Idi na sadržaj

Kinezi odlaze!?


Preporučene poruke

Sveprisutne prodavnice sa kineskim proizvodima ,po izjavama njihovih vlasnika,uskoro ce biti manje zastupljene.Zale se na pad prometa,na slabu kupovnu moc stanovnistava,los profit..odlaze put Juzne Amerike gde misle da ce proci bolje.

Slusajuci komentare i citajuci stampu,vidim da postoje dve struje.Jedna tvrdi da odlaze zbog prestanka-gledanja kroz prste- i uterivanja u fiskalne tokove i da je to manji broj onih koji ce otici,drugi pak,tvrde da ce stanovnistvo i te kako osetiti njihov odlazak jer je kod njih bila povoljna ponuda za one sa plicim dzepom.

Kakav je vas stav po ovom pitanju?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nezaposlenost raste, društveno raslojavanje je sve veće. Oni koji imaju novac ne kupuju kod Kineza, oni koji nemaju sve češće nemaju ni za kupovinu kod Kineza. Dodamo na to državu koja nema ni za osnovne potrebe funkcionisanja, a kamoli za nagomilane kreditne obaveze, pa silom pokušava da poveća poreske prihode ...nije čudo što im se ne isplati da rade ovde. Ne isplati se ni njihovim domaćinima.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Lažu senzacionalistički "novinari". 

Evo su pre devet dana žuta braća preko puta moje firme svečano otvorili renovirani veliki objekat. Malopre sam ga prvi put, zbog nedostatka vremena, obišao i pazario par lampi za bicikle. Čisto da im napravim prometa, a i da osvetlim moje devojke kada se švrljaju na dva točka. I mogu da vam kažem da je non stop gužva. 

20150408_095737c-960.thumb.jpg.e6bd064cd

Bajdvej, to nije jedina prodavnica kineske robe u Somboru, ja znam za pet, a i iako ima oko 400-500 m² tek je treća po veličini!!! Ima jedna u bivšem bioskopu Zvezda na dva nivoa i preko puta nje, u novoj zgradi na mestu restorana Vojvodina na tri nivoa!!! 

Kinezi ne odlaze iz Srbije, dok god nam standard ne naraste dovoljno da se džekiramo firmiranom robom!

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam kod kineza kupila gomilu korisnih sitnica. 

Kao i Adrijan svetla za bajs, kojekave sitnice za kuhinju..tačnije kuhinjska pomagala, koja bi platila duplo više u nekim eksluzivnim tržnim centrima. 
Rade "posao" kao i one duplo skuplje sitnice. 
Ne smeta mi, naprotiv. Postoje stvari za koje mi je žao da dam puno novaca jer ih retko koristim a nije loše imati ih u kući.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

 

Slusajuci komentare i citajuci stampu,vidim da postoje dve struje.Jedna tvrdi da odlaze zbog prestanka-gledanja kroz prste- i uterivanja u fiskalne tokove i da je to manji broj onih koji ce otici,drugi pak,tvrde da ce stanovnistvo i te kako osetiti njihov odlazak jer je kod njih bila povoljna ponuda za one sa plicim dzepom.

 

​U tome i jeste stvar, drzava je propisala carine, poreze i parafiskalne namete za preduzeca. 
Drzava je propisala i minimalnu cenu rada. I sada dolazi do problema: Zaposlenost i produktivnost u ovoj zemlji je toliko mala da je minimalac od 20000 dinara radniku plus 16000 dinara na ime drzave, plus troskovi najma prostorija, plus trosak knjigovodje, plus ptrosak struje, vode, telefona, sredtava za higijenu tolike da je taj minimalac precenjen. Ljudi zaradjuju sebi 10000 dinara a poslodavac mora da isplati vise. Ostaje rad na crno ili zatvaranje. 
Ja ih potpuno razumem. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Da budemo precizni i da vas malo upoznam sa pravim ciframa i metodologijom. :

     Neto                                 Bruto                          Ukupan bruto
  19.360,00   (+34,23%)     25.986,73   (+58,26%)     30.638,36
  22.264,00   (+35,33%)     30.129,39   (+59,55%)     35.522,55
  50.000,00   (+39,39%)     69.695,72   (+64,34%)     82.171,25
100.000,00   (+41,02%)   141.022,40   (+66,27%)   166.265,41

Neto predstavlja iznos koji radnik dobija na račun. Bruto je idiotska politička konstrukcija koja predstavlja zbir neta, poreza i doprinosa, takozvanih "u bruto". Ukupan bruto je onaj pravi iznos koji predstavlja koliko poslodavca zaista košta radnik, odnosno njegov rad, a koji se u statistikama prećutkuje. To je onaj prvi bruto plus doprinosi, takozvani "na bruto". Oni doprinosi "u bruto", nazivaju se i doprinosi "na teret radnika", a doprinosi "na bruto" su doprinosi "na teret poslodavca". Idiotska konstrukcija, jer to sve svakako, pri ovakvom načinu oporezivanja, ide na teret poslodavca.

U zagradama su procenti koliko se uveća neto iznos, da bi se dobio bruto, odnosno ukupan bruto.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Razlika  izmedju adrijanovog 

neta i prvog  bruta je upravo  ono  sto  ja placam,i  to je oko 6000 hiljada..zaista  ne znam  sta  je onih drugih 58procenata na bruto,da bi se opet dobilo bruto:beyond:

Po  temi..Kinezi  sve  vreme kod nas imaju  povlascen  polozaj,to niko nadam  se ne  spori.Nikad  nije carinjena prava kolicina  robe koje uvezu,nikad  nisam dobila  fiskalni racun kod njih, ako treba nesto  zameniti,vratiti nastaje haos,radnice rade za  polovinu zvanicnog  minimalca i s njima se postupa  vrlo lose.Ne  zaboravljam  da to  rade i nasi trgovci.U pocetku su imali  pristupacne  cene,ali  su  im sad vece nego u prodavnicama,pri tom imje  roba jako loseg  kvaliteta.Poredjenja  radi,ovde pominjani Aviv park ima prodavnice c i a,njujorker, h i m,uradi  sam...gde je  sve to jeftinije,isto siveno u njihovoj  zemlji a kvalitetnije.Sa obucom  ozbiljno im konkuriseMetro  obuca,isto  zbog  cena.Ove prodavnice nisu  visokokvalitetni  brend,ali  su jeftiniji i kvalitetniji od njih.

Na kraju,nasi  trgovci placaju  sve isto  sto  i oni treba  da  placaju,ne  vidim  razlog da oni budu oslobodjeni 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Razlika  izmedju adrijanovog 

neta i prvog  bruta je upravo  ono  sto  ja placam...

Samo da te ispravim, ne plaćaš ti, nego tvoj poslodavac. No, iako je (meni) veoma zanimljivo, to nije tema, pa ćemo o tome na nekoj novoj. :ljulja:

Što se tiče ne plaćanja PDV-a od strane žute braće i ostalih "trgovaca", SAMI smo krivi. Kada bi svako insistirao da uzme fiskalni isečak, s vremenom bi nam svima bitno bolje bilo. Ovako sami sebi sečemo granu. Kao, sramota nas je. O sebi kao prvom takvom pišem, ali i trudim se da se promenim. Nije me i ne treba da me je sramota. To su moje pare i moje pravo. Kome se ne sviđa, neka zatvori butigu i ide gde god želi.

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Mislim da ovi Čajnezi preko puta Merkatora daju račun, ako me sećanje dobro služi. Ali zato gomila malih kineskih lokala koji ne izdaju fiskalne račune. Pa izvin'te žuta braćo ako ja moram da u svojoj državi platim porez za koji kur da vi budete svete krave? Kome se ne sviđa bon vojaž. Drugo, naša kupovna moć na žalost diktira njihov plasman robe. Kina proizvodi sve i robe svakakvog kvaliteta, a to što smo mi sirotinja pa nam donose uglavnom ona sranja što smrde na naftalin jbga. I tu zaista krivim državu što ne kontroliše šta sve stiže u tim kontejnerima jer pola toga nikada ne bi ni videlo evropskog tržišta jer jednostavno ne ispunjava minimum standarda da bi ga plasirali. Tu naročito mislim na robu koja može da šteti zdravlju potrošača.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

da, mozda sam ja mojima placao koju hiljadarku vise, no ide i ono: na teret poslodavca...

da li znate da se skoro u celoj drzavi cuvare objekata, gradilista ne prijavljuju? oni koji ne prijavljuju, po pravilu budu najjeftiniji na tenderu. drzava tolerise...

uvek je to neka sprega socijalne dimenzije i zelje drzave da utrapi novac.

po mojoj teoriji u normalnoj drzavi proizvod ne moze biti jeftin. tako je to i sa kineskom robom. ne mogu da prezive zahteve trzista. 

Izmenjeno od strane člana shumica
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...