlučuju o pitanjima "slobodne trgovine" i čijim odlukama moraju da se povinuju kako nacionalni sudovi tako i same države članice partnerstva. Sudovi mogu da odlučuju na tajnim saslušanjima sa tajnim dokazima podnetim od strane korporacija koje smatraju da su im poslovanje i profit ugroženi odlukom države članice ili njenog suda. Na svoji 30.000 stranica, IP deo sporazuma ponovo uvodi neke od tehnika nadzora i prisile ranije neuspešno primenjenih kroz SOPA i ACTA zakonske akte.

Da li ste čuli  za TTIP i TPP, šta mislite o njima? Koliko je zabrinutost demonstranata opravdana?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ovako, mala i srednja preduzeca nece imati bolju sansu na svetskom trzistu, kao prvo ona su premala da bi igala na tom trzistu, drugo, polozalj malih preduzeca u odnosu na korporacije odredjuje i poreski sistem neke drzave, znaci drzavna strategija. *kao trece, svako malo preduzece moze da kupi neki veliki, dok si rekao keks).

 

Globalizacija neminovno vodi ka internacionalnim komisijama i organizacijama. pre ili kasnije svet ce delovati kao jedna zajednica i sve drzave ce se povinavati... Jos malo, pa se rojimo i u svemir!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...