Jump to content

Recommended Posts

Uvedoše u Jagodini (u jednoj školi, bar za sad) školske uniforme. Rekoše da je razlog za to ukidanje klasnih razlika među učenicima koji pohađaju školu. Dizajn je katastrofičan:

 

 

Nemam ja problem sa samim uvođenjem školskih uniformi, ako je društveni dogovor takav da školske uniforme postoje, neka tako bude.

 

Imam problem sa razlogom koji je naveden za njihovo uvođenje. A on je debilan. Neće nikakvo parče tkanine čak ni prikriti klasne razlike među učenicima. Jedno dete će doći u školu u probušenim prastarim patikama, drugo u najnovijim Nike patikama; jedno će doći bez telefona, drugo sa iPhone-om; jedno u firmiranoj odeći, drugo u prnjama... i tako dalje. Kakvo crno prikrivanje (ili ukidanje kako to rekoše) klasnih razlika?

 

Drugo, ako već uvode školske uniforme, neka ih naprave takvim da ih deca rado nose. U ovim čudima sa fotografije deca liče na komunalce, ili u najboljem slučaju na radnike u supermarketima ili starim socijalističkim fabrikama. Izrazi na njihovim licima sve govore.

 

Šta vi mislite o ovom potezu? Treba li možda postati obavezan na državnom nivou? Da li je navedeni razlog racionalan? ...

Link to post
Share on other sites

Jbt koji užas.Malo im propalih reformi obrazovanja nego još ovo. Te nazovi uniforme izgledaju neverovatno otrcano. Deca izgledaju ko tetkice jbte. A ni u vreme bratstva i jedinstva nisu decu smarali ovakvim idiotarijama. Selo gori, baba se češlja. Bolje da se misle što deca ne znaju da sabiraju i izlaze polupismeni iz tih škola.

Link to post
Share on other sites

Ovo je strašno :sokiran:

Ovo liči na uniforme koje su imale spremačice u školama u moje vreme 

(sad baš ne vidim da nose uniforme ni one...)

 

Ja sam jedna od generacija koje su pohađale školu u uniformama,

teget boje, sa dugim rukavima i bez ovog ludog paspula u žutoj boji

(ili kako se to čudo već zove)

 

Katastrofa...

 

Oduševljenje dece se ocrtava na njihovim licima

i kako je napisao Arteides, ovo je antireklama za uniforme :uredu:

 

p.s. i ima li negde objašnjenje za ove brojeve na uniformama?

jbt, kao zatvorenički broj :wtf:

Link to post
Share on other sites

Brojevi (i slovo) na uniformama su zarad toga što se škola zaove "17. oktobar", a uniforme je "dizajnirala" nastavnica likovnog. Dizain je kretenski iz više razloga. Prvo nefunkcionalne su bez dugih rukava, a drugo estetika je, od 1 do 5, -17!!! OK kažu o ukusima ne treba raspravljati, ali još nisam naišao na nekoga ko je odobrio taj izbor boja. 

Pozdravljam napor koji je dotična škola uradila, ali zaista ne mogu da razumem amaterizam kako je sve odrađeno. Lično, voleo bih da i danas deca nose "uniforme". Najjednostavnije bi bilo da su to radni mantili i to jedinstvenog kroja i dizajna, ali da ih dizajnira neki tim stručnjaka,koji bi obratio pažnju na osnovne detalje koje takav odevni predmet mora da zadovolji. 

 

Link to post
Share on other sites

Slažem se da ideja o uvuđenju uniformi hoće da smanji socijalnu razliku među decom...(bar mislim da je to cilj!), ali ovakav dizajn uniformi je zaista ponižavajući. 
Pitam se gde je tu bio savet roditelja da odobri ovo?!! 
Zar niko nije mogao da smisli nešto pristojnjije? 
Živo me zanima koliko će ih dugo deca nositi i šta će biti sa onom decom koja ih ne budu oblačila?
Ne mogu da izađu na kraj sa mnogo ozbiljnijim problemima u školama, a ovo će svi uredno da im nose?

Teško!
Već zamišljam "one" roditelje kako objašnjavaju svojim "anđelčićima" da mora da obuče svaki dan ovakvu uniformu. :hhh:

Još više bi volela da vidim kako ih ovi slušaju i uredno odlaze u školu u njima :hhh:

Ne sme da ga izbaci sa časa ako pravi nered, a izbaciće ga ako je došao bez uniforme?? Teškooooooo :hhh:

Cela odeljenja trpe torturu obesnih, vaspitno zaboravljenih pojednica i škole su  nemoćne, nemaju načina kako da ih smire, a ovamo će ih naterati da nose uniformu? :hhh: :hhh:

Edited by vesticara
Link to post
Share on other sites

Ja ne vidim kako će ikakva uniforma, pa i ovakva nakaradna, smanjiti socijalne razlike. Ni prosto jezički, semantički, ni logički. Niti vidim kako će ih prikriti (valjda je to bila reč koju su tražili).

 

Morali bi da ih nateraju da kupe i iste cipele i ostatak odeće i da im zabrane da u školu unose išta od nakita ili tehničkih uređaja, i da otvore menzu u kojoj će se svi identično hraniti, da bi se dalo reći da se u školi ne vide socijalne razlike među decom. Nikakve tkanine tu ne pomažu.

Link to post
Share on other sites

Slažem se šefe. 
Da bi tako nešto uopšte funkcionisalo trebalo bi uvesti kodeks oblačenja i ponašanja u školi. 
Roditelji pre  nego što upišu dece u nju, lepo budu upoznati sa pravilima škole a ukoliko ih ne poštujete vi i vaša deca, pokazaćemo vam gde su vrata...(daaaaaaleko smo mi od toga!!) 
Ako vam se to ne sviđa, potražite sledeću školu koja ima drugačija pravila.

Meeeeeeeđutim...škole se bore između sebe, za kvantitet umesto kvalitet, tako da je svaka priča suvišna.

Link to post
Share on other sites

Ja sam te uniforme uvek nekako povezivao sa finim odelcima na kojima je amblem neke renomirane škole. Ono kao Kembridž i tako to...

Ok, ne mora da nose odelca i suknjice, kravate i tako to ako već hoće neke uniforme. Ali ovo je toliko polupano... jbt zajebavaće ih najstrašnije sva deca iz drugih škola  :laugh:

Link to post
Share on other sites

- Samo osmaci neće nositi uniforme, videćemo da za njih uradimo neke marame. Takođe, uniforme će sledeće godine nositi i prosvetni radnici. Koštaće 1.000 dinara i moći će da se plati na dve rate. Imamo oko 30 uniformi za socijalno ugrožene koje oni neće plaćati - kaže direktorka OŠ "17.oktobar" Biljana Milanović.

Link to post
Share on other sites

Čitam sve redom, ali ovo... :blink: ostavlja me bez teksta:

što se škola zaove "17. oktobar", a uniforme je "dizajnirala" nastavnica likovnog.

17. o - to dođe skraćeno od 17. oktobar?!?

strašno...

Znači, moji dečaci bi imali "Petefi Š." ili još bolje "P.Š." :ajme:

a posebna priča je ta da je dato da dizajn uradi nastavnica likovnog.

Što bi rekli - al' ga je popravio, svaka mu čast!

Ovo je sasvim drugačije od prvobitne ideje i funkcije školske uniforme...

Link to post
Share on other sites

Ono što je Turkmen okačio. Prilagoditi našim uslovima, pa napraviti obaveznim samo sako, recimo. I turiti neki grb, majku mu, ako nemaš nikakav drugačiji ti stavi državni. A ni napraviti konkurs za grb škole nije tako komplikovano. Mi ne znamo napraviti tradiciju ni od čega, jbt. Deca bi rado nosila tako nešto, možda čak stekla i neki osećaj pripadnosti, elitizma, drugačiji od želje za klanjem na tribinama oronulih stadiona. Ovako liče na ...ni na šta, samo im srozavaš i ono malo samopoštovanja s kojim izađu iz kuće.

Link to post
Share on other sites

Ono što je Turkmen okačio. Prilagoditi našim uslovima, pa napraviti obaveznim samo sako, recimo. I turiti neki grb, majku mu, ako nemaš nikakav drugačiji ti stavi državni. A ni napraviti konkurs za grb škole nije tako komplikovano. Mi ne znamo napraviti tradiciju ni od čega, jbt. Deca bi rado nosila tako nešto, možda čak stekla i neki osećaj pripadnosti, elitizma, drugačiji od želje za klanjem na tribinama oronulih stadiona. Ovako liče na ...ni na šta, samo im srozavaš i ono malo samopoštovanja s kojim izađu iz kuće.

 

Nema šta da dodam...osim...dizajn prepustiti nekoj talentovanoj deci (kojih je puna svaka škola) koja tačno znaju šta je moderno i šta bi rado nosili u kombinaciji moderno-praktično (naravno uz superviziju nekog nastavnika koji je normalan i koji ima dobar kontakt sa decom) uz unapred dogovorene kriterijume kako da izgleda uniforma (boja, dužina, amblem škole...) Da ne govorim koliko bi inspirativan bio konkurs medju decom na tu temu...

Socijalne razlike su normalna stvar i što je najbolje deca ih lako podnose (na kraju krajeva i to je deo odrastanja i sazrevanja-shvatiti realan svet).

Jer mogu oni biti "uniformisani" koliko god...u rukama su telefoni i tableti, viri model patika i sl. Umesto socijalnih razlika treba insistirati na socijalnoj inteligenciji kod dece! 

Link to post
Share on other sites

Mislim da oni koji razmišljaju o uniformama kao načinu za sakrivanje socijalnih razlika, gledaju u pogrešnom smeru. Socijalne razlike postoje i deca treba da se navikavaju na njih. Uniforme, pored nekog tehničke funkcije, da se ne uprlja lična odeća, prevashodno imaju, trebalo bi da imaju, funkciju socijalizacije, prepoznavanja, jedinstva, kolektivizma i pripadnosti. Da deca lakše osete, nauče da se oslanjaju jedni na druge. 

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=10&dd=29&nav_category=12&nav_id=1193677

Evo, uvode ih. Ovim ljudima jednostavno ne vredi pričati. Ne može uvođenje uniformi da reši pitanje socijalnih razlika. NE MOŽE. Može da ih delimično maskira, ali taj privid nestaje čim jedno dete iz torbe izvadi sendvič sa svim prilozima a drugo pletenicu, čim jedno dete izvadi iz džepa iPhone/Šljamsung a drugo Nokiu iz dve'iljadite. Još ako nametnete roditeljima kupovinu tih uniformi, tek onda ćete da vidite rezultat reformi.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...