Idi na sadržaj

TOP destinacije u slici i reči


Preporučene poruke

Ланчани мост или Сечењијев ланчани мост (мађ. Széchenyi Lánchíd) је висећи мост који спаја Будим и Пешту, источни и западни део Будимпеште. То је први стални прелаз преко Дунава у Будимпешти. Отворен је, после седам година изградње, 1849. Пројектанти моста су били Енглези Вилијем Кларк и Адам Кларк. Дужина моста је 380 метра.

Ланчани мост је по свему био индикатор у уједињењу Пеште и Будима, 1876. у један град.

 

 

 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima


Бурано је острво у Венецијанској лагуни , који попут Венеције има канале који га деле на мање делове , дакле , није један оток већ архипелаг . Налази се поред острва Торцелло у северном делу лагуне . Данас је најпознатији по чипкарству и својим шарено обојеним кућама . Бурано је удаљен 7 километера од Венеције , што је 45 - минутна вожња венецијанским трамвајем - вапореттом . Мостом је повезан са суседним острвом Маззорбом
 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
Napisano (izmenjeno)


Фонтана ди Треви је смештена у округу Треви у Риму , Италија . Висине 26.3 ми ширине 49.15 м то је највећа барокна фонтана у граду и једна од најпознатијих у свету . Фонтана је саграђена у 18. веку , по наруџби папе Клемента 12. , Иако је у једноставнијем облику на том месту постојала већ у 15. веку . Фонтана означава крај аквадукта " Aqua Virgine " саграђеног у доба Марка Агрипе пред крај старе ере , који воду допрема из двадесетак километара удаљеног извора . Исти се аквадукт користи и за пуњење бројних других фонтана у центру Рима .

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Копенхаген или Купиморе или Кодањ (дан. København, у матерњем изговору Кобенхавн) je главни и највећи град Данске. Савремени назив је искварен облик старог имена Købmandshavn које значи „трговачка лука“. Простире се на површини од 526 км². У самом граду живи око 542 хиљаде становника, а на ширем подручју око 1,2 милиона.

Копенхаген је политичко, привредно и културно средиште Данске. Последњих деценија, са јачањем сарадње са Шведском, Копенхаген је заједно са шведским Малмеом постао средиште велике Оресунд регије са око 3,8 милиона становника. Ово је једна од најразвијенијих области у Европској унији.

Копенхаген је већ годинама један од градова са најквалитетнијим животом. Истовремено, то је један од најскупљих градова на Свету.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Санторини или Тира (грч. Σαντορίνη од итал. Santa Irene, грч. Θήρα) је једно острва у групацији Киклада у Грчкој. Управно острво припада округу Санторини у оквиру Периферији Јужни Егеј. Санторини са околним острвима чини једну општину у оквиру овог округа, укупне површине 90,6 km². Ова општина укључије и тзв. Мања острва Санторинија - острво Тиразија и ненасељена острва: Неа Камени, Палаја Камени, Аспронизи и Кристијани.

Санторини је једно од најсликовитијих, најпознатијих и туристички најпосећенијих острва у Грчкој.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

6401178559_0cf9634a2d_z.jpg

 

Париз (фр. Paris, лат. Lutetia) је главни и највећи град Француске. Налази се у центру Париског басена, над реком Сеном (La Seine). Реком је подељен на два дела: на северну „Десну обалу“ и на јужну, мању, „Леву обалу“. Град представља политичко, економско, образовно и културно средиште централизоване француске државе, а и Европе.

Париз је један од најзначајнијих светских градова. У њему су седишта међународних организација УНЕСКО, ОЕЦД и неформалног Париског клуба. Са светом је повезан преко 2 велика аеродрома и 6 главних железничких станица.

У Паризу се налазе многе знаменитости и туристичке атракције. Са историјом дугом 2 миленијума, овај град је био место значајних историјских догађаја и стециште уметника. Због тога сваке године Париз посети до 30 милиона туриста[2]. По броју туриста Париз је најпосећенија светска туристичка дестинација. Такође је познат по имену „Град светлости“.

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Московски Кремљ (рус. Московский Кремль) је историјски утврђени комплекс у самом центру Москве, окружен реком Москва (на југу), Црвеним тргом (на истоку) и Александровом баштом (назападу). Један је од најпознатијих кремаља (руских цитадела) и укључују четири палате, четири катедрале, а опасан је Кремаљским зидом са Кремаљским кулама. Комплекс служи као званична резиденција Председника Русије.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Катманду (неп. काठमांडौ) је главни град Републике Непал. Привредно је средиште истоимене плодне хималајске долине на ушћу реке Багмати у Бишанмати. Лежи на висини од 1450 метара. Град има око 850.000 становника.

Катманду је туристички, културни и будистички ходочаснички центар. У старом се делу града истиче монументална краљевска палата са храмом Телају из 16. века. Сачувани су разноврсни традиционални занати.

Велику популарност на западу стиче од 1960их година претходног века. Због свог „слободарског“ карактера постаје стециште, па и неки вид финалне тачке, ходочашћа многих који опијени маштом и љубављу трагају за својом долином Шангри Ла. Захваљујући бриљантном књижевно-путописном делу са насловом „Катманду“ српског аутора Стевана Пешића, који је у Катмандуу боравио више месеци, Катманду је и на српском говорном подручју постао додатно популаран.

Седам будистичких и хиндуистичких храмова у граду и околини су на Унесковој листи Светске баштине од 2003.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Град Амалфи налази се у јужном делу Италије, на свега 20 км западно од Салерна. Град је налази на Сорентинском полуострву, које раздваја Напуљски и Салернски залив. Град је друго по важности насеље полуострва, смештено на јужној страни, на Салернском заливу, на тзв. Амалфитској обали. Изнад града веома стрмо се издиже планина Латаро, која затвара града са копна и која је онемогућила развој града у веће насеље. Са друге стране, град стога има дивне погледе на море. Амалфи данас има тек преко 5.000 становника, Италијана и странаца, махом некадашњих гостију града, који су се заљубили у лепоте Амалфија и овде се скућили трајно. Последњих деценија број становника у граду опада, а што је повезано са нарастањем потреба за новим туристичким садржајима.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...

Мачу Пикчу је свети град Инка који се налази на највишем делу источних Анда, на источним падинама планинског ланца Урубамба, на висини од 2.350 метара надморске висине. Мачу Пикчу је вероватно изграђен око 1300. године, али је остао сакривен све до 1911. године кад га је открио Американац Хајрам Бингам.

Мачу Пикчу сведочи о времену величанственог царства Инка. Након освајања територија, моћна војска Инка саградила је канале за наводњавање и системе поплочених путева, а грађевинари су саградили тврђаве, храмове и монументалне камене зграде.

Данас археолози тврде да Мачу Пикчу није био град у класичном смислу јер нису пронађени остаци бирократске управе, трговине или војних утрврђења. Највероватније је грађен као царски посед ирелигијско уточиште или као тајни церемонијални град.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

new-york-city-78181_640.thumb.jpg.66de32

Њујорк (званично име Њујорк Сити; енгл. New York City) град је са највише становника у Сједињеним Америчким Државама, и у центру је међународних финансија, политике, забаве и културе. Првобитно се звао Нови Амстердам, а 1664. године Енглези су му дали име Њујорк (Нови Јорк) у част војводе од Јорка. Њујорк је један од највећих градова света, и седиште је великих музеја, галерија, међународних корпорација и берзи. Град је и седиште свих међународних амбасада при Уједињеним нацијама, чије се седиште такође налази у Њујорку. По попису становништва из 2010. у њему је живело 8.175.133 становника, на 800 km². Њујорк је најгушће насељени међу већим градовима у САД. Близу 800 језика је у употреби, што га сврстава на прво место међу градовима света по језичкој разноврсности. Према проценама из 2012. године на ширем градском подручју живи приближно 19,8 милиона становника.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Meni je interesantna Pojska i Krakov

i nadam se da ću uskoro ostvariti tu moju želju :)

Krakov

krakov2.jpg

Danas sam našla 20 interesantnih činjenica o Poljskoj: 

1. Poljska je po površini deveta najveća zemlja Evrope
2. „Burek“ je najpopularnije ime za pse u Poljskoj
3. Poljaci su narod koji u proseku najranije stupa u brak

4. Poljska ima 17 dobitnika Nobelove nagrade
5. 90 odsto Poljaka ima najmanje srednjoškolsko obrzovanje
6. Nikola Kopernik je bio poljski astronom, matematičar, pravnik, lekar i ekonomista, koji je prvi rekao da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca 
7. Poljski astronom Jan Hevelius je prvi objavio tačne mape Meseca
8. Oko 35 odsto od 60 miliona Poljaka živi u inostranstvu
9. Naziv Poljska potiče od reči „Polanie“ koja znači “oni koji žive na poljima”
10. Ova zemlja se od 1600. do 1945. godine 43 puta borila za slobodu i bila napadana
11. Ovde je prvi sprat u liftu označen sa “0”, a ako pritisnete broj “1” naći ćete se na drugom spratu
12. Poljski ustav je najstariji u Evropi i drugi najstariji u svetu
13. Aplikaciju za android telefon koja otkriva prisustvo droge u ljudskom telu osmislili su poljski studenti
14. Max Factor je osnovao Poljak Maksimilijan Faktorowicz
15. Fashion TV je osnovao Poljak Michel Adam Lisowski
16. Fudbal je najpopularniji sport o Poljskoj
17. Ova zemlja je najveći izvoznik ćilibara
18. Najviše laskavih titula „Najsnažijeg čoveka na svetu“ poneli su upravo Poljaci
19. Poljsko pismo sadrži 32 slova
20. Poljska je jedna od retkih zemalja na svetu gde džentlmeni i dalje dame pozdravljaju poljubcem u ruku

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 5 meseci kasnije...
Napisano (izmenjeno)

Sve preporuke za Krakov!

 

 

Варшава (пољ. Warszawa) је град у централној Пољској, од 1596. године она је главни град Пољске, а такође и важни научни, културни и политички центар. У Варшави је средиште парламента, председника и централних власти. Варшава је највећи град у Пољској. Она је такође и средиште Мазовијецког војводства.Варшава се налази на средњем делу тока Висле у средњомазовској низији. Њена средња надморска висина износи око 100 m. На терену града налази се неколико углавном вештачки направљених узвишења. Град се налази са обе стране Висле. Варшава је удаљена око 350 km од Карпата и Балтичког мора.

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...