Idi na sadržaj

Preporučene poruke

VELIKI MESEČEV SPEKTAKL

 

Mesec će u petak prirediti astronomski spektakl - pomračenje Sunca koje će u Srbiji biti najvidljivije u 10.47 sati, otkrivaju za “Blic” u Astronomskom društvu “Ruđer Bošković”. Međutim, samo će pola Sunca biti prikriveno, što će biti zanimljivo za videti, ali ne dovoljno da bi nastala noć.

- U Srbiji ćemo biti u prilici da ispratimo delimično pomračenje Sunca. Potpuno pomračenje će se videti između Grenlandna i kopnenog dela Evrope, odnosno na Farskim ostrvima i Svalbardu na krajnjem severu. Gledano iz naše domovine, Sunce će u vrhuncu pomračenja biti prekriveno približno 50 odsto. Kod nas će svoj vrhunac dostići u 10:47. Početak će biti u 9:38, a poslednji kontakt u 12 sati - priča za “Blic” Branko Simonović, astronom iz AD “Ruđer Bošković”.

Iako mnogi ne žele da propuste ovaj fenomen, sunce nikada ne treba direktno posmatrati, upozorava naš sagovornik.

- Veoma malo je potrebno da se vid trajno ošteti! U grupu nebezbednih načina posmatranja Sunca spadaju: rendgenski filmovi, na-garavljena stakla, CD/DVD,.. Dakle, nije dovoljno da nečim oslabimo sjaj Sunca jer ono zrači i u delovima spektra koje oko ne vidi a koje ovi “filteri” propuštaju - objašnjava Simonović.

Za direktno posmatranje Sunca koriste se posebni instrumenti i filteri. To su, kaže on, uglavnom specijalne folije koje su veoma skupe.


- Najskromniji način da se isprati pomračenje, ali i najbezbedniji je kamera obskura. Na jednom listu papira izbišimo rupice: iglom ili čačkalicom. To je projektor. Njega držimo u jednoj ruci, okrenuti leđima ili bokom Suncu (ne gledamo u Sunce!), a nasuprot projektoru, u njegovoj senci, postavimo beli papir. Trudimo se da na ovom ekranu uhvatimo likove Sunca koji prolaze kroz rupice na projektoru. Dobijeni likovi su tamni i mali, ali dovoljni da se isprati ova pojava - naročito tokom vrhunca kada će se videti kako je lik Sunca delimično prekriven Mesecom - priča Simonović.

Oprez druge vrste preporučen je za subotu kada će Mesečeva mena izazvati vrhunac plime.

Mesec će u petak na trenutak potpuno sakriti Sunce što će se videti u polukrugu oko Grenlanda. To će biti 10. potpuno pomračenje Sunca u 21. veku i prvo u ovoj godini. Dogodiće se na dan prolećne ravnodnevice, kada Sunce "prelazi" s južne na severnu hemisferu Zemlje.

U zoni širokoj oko 500, a dugačkoj 5.600 kilometara, od Severnog Atlantika do Severnog pola, Mesec će potpuno zakloniti Sunce na dva minuta i 46 sekundi.

Malo ljudi će imati mogućnost da vidi potpuno pomračenje Sunca jer se samo dva kopnena dela Zemlje u toj zoni: Farska ostrva - danski subarktički arhipelag, gde će pomračenje biti u 10.41 sati, i norveški arhipelag Svalbard u 11.11. Jedino će u toj zoni moći da se vidi kako čitavo Sunce nakratko prekriva crni Mesečev disk.

Drugde u Evropi, u severnoj Africi i na jugozapadu Azije će biti vidljivo samo delimično pomračenje. U Rejkjaviku, Sunce će biti zaklonjeno 97 odsto u 10.37 sati, u Edimburgu 93 odsto u 10.35, u Londonu 84 odsto u 10.30 i u Briselu oko 80 odsto u 10.34 sati.

Mesec će u subotu biti najbliži Zemlji, te će izazvati veliku plimu, posebno u na obalama Atlantika, Kanala La Manš i Severnog mora.

 
Blic
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam ponela rengne snimak. Imala sam jedan gde postoji velika površina crnog. 

Naravno ni jedna "tetka" se nije ni setila da deci kaže bilo šta na tu temu, osim mene!!
Onda je ceo vrtić gledao sa oduševljenjem kao i tetke :fijuk:

(...kako si se samo setila???!! :kill: )

Ma žalost maska za varenje mi je ovde u vikendici pa nisam mogla nju da ponesem.
No i ovo je odlično poslužilo.  

 

 

Treba li da kažem (ili da prećutim...) da su se neke koleginice plašile da pogledaju (!!!!) a neke su se plašile da izvedu decu u dvorište!! Jedna je ostala šokirana jer to za svojih 36 godina života NIKADA nije videla!!
Strašno.... :ajme:

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...