Prekrajanje istorije

5 poruka u ovoj temi

Napisano · Prijavi poruku

Suptilno,upornim  ponavljenjem,zamenom poneke  teze,izostavljanjem  pojedinih  dogadjaja,iznosenjem  poluistine,ali rezultat ne  izostaje.Necije uloge u istoriji se menjaju,daje  im  se  drugi smisao,relativizuje znacaj  pojedinim   dogadjajima.Cuje  se  to  od  pojedinih  istoricara,skrecu  paznju i pojedini hronicari,ali,primecuju li  obicni  ljudi to?Primecujete  li vi to,ili mozda ja  obracam  previse paznje'utripovala sam' kako se  sad kaze..

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napisano · Prijavi poruku

Postoji tendencija prekrajanja istorije kod naše bivše braće i polubraće, kod nekih manje kod nekih više. Mislim da Albanci i Bošnjaci idu najdalje u tome i da su najuporniji, te da će na kraju verovatno i uspeti da nanesu štetu istini jer im se malo ko ozbiljno suprotstavlja. Primećujem, ali kao pojedinac ne mogu mnogo toga da uradim, moraju državne institucije i istoričari da se bace na posao.

Kod nas postoji jedna glasna struja koja negira doseljavanje na Balkan u sedmom/osmom veku, ignorisana od stručne javnosti, a ja lično bih voleo da se njihovim argumentima posveti malo više pažnje jer ima mnogo toga što ne znamo o svojoj davnoj prošlosti - možda bismo svi mogli ponešto da naučimo iz ozbiljne rasprave.

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napisano · Prijavi poruku

Mozda sam malo sturo pocela ovu temu,ali prekrajanje ili-pranje- istorije ,kako ja vidim,prisutno je  dobrano na svetskoj sceni.Evo ,9 maj preimenovan je u Dan Evrope,ove godine na obelezavanje Dana holokausta u Ausvicu nje pozvan predstavnik Rusije..reci ce neki ,to je zbog Ukrajine..ali pratite malo pozornije History kanal,mnogi uce iz njega,a po njemu,prateci nekoliko epizoda,stekoh utisak da ,dok su se Ameri i Englezi borili protiv Nemaca,za to vreme su Rusi plandovali i sklapali nekakve paktove i i grali igrice s Nemcima.Tu je i aktuelizovana prica o nama i Velikom,prvom sv. ratu?
Zasto i kome je to u interesu?Treba li se boriti protiv toga,na koji nacin ?

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napisano (izmenjeno) · Prijavi poruku

Revizija istorije je zadnjih godina dosta česta pojava i to nije samo kod nas. Evo možemo uzeti za primer Prvi svetski rat. Na neki način je razumljiva potreba Austrije i Nemačke da se njihova uloga za izbijanje rata relativizuje, krivica svali na Srbiju, Rusiju i neke druge države. Ali čak i neki zapadni istoričari iz savezničkog bloka iz jebem li ga kojih pobuda počinju da zastupaju kojekakve teze da je neko Germane gurnuo u rat a ne da su oni gurnuli čitavo čovečanstvo. Istoriju pišu pobednici, a poraženi osećaju nepravdu zbog uloge koju su u istoriji imali, pa bi da se malo operu. Mađari osećaju veliku nepravdu zbog raspada Ugarske i spore svoju ulogu u Prvom svetskom ratu. Turci su osetljivi na pitanje genocida nad Jermenima, a mi na Balkanu smo tek posebna priča i naše viđenje istorije. Mislim da je nemoguće izvršiti reviziju istorije kod nas a da se tu dođe do nekog opšteg kompromisa, jednostavno previše su podeljena stanovišta. 

A ove pseudoistoričare što su našli srpske grobove na Marsu stvarno neću da komentarišem. Nisu oni samo naš ekskluzivitet, ima ih i po komšiluku i ne znaš ko je vickastiji. Na kraju, bez namere da nekoga ljutim :laugh: ja se redovno popisham od smeha - https://www.facebook.com/janosderety

Izmenjeno od strane člana Turkmenbashi
Adrijan se sviđa ovo

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napisano · Prijavi poruku

Kazu, politika prekraja istoriju.

Trenutno su gubitnici pobednici, pa vise nista nije sveto. 

Moda je crna... Pretezno crna... 

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napravite nalog ili se prijavite da biste komentarisali

Morate da budete član da biste komentarisali

Kreirajte nalog

Napravite nalog na našem forumu. Veoma je jednostavno!


Registrujte novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog? Prijavite se ovde.


Prijavite se odmah