Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Сирогојно је насеље у Србији у општини Чајетина у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 630 становника. Сирогојно се налази у источном дијелу Златибора. Развило се око цркве подигнуте почетком XIX стољећа, а затим и око школе, задруге, сеоских кафана и пекара. Црква Светих Петра и Павла саграђена је 1821-ве године и стављена је под заштиту државе. У њој се чувају многе вриједности, попут врата у дуборезу и више икона из XIX вијека, а на њеним зидовима су уписана имена изгинулих ратника из Првог свјетског рата.

 

640px-Sirogojno.jpg

 

640px-Sirogojno_-_pogled_iz_ka%C4%8Darsk

 

640px-Staro_Selo_-_Sirogojno5.JPG

 

Подручје Сирогојна, ком припадају и села Дренова, Жељине, Трнава и Чичкова, има поприлично спомен-обиљежја из Другог свјетског рата. Споменик на Владајама, биста проте Милана Смиљанића, спомен плоча на згради школе у Трнави у којој је учио народни херој Саво Јовановић Сирогојно и родна кућа овог хероја у Трнави само су неки од њих.

 

640px-Sirogojno_-_pogled_iz_ka%C4%8Darsk

 

640px-Sirogojno_-_spava%C4%87a_soba.JPG

 

У Сирогојну се налази и етно-село. Музеј „Старо село“ под ведрим небом представља скупину златиборских кућа и пропратних дрвених зграда, скупљених са свих страна Златибора. Чувене су и сирогојнске плетиље, чији џемпери од овчије вуне се продају и у Европи. Током сезоне, овдје се организују ликовни, књижевни, музички и други сусрети, изложбе, предавања и љетње школе.

 

640px-Enterijer_kuce_u_muzeju_Staro_selo

 

640px-Skrivnica.jpg

 

У насељу Сирогојно живи 643 пунолетна становника, а просечна старост становништва износи 43,8 година (42,7 код мушкараца и 44,9 код жена). У насељу има 232 домаћинства, а просечан број чланова по домаћинству је 3,29.

Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

 

wikipedia

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...