Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Islamska Država (poznata i kao Islamska Država u Iraku i Levantu ili Islamska Država u Iraku i Siriji; arap. الدولة الاسلامية في العراق والشام; na Zapadu poznata i po engleskim skraćenicama ISIL ili ISIS) je nepriznata teroristička država koja pod svojom kontrolom drži velike delove Iraka i Sirije. Formirana je 3. januara 2014. godine, da bi 29. juna iste godine bila proglašena kalifatom.

 

 

Istorija
ISIL je prvobitno formiran kao militantna grupa, koja svoje korene vuče od sunitskih fundamentalističkih grupa koje su početkom 2004. nastale u Iraku nakon američke invazije te vodile oružanu borbu protiv američkih i drugih zapadnih trupa, a potom formalno izrazile vernost al Kaidi.

 

ISIL je tokom sledećih nekoliko godina bio aktivan i u borbi protiv iračkih šijitskih paravojnih formacija, a posle američkog povlačenja i protiv iračke vlade. Njegove aktivnosti u samom Iraku su do 2012. godine bile značajno smanjene, i nije se smatrao značajnim faktorom.

 

Međutim, izbijanje građanskog rata u Siriji je ISIL-u dalo priliku da proširi svoje aktivnosti na Zapad, odnosno da sklopi savez sa drugim islamističkim grupama, ali i posredno dobije oružje, opremu i novac od SAD i njihovih saveznika. To se, između ostalog, 2012. godine odrazilo i na osvajanje grada Al-Raka, koji je postao prvi veći grad pod kontrolom sirijskih pobunjenika, ali i ISIL-ovo sedište. ISIL se uskoro sukobio sa drugim islamističkim frakcijama u Siriji, što je 2013. godine dovelo do toga da Al Kaida naredi njegovo raspuštanje, što je ISIL-ov lider Abu Bakr el Bagdadi odbio da učini.

 

U junu 2014. ISIL je preduzeo veliku ofanzivu u Iraku koja je dovela do osvajanja Mosula, Tikrita te brojnih strateški važnih gradova u severnom i centralnom delu Iraka.

 

Religija
Većinsko stanovništvo Islamske Države čine sunitski muslimani. Vođe Islamske Države su sledbenici salafizma, ekstremne verske sekte nastale iz sunitskog islama. Pripadnici ostalih veroispovesti ili sekti (hrišćani, jezidi, šiiti), kao i oni sunitski muslimani koji se ne slažu sa salafističkim tumačenjem islama, izloženi su progonu. Nad kurdskim jezidima su pripadnici Islamske Države izvršili genocid, optužujući ih za obožavanje đavola.

 

Zločini i kršenja ljudskih prava
Pripadnici Islamske Države ubili su nekoliko stotina ratnih zarobljenika i preko 1000 civila. Na području pod svojom vlašću uveli su zakone koji uključuju smrtnu kaznu, mučenje i sakaćenje. U Islamskoj Državi se takođe sprovodi politika etničkog čišćenja manjinskog stanovništva (Kurda, Asiraca, Jermena), kao i progona verskih manjina (hrišćana, jezida, šiita). Civili ubijeni od strane pripadnika Islamske Države uključuju decu, starce i cele porodice. Militanti Islamske Države u svoje redove regrutuju i decu, a zločini usmereni protiv žena uključuju silovanje i otmicu. Od strane ovih militanata je kidnapovano oko 450-500 žena i devojčica, od kojih je jedan broj pretvoren u seksualno roblje.

 

Zabeleženo je da su pripadnici Islamske Države ubijali i sunitske muftije i imame koji su odbili da im polože zakletvu vernosti. Tako je u junu 2014. u Mosulu ubijeno 12 sunitskih muftija i imama.

 

Gradovi

Početkom jula 2014. godine, pod kontrolom Islamske Države nalazili su se sledeći veliki gradovi u Iraku i Siriji:

Mosul (Irak, stanovništvo: 1.800.000)
Ramadi (Irak, stanovništvo: 483.000) - deo grada
Faludža (Irak, stanovništvo: 326.000)
Tikrit (Irak, stanovništvo: 260.000)
El Kaim (Irak, stanovništvo: 250.000)
Ar Raka (Sirija, stanovništvo: 220.000)
Baidži (Irak, stanovništvo: 200.000)
Tal Afar (Irak, stanovništvo: 200.000)

 

Izvor: Wikipedia

 

Objavili su i mapu budućeg kalifata:

 

 

Tu smo i mi, ne može da prođe bez nas kao mirođije.

 

-------------

Kako cenite da će se ovo završiti?

 

Kontam da će, kad se ovi dovoljno prošire, uslediti neka združena ofanziva "savezničkih" snaga, gde ćeš bolje od totalnog rata da zaradiš koju milijardicu rešavajući problem koji si sam napravio. Svaka sličnost sa krstaškim ratovima je namerna. I vuk sit i ovce na broju, osim koje 'iljade vojnika, ali oni su i tako i tako potrošna roba. Možeš da napraviš i biznis prišivanja glava na tela vojnika, tu će tek biti posla.
 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Isis je govance iz američke kuhinje. Koriste ga da ruše Asada i da destabiliuju Siriju i Irak. Napad u Francuskoj se sve više povezuje sa namerom da se Rusima prekinu sankcije. Amerika je gadan "saveznik" otprilike kao đavo sa kojime sadiš tikve pa ti se lupaju o glavu.
 
Sve je krenulo sa ubacivanjem plaćenika u Siriju da se bore protiv Asada i sa svrgavanjem Gadafija. Ništa se ne dešava slučajno.U sve ovo su veoma umešani Turci, Katar, Saudi Arabija i još neke zemlje islamskog sveta i naravno Izrael.
 
http://www.businessinsider.com/us-syria-heavy-weapons-jihadists-2012-10
http://www.businessinsider.com/benghazi-stevens-cia-attack-libya-2012-11#ixzz2BUcrGAHr
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/foreign-affairs-defense/syria-arming-the-rebels/syrian-rebels-describe-u-s-backed-training-in-qatar/

 

Sledeća slika govori sama za sebe:

 

 

iraq-map-6-16.jpg

 

Jednostavno ISIS odrađuje sav prljav posao na terenu. Amerika ne šalje svoje kopnene trupe kada ima desetine hiljada ekstremista koji će da izginu za njih misleći da tako sebi kupuju mesto u džehenetu sa ne znam koliko devica koje ih čekaju.

 

Ništa, ali ništa se ne dešava slučajno.

 

 

;)

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...
  • 1 mesec kasnije...
  • 5 meseci kasnije...
  • 1 mesec kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...