Idi na sadržaj

Brige, ili nemoj da ''brigaš''


Preporučene poruke

I prolaze dani,,, brinemo.. o bližnjima, egzistenciji... 

Usput možemo da natovarimo sebi još milin ''brigica'', koje mogu, a i ne moraju da se odraze konkretno na naše zdravlje. 

Život me je naučio sledećem: da za sve postoji rešenje, da se fokusiram na problem i projektujem ga sebi u smislu: da li će to da mi bude problem za recimo pet godina? 

Ako hoće, tražim, pronalazim rešenje. 

Ako neće - smejem se.. jer sve je tako prolazno, a smeh je univerzalni lek. 

Lm.. da li na svoje brige gledate na sličan način? 
Udarate li brigu na veselje? :lol: (smejem se, jer znam da kod većine nas fercera taj mehanizam - ne znam kako bih ga drugačije formulisala) 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Prvo razmislim koliko je ozbiljan problem i šta će biti ako se ne "bacim" odmah na rešavanje problema.

Međutim obično pokušavam da predupredim mogućnost nastajanja problema.

Ako to ne uspem onda vagam...nekada se smejem..nekada ostavim rešavanje za neko "pametnije vreme" a nekad se iskidam u rešavanju i koristim "sve mišiće". 
E takvi problemi mi najviše energije oduzmu!!

Još ako samo nemoćna, ako  rešavanje ne zavisi od mene...onda ginem od truda. 

A jaaaako sam uporna....neki kažu-dosadna... 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U duhu stoičke filozofije "daj mi snage da prihvatim stvari koje ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim one stvari koje mogu i mudrost da ih razlikujem". Bukvalno. Ako mogu da promenim, daj da radim na promeni. Istina, ponekad taj rad ume da potraje duže nego što je planirano, ali me urođena upornost ipak gura ka cilju mic po mic. Ako ne mogu da promenim, a volim da mislim da to umem da procenim bolje od drugih ljudi, onda ne da "udaram brigu na veselje" nego ne posvećujem ni najmanju pažnju tom nepromenjivom stanju stvari - 'ladan kao špricer.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Možda sam malo pogrešila, jer sam u samoj formulaciji pomešala brige i probleme. 
Problem je konkretna stvar, koja se opet tretira subjektivno u smislu - ono što za mene nije problem, za nekog jeste (iz tog nekog njegovog ugla).

Briga je opet subjektivna stvar, ali je naš stav - dejstvovanje. 

E sada sam napravila samoj sebi ''problem'' jer ne znam šta sam htela da vam kažem :lol: 
Kolika i kakva je razlika između briga i problema... odoh malo i u filozofiju...  :fijuk: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

To  mi  je  vec lakse  za  odgovor.Problem  je  trenutno  stanje,pokusam  da  ga  resim  na  sto  bolji  nacin,ne libim se  da  isprobam  svemoguce  kombinacije,da  ga  resim  ili  svedem  na  prihvatljivu  meru.Briga  je  nesto  sto  ne  mogu ponekad  da  prestanem.Evo,neprestano  brinem jer  moj  mladji  bezuspesno  trazi   posao,brinem jer  vidim  da je  sve  vise  razocaran,besan.Juce  je  bio  tako  poletan,gotovo  siguran  da  prolazi  posle  nekoliko  intervjua,krugova,onda  paaaffff,cim  sam  mu  videla  lice znala  sam.Iako   sam  mu  dizala  samopouzdanje,to  je  nesto  zbog  cega  ne  mogu  da  prestanem  da  brinem.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam spojio jer su brige i problemi kod mene uzročno-posledično povezani, problemi stvaraju brige pa ih ja onda rešavam ili ignorišem u zavisnosti od mogućnosti mog uticaja na njih. A brige-brige tipa "šta će reći....", "šta misli...", "šta ako...", "jao, da li sam/je/smo/ću...", "jao, kako ću..." i slične nemam. Smatram ih pre uzročnicima nevolje nego opravdanim razlozima za brigu. 

Evo, imao sam nešto što bi mnogima bilo briga s kojom bi se teško nosili. Mati mi je bila smrtno bolesna, čekale su je operacije i hemoterapije... i često bi ljudi, posetioci, pitali "kako ti podnosiš..."? Moja reakcija je, kontam, bila jako čudna. Šta ja tu ima da podnosim? Ona podnosi, ona trpi bolove, njoj život visi o koncu. Ja nemam pravo ni vreme da brinem. Moja briga bi njoj natovarila još veću brigu. Moja uloga je da olakšam tu njenu brigu, zato sam unosio i unosim celog sebe u to da joj pomognem konkretnim aktivnostima, da joj razvedrim duh, da prosto budem tu kad god  i za šta god treba. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...