Jump to content

Recommended Posts

Geolog iz Jerusalima tvrdi da je pronašao “praktično nedvosmislene dokaze” koji rešavaju dugogodišnju kontroverzu oko mesta na kome se nalazila grobnica Isusa Hrista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr Ari Šamron kaže da se na osnovu najnovijih testova izvodi zaključak da je mesto na kome su sahranjeni Isus iz Nazareta, njegova žena Marija Magdalena i njegov sin Juda zapravo Talpiot, grobnica koja je otkrivena u istočnom Jerusalimu 1980. godine. 

Ovo mesto je predmet kontroverzi još od kada je 2007. godine Džejms Kameron snimio dokumentarac “The Lost Tomb of Jesus” u kom je navedeno da su se baš u toj grobnici nalazili kovčezi-kostrucnice sa natpisima “Isus sin Josifov”, “Marija” i drugim imenima iz Novog zaveta. 

Ti natpisi, kao i približni datumi sahrane, izazvali su velike kontroverze, jer bi u tom slučaju značilo da se zapravo vaskrsenje nikada nije desilo. Međutim, kontroverze iz dokumentarca su bile mahom pobijene tvrdnjom da su imena koja se nalaze na natpisima kovčega bila uobičajena za to vreme.

Foto: Wiki
 
Foto: Wiki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlasnik tih kovčega, izraelski kolekcionar, tvrdi da ih je kupio tokom sedamdesetih godina od trgovaca antikvitetima. Iako ih je izraelska vlada proglasila falsifikatima, 2012. godine je sud u Jerusalimu presudio da je država zapravo nije adekvatno dokazala svoju tezu. 

Dr Šimron je rekao da rezultati geohemijskih testova kostiju iz 10 pronađenih kovčega, sugerišu da su se oni nalazili uopravo u Talpiot grobu. 

“Ovi dokazi su mnogo više od onog što sam očekivao. Mislim da imam praktično nedvosmislene dokaze da je su se Isusovi ostaci nalazili u Talbiot grobnici” rekao je Šimron.

Po tim testovima, između ostalog je utvrđeno da je kovčege sa kostima prekrivala identična vrsta gline koja se nalazi u Talbiot grobnici. 

Ove tvrdnje će sasvim sigurno izazvati velike debate i činjenica je da će proći još vremena dok ne budu prihvaćeni u naučnim krugovima. 

Ako budu prihvaćeni.

Izvor: Independent, B92

Čini se da naučnici koji istražuju rano doba hrišćanstva sve češće prihvataju da je Isus, ako je postojao, bio oženjen i imao decu. Nikako ne ide u prilog božanskom statusu Nazarećanina koji crkva pokušava da uspostavi prethodnih nekoliko vekova... :cesces:

Link to post
Share on other sites

Ne bih da komplikujem, ali ovaj clanak je od neukog novinara. Nedavno je bila odlicna engleska serija o istrazivacima biblije i vidi se da je biblija vise puta prepisivana, cak delimicno i modifikovana, te nije stalna, ona prati razvoj ljudske civilizacije. U originalnim spisima nema reci o vasksnucu, vec ceo taj deo je dodato u nesto kasnijim primercima biblije.

Sa danasnjeg gledista mislim da je nebitno, ne moze se na osnovu raspolozivih podataka reci, radi li se o Isusu Hristu ili ne.

Link to post
Share on other sites

Isus je i u crkvenim krugovima bio smatran samo prorokom i nekoliko vekova nakon samih navodnih događaja o kojima je u Bibliji pisano, pa je onda krenula njegova deifikacija iz nekog razloga. Mislim da je to danas jasno i najzadrtijim "propovednicima" hrišćanstva u današnje vreme. Kako bilo, ako je on postojao onda postoji i njegov grob, pa bi njegov pronalazak svakako bio značajan za hrišćanski svet.

Link to post
Share on other sites

Hm...iskreno sumnjam da postoji njegov grob, obzirom kako je završio. 
No, negde je sahranjen u to nema sumnje, ali da je  napravljeno neko "velelepno" zdanje-sumnjam.

Taj ko bi to napravio mogao je očekivati samo smrtnu kaznu. 

Po predanju njegova smrt je bila "za nauk" svim njegovim sledbenicima, tako da čisto sumnjam da je iko smeo da napravi neku grobnicu.
Moguće je da je neko nakon nekog vremena neko i  napravio grobnicu, ali kako dokazati da je tu baš on sahranjen, ili tačnije rečeno da su tu baš njegove kosti položene?

Sve u svemu sad ja lako pričati na tu temu...dokazati je nemoguće....

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...