Idi na sadržaj

Izumi i naučna otkrića


Preporučene poruke

Da nije ovog ludog sistema u kom se sve pa i ljudski životi meri profitom, ovo bi verovatno zaživelo, oduševio sam se kad sam prvi put video pre nekoliko godina:

 

 

Imamo i temu o tome, ali čisto da se podsetimo koliko vremena je potrebno da bi nešto ovako korisno prešlo put od gotove ideje do kakve-takve realizacije. Ovih dana (4 godine kasnije) ideja je realizovana, mada tek delimično - solarnom biciklističkom stazom:

 

 

Verovatno je puna ideja preskupa poput nekih drugih nebitnih stvari... vakcine protiv ebole na primer.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 meseci kasnije...

S obzirom na to da već godinama nosim sočiva i da je laserska operacija još uvek van mog finansijskog domašaja - a nije ni trajna - radujem se trenutku kad će ovo ući u masovnu upotrebu:

Novi izum, bioničko sočivo, koje bi se tokom osmominutne hirurške procedure igrađivalo u oko, moglo bi u budućnosti da iskoreni upotrebu naočara, kontaktnih sočiva, i laserske hirurgije, navodi njegov tvorac, Gart Veb.

Bioničko sočivo moglo bi trenutna optička pomagala da pošalje u istoriju, navodi doktor Gart Veb, optometrista iz kanadske pokrajine Birtanska Kolumbija. 

Zahvaljujući zameni prirodnog sočiva oka, koje vremenom propada, više ne bi bilo rizika od razvoja katarakte, a besprekoran vid imali bismo i u 100. godini života. 

“U pitanju je tehnika kakvu svet do sada nije video, a koja bi mogla da poboljša vid čak tri puta”, navodi Veb i dodaje da će ovoj proceduri moći da se podvrgnu sve osobe iznad 25 godina starosti jer je u tim godinama struktura oka u potpunosti razvijena. 

Ukoliko testiranja prvo na životinjama, a zatim i slepim ljudima budu bila uspešna, prve hirurške intervencije mogle bi da budu sprovedene u Kanadi već 2017. godine, zaključuje Veb.

 Izvor: CBS News, B92 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 meseci kasnije...
  • 2 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...