Sudija prkosi FIFA, gledao snimak

3 poruka u ovoj temi

Napisano · Prijavi poruku

Argentinski sudija Herman Delfino biće upisan u istoriji fudbala kao prvi arbitar koji je promenio odluku nakon gledanja televizijskog snimka.

 

To će Delfina skupo da košta, očekuje ga velika kazna FIFA i FS Argentine, jer obe organizacije strogo zabranjuju upotrebu TV tehnologije pri donošenju odluka.

Delfino je pre nekoliko dana na meču Veles – Arsenal (1:1) poništio svoju odluku da svira penal za domaćina i isključi defanzivca gostiju, jer mu je pomoćnik javio da je pogrešio, nakon što je video usporeni snimak.

Delfino, koji se smatra jednim od najboljih sudija u Južnoj Americi, svirao je penal za Veles, a pokazao drugi žuti karton zvezdi Arsenala Danijelu Valensiji zbog igranja rukom u kaznenom prostoru. 

Međutim, linijski sudija je video usporeni snimak situacije i uočio da je rukom u stvari igrao napadač domaćina Marijano Pavone, o čemu je obavestio glavnog arbitra.

 

Delfino je odlučio da promeni odluku, poništio je i penal i isključenje Valensije, a žuti karton pokazao Pavoneu. 

"Savest mi je čista. Znam da je bilo suprotno pravilima, a moja odluka je bila pravedna", rekao je Delfino

Već godinama traje veliki pritisak na FIFA da dozvoli upotrebu tehnologije u fudbalu, a čelnici iz Ciriha na čelu sa Sepom Blaterom su do sada dozvolili samo korišćenje gol-tehnologije, koja pokazuje da li je lopta prešla gol liniju. 

Međutim, i dalje se insistira da sudije dobiju priliku da poput kolega u košarci i američkom fudbalu pregledaju usporeni snimak situacije, ukoliko nije jasno da li su prekršena fudbalska pravila. 

Borba se nastavlja, a Delfino bi mogao da bude prekretnica.

Izvor: B92 | AK

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napisano · Prijavi poruku

Mislim da ga neće suspendovati, jer bi kaznom podigli puno više prašine nego što bi im prijalo.

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napisano · Prijavi poruku

Meni nije jasno zašto bi bilo ko bio protiv pregledanja tv snimka. Argument brzine igre ne pije vodu jer je dosadašnjim pravilima sasvim ok da, recimo, fudbaler potroši ceo minut/minut i po izlazeći sa terena (x3) kad njegov tim vodi i sudija u tom slučaju nema obavezu da bilo šta nadoknadi osim onih 30 sekundi koje su namenjene izmeni.

Za 30 sekundi sudija može bez problema da vidi da li je doneta odluka bila ispravna ili ne. Može da se ograniči broj primedbi na donete odluke i da se to pravo da samo trenerima ekipa, kao u NFL-u. Uz, možda, diskreciono pravo sudije da neku sopstvenu odluku sam proveri.

 

Adrijan se sviđa ovo

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napravite nalog ili se prijavite da biste komentarisali

Morate da budete član da biste komentarisali

Kreirajte nalog

Napravite nalog na našem forumu. Veoma je jednostavno!


Registrujte novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog? Prijavite se ovde.


Prijavite se odmah