Idi na sadržaj

Igre bez granica


Preporučene poruke

Pre skoro četiri decenije, Jugoslavija je prvi put učestvovala u "Igrama bez granica".

Popularna emisija "Igre bez granica" (Jeux sans frontieres) nastala je sredinom šezdesetih, iz ideje tadašnjeg francuskog predsednika Šarla de Gola, koji je želeo zabavan televizijski format koji bi pokazao prijateljstvo različitih evropskih nacija, naročito Francuske i Nemačke koje su tada bile u prilično "hladnim" odnosima. 

Između 1965. i 1999, učestvovalo je 20 zemalja, od čega je samo Italija učestvovala u svim snimljenim emisijama. Najviše puta, čitavih šest, pobedila je Nemačka.

Ako ste odrastali sedamdesetih ili osamdesetih, sa nestrpljenjem ste odlagali odlazak u krevet kako biste gledali ovaj šou! Pa biste birali tim za koji navijate, pratili svaki poen, i raspitivali se kod roditelja gde je koja zemlja, ako niste znali. 

Dobro se sećate kako je šou izgledao - timovi različitih naroda "borili" su se u smešnim i zabavnim igrama, u još smešnijim kostimima, u bazenima ili na suvom. 

Prve sudije šoua postale su poznata imena u svakoj kući koja je imala televizor - Švajcarci Đenaro Olivijeri i Gvido Pankaldi ranije su bili hokejaške sudije, a ovaj šou su vodili od šezdesetih do 1982, odnosno 1989. godine. Pošto su bili iz kantona u kojem je italijanski bio prvi jezik, gledaoci su često greškom mislili da su Italijani. 

Prvi put je privilegiju da učestvuje u Igrama Jugoslavija imala 17. avgusta 1978. godine. Program je vodio Minja Subota. 

"Od 1978. do 1982, godine bio sam komentator i voditelj evrovizijske serije Igre bez granica, najspektakularnijeg zabavno-takmičarskog programa u kojem je učestvovala Televizija Beograd. Emisije emitovane iz naše zemlje vodio sam sa Mićom Orlovićem, Dunjom Lango i Draganom Nikitovićem a u ostalim emisijama ove serije iz sedam evropskih zemalja bio sam komentator", navodi voditelj na svom zvaničnom sajtu.

Minja je jutros gostovao u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, i prisetio se kako je izgledalo kada se Jugoslavija uključila u Igre. 

"To je bila velika proba za tadašnju Televiziju Beograd, ali mislim da smo pokazali da smo egal sa evropskim emiterima. U pitanju je bio ogroman projekat, uključeni su bili vešti scenografi i tehnika, i zaista mislim da smo uspeli da napravimo istorijski spektakl", rekao je on. 

"Igre su značile upoznavanje sa kulturom, tradicijom i običajima drugih zemalja, ali su dokazivale i veliko prijateljstvo među nacijama. Drago mi je što mogu da kažem da su Igre emitovane iz Jugoslavije dva puta proglašavane za najbolje, i da su nas hvalili velikani kao što su CNN i BBC", rekao je Subota. 

Jugoslavija je učestvovala u šest izdanja emisije - od 1978. do 1982, i još jednom 1990. godine. 

Prve održane su u Beogradu, ispred Hotela "Jugoslavija", a tokom godina učestvovali su timovi iz Donjeg Milanovca, Portoroža, Pule, Šibenika i Vrnjačke Banje. 

Igre su imale "pauzu" u emitovanju od 1982. do 1988, kada su se nastavile, ali su bile poverene manjim emiterima. Konačno je "zavesa spuštena" nakon izdanja iz 1999, ali je Unija evropskih emitera (EBU) 2007. objavila da će praviti rimejk, u kojem su učešće potvrdile Hrvatska, Belgija, Španija, Grčka, Holandija, Portugal, Slovenija i Italija. Međutim, iz finansijskih razloga projekat je najpre odložen za godinu dana, a zatim su od njega odustali. 

 Izvor: Mondo 

Sećate li se ovog šou programa? :) Kao što rekoše u tekstu, kod mene je zbog ovoga odlagano i spavanje i sve ostalo. Jedna od stvari koja me u  startu vrati u detinjstvo. Jako bih voleo kad bi nešto slično ponovo zaživelo, mada sam svestan da ne bi imalo istu opuštenu atmosferu kao original. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Sećam se - naravno. 
Šarenila, takmičarskog duha, pozitive. 

 

Da odem malo u off. 

Upravo zahvaljujući ovoj emisiji, roditelji nam nisu bili lenji i napravili su nam Pećilend. 

Pored ljuljaški, imali smo teren za skakanje u dalj. 

Velike treaktorske gume su do pola ukopali u zemlju, kao i male (sve to X2) - za velike je bila mukica preskočiti ih, dok nismo savladali tehniku. 

Imali smo naše Igre bez granica, lepo se takmičili. 

 

U principu, sjajan pečat je baš ova emisija ostavila na moju generaciju. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kako Goga kaže, ovo je jedna od emisija koja je obeležila naše generacije (pošto sam starija :roll: )

Ta emisija me je oduševljavala svaki put, birala sam zemlju za koju ću navijati,

radovala se i tugovala sa njima,

imali su zanimljive igre i još bolje kostime,

koji su im otežavali kretanje i sve u svemu, bio je doživljaj gledati to.

Mislim da bi i današnja deca volela pogledati tu emisiju,

koja je mnogo zabavnija od onih Nindža ratnika ili kako se već zovu...

I mi klinci smo imali u našem bloku Igre bez granica,

gde smo se takmičili sa ekipom iz S-ova i ekipom kod apoteke :ajde:

To je bilo opštedečije veselje kad dođu ti dani da se igramo igara :uredu:

Lepa neka, stara vremena, koja mame osmeh....

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Pogledala sam  video i  cini  mi  se  da   se secam tih emisija.Ne  znam da   li  ih brkam  sa nekim drugim,bile  su na moru uglavnom,Dalmacija,skakanje i probijanje  balona,penjanje uz jarbol..ili  je  to  nesto  drugo  bilo? :beyond:

​To čega se sećaš su bili "Jadranski susreti".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...