Idi na sadržaj

Školski običaji


Preporučene poruke

Večeram i krenem polako da tonem u prošlost. Iz nekog razloga me uvek hrana vraća tamo. I obično u to jedno mesto u kom sam se najviše osećao svojim na svome. Ovaj put me marmelada vratila u sedmi razred.

Bilo je to tokom rata tamo negde na zapadu. Velika škola koja je okupljala sve klince iz samog mesta i svih okolnih sela. Fantastično organizovana.  Zasebne učionice za sve razrede, ali i posebni kabineti-laboratorije za fiziku, hemiju, biologiju... pa i radionica u kojoj bi učenici starijih razreda uvek nešto majstorisali. I sve prilično dobro opremljeno.

E ta škola je imala jednu tradiciju. Svi učenici sedmih i osmih razreda bi u toku školske godine imali čast da budu deo škole na jedan poseban način. Bili bi praktično deo radnog kolektiva, u nedostatku boljeg izraza za nešto na prelazu iz SFRJ u ...ovo. Svaki učenik bi na jedan dan bio "redar" koji bi imao "radno mesto" na ulaznim vratima škole i bio zadužen za "javni red i mir". Zapisivao bi ko dolazi i odlazi, krstario hodnicima u potrazi za "odmetnutim" đacima, kačio obaveštenja na oglasnim tablama i slično. Drugi dan njegove dužnosti bi bio rezervisan za kuhinju. Njih dvoje, uvek par muško-žensko, bi bili ispomoć kuvarici. Sekli bi hleb u mašini, raspoređivali posuđe, iznosili pred ostale đake i odnosili po završetku školskog ručka, čistili ostatke hrane...

Pretpostavljam da bi  današnji klinci pokušavali da eskiviraju ovu "obavezu" na svaki mogući način. Ili da bi im bilo ispod časti da "služe druge". Kod nas toga nije bilo. Svi smo s nestrpljenjem iščekivali kad će na nas doći red. I pristupali svojim "radnim zadacima" krajnje ozbiljno. Na jedan dan bismo bili odrasli ljudi sa svojim dužnostima i odgovornostima. Taj jedan dan mi smo bili glavne face. 

Da li su vaše škole imale bilo šta slično? Opišite, makar samo da se prisećamo starih dana. I da nam se ove nove generacije smeju. Smeh je zdrav, oporavlja dušu. :)

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Imali  smo  slicno.I  dezurnog,i pomoc u  kuhinji.Imali  smo  i  nesto  jos.Znate  da  je  svako selo  imalo poljoprivrednu  zadrugu.E nasa  je imala  nekih 2,3  lanca zemlje na  samom  izlazu  iz sela,i  to  su dali skoli.Uglavnom oni  bi  nam obradili ,posejali,a  novac  je  dobijala  skola.Subotom bi  u vreme  berbe  kukuruza  sva  deca  izuzev  prvaka isla  sa svim  nastavnicima  i  uciteljima   da  bere kukuruz.Nije  bilo  izostajanja  niti  odbijanja.Skola  bi  pripremila  uzinu,a  od  zadruge  smo  dobijali  rucak.Ako  ne  zavrsimo  taj  dan,isli bi  i  u  nedelju.Bilo  je  tu  pesme,smeha   ,sala,bilo je i tesko,ali  se  nismo  bunili.Pare  koje bi  zadruga  uplatila  na  racun  skole trosile su  se  bas  za  djake.Imali  smo pretplatne  karte  za JDP i zadnje  subote  svakog  meseca mi smo odlazili  u Bgd na   pozorisne  predstave.Manji  razredi u 'Dusko  Radovic'.Besplatno,naravno,jer  to  smo  zaradili.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Redari smo bili na ulazu jedno dva puta godisnje, u sedmom i osmom razredu. Isli smo redovno na radne akcije, najcesce cupanje korova u fabrikama, sportskim terenima ili pored puta, nekada na njivi. Ponekad su nas pustali u okolinu da skupljamo stari papir od ukucana. Inace skola je permanentno skupljala stari papir.

Pored toga isli smo na sekcije iz raznih predmeta, nesto obavezno jer smo bili sposobni na vise od zvanicne ocene, pa kao popravna mera, a nesto sto sami zeleli da pohadjamo. Ja sam uglavnom isao na srpski (obavezno, grrr) i tamo sam ucio da heklam i pripremam neke zenske rukotvorine za osmi mart, onda sam isao na biologiju, gde sam bio jedini ucenik u skoli povlascen i zaduzen za hranjenje ribica. Isao sam i na tehniku gde su pravili makete zgrada. Ja sam izabrao avio modelarstvo. Imali smo i kratak kurs razvijanja fotografija. 
Svake druge godine smo imali kurs iz saobracaja, i ko jednom to polozi, dobio je pravo da bude mali policajac, kako smo se mi zvali. Dobili smo originalne saobracajne uniforme i svake druge nedelje smo dosli na red da kada ucenici dolaze u skolu, stojimo na raskrsnici i pistaljkom ``obelezimo`` svakog prolaznika (uglavnom odrasle, posto su deca bila odgovornija od njih) koji su krenuli preci preko crvenog signala.

imali smo i dane sporta, na fizickom smo imali cak po planu i programu igranje, cardas i kolo. Svaki osmi mart i nova godina je bio poseban dogadjaj, jer se tih dana plesalo. Da, da, sa devojcicama. Razredna i jos neki nastavnici i nastavnice su nas od petog razreda pocele uciti ponasanju, etici, moralu, i onako spontano su nas naucili kako se prilazi devojci, kako je pitati za ples, kako plesati... To su bila vremena!

Onda pevanje u horu, nastup za dan skole i za dan penzionera (i boraca), pa poseta horom raznim institucijama, godisnja takmicenja, tu i tamo nas procastili. Dolazila je nekada i televizija da nas snima, pa sam tu i tamo na nekim zurnalima, a jednom su snimili sa nama i edukativnu emisiju o deci u saobracaju. 

Eh da, kao mali policajac sam par puta kacio i letke na automobile po parkinzima, pa smo tog dana bili postedjeni nastave.

I sve se sada pitam sta od svega toga imaju danas nasa deca? I da zelis, ne smes ih pustiti ni na ulicu, kamoli da dobiju uniformu i legitimaciju policije.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Bili smo i mi dežurni, na vratima škole, upisivali ko dolazi i kod koga...

pazili da kad zvoni, nema ulaska u školu :jesamreko: 

a imali smo i ozbiljne radne akcije...

Išli smo vikendom na njive koje pripadaju PIK-u,

sakupljali smo šećernu repu i ne sećam se da nam je neki novac dat za to,

tj da je plaćeno školi... :hmm: 

A u srednjoj, u Somboru, s jeseni smo išli u veliki voćnjak... ne sećam se tačno gde

i brali jabuke :uredu: 

sećam se samo da smo ih morali lepo slagati u gajbe,

a dečaci (njih 7 :lol: ) su nosili i ređali te pune gajbe u neko skladište...

Ni tu se ne sećam da je bilo nekih novaca za nas :cesces: 

Mislim da su nam to organizovali u okviru prakse iz tehničkog

kao sastavni deo predmeta i bez toga nisi mogao biti ocenjen...

Davno to beše... :ajme: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Sto se obicaja tice, imali smo i razredne obicaje. One su uvek zavrsavale aferama i pretnjom razlicitim kaznama. Uglavnom su decaci prednjacili, mada su cesto i devojcice bile upletene...

Pa recimo:

-paljenje

Neko je sa casa hemije ukrao traku magnezija, koju smo nekako upalili u skolskom toaletu. Akcija je bila spektakularna, pa je narednim nedeljama nastala prava opsednutost sibicama, sumporom, dim bombama i petardama. Akcija je presla u aferu, kada je neko bacio list sumpora u zenski wc i nekoj devojci je progorela hulahopka.

-pipkanje devojaka. 

Krenulo je tamo negde u sedmom razredu, da bi sledece godine uzeo ogromne razmere. Sve devojcice su vristale, no, neke su kao uzivale, druge nisu, sve u svemu postalo je sve vec toliko izrazeno da je akcija zabranjena direktorskim dekretom.

-petak

Retard iz razreda je krenuo da pipka momacke polne organe uzvikujuci, petak je (onda je to kao bio dan pedera). Za nepunih sat vremena se akcija prosirila, jer postao je pitanje casti da se ne dozvoli pipanje, pa je preslo u neko nadmetanje, ko ce koga zavarati. Nevidjena afera je nastala iz toga.

-kondomi

Neko kupio kondom i ne znajuci sta da radi sa tim, napunio je vodom, pa je pravio vestacku dojku, loptu, amebu, i svasta nesto. Kondom je pukao, poplaveci deo ucionice. Sledecih dana ucionica je doslovce plivala u vodi jer smo se loptali sa vodenim kondomima. Nastavnici nikako da provale, zasto pliva ucionica i hodnik skoro do zbornice.

-trule kobile

Razrednim dekretom zabranjen posle niza povreda i razbijenog skolskog namestaja. 

-gadjanje kredom

Omiljena zabava od petog razreda. Bio sam ekspert, pravi gerilac. Gadjali smo se komadima krede, svako protiv svakog, skrivajuci se iza klupa. Nekad je necije oko stradao. Ova igra je bila nocna mora za cistacice, ostali su tragovi na zidovima. Obzirom da se igra mogla igrati samo u ucionici gde nije bilo ``civila``, vrebali smo prazne ucionice i nestajali uvek pre nego sto bi bili otkriveni. Zbog nas su uveli obavezno zakljucavanje razreda u pauzama i pre i posle nastave.
Zadnju igru smo odigrali na dan skolskog banketa i po tome se i secam osnovne skole.

-I nesto erotsko

Je li, bili smo svi srecni, ako smo kojim slucajem usled nesmotrenosti devojaka videli po neke grudi, bradavicu ili...

Ja ne bi bio ja, da i tu ne idem do kraja.

Prvi razred osnovne, ekskurzija u lokalnu sumu. Jezerce, mi svi u kupanje, u gacama, gacicama... 

Na kraju uciteljicin glas, okupite se! I krenem ja na zborno mesto ali sam promasio puteljak i pravo u trsku, kada tamo dve devojcice skroz gole, presvlace se. One vriste a ja kao izvinjavam se. Jao, i danas se secam tih guza. Procula se prica, cak je stvar iznet na roditeljskom i do kraja osnovne su me roditelji smatrali velikim zenskarosem. :D
Inace jednu od devojaka i danas cesto vidim i uvek joj se nasmesim :)

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam da li je to postojalo i u drugim školama,

ali sam se setila nečeg interesantnog :)

Mi smo u nižim razredima osnovne škole imali predvodnike,

koji su bili učenici starijih razreda (učenici za primer po vladanju i uspehu)

i svakom od njih je bio dodeljen po jedan razred da brine o đacima,

da ih savetuje i pomaže,

a i da organizuje neke izlete, posete nekim institucijama u gradu

i da organizuje takmičenja koja su se dešavala vikendom

i to je bio pravi doživljaj za nas :uredu: 

Moj razred je imao predvodnicu, koja se bavila rukometom

i imali smo često organizovane utakmice sa drugim razredima i izlete na Dunav...

Zaista nas je ćuvala i pomagala nam... sve dok nismo postali omladinci i omladinke :) 

 

moja sećanja na školske običaje su malko drugačija  od šumicinih :beyond: 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...