Idi na sadržaj

Telekom - neka igre počnu!


Preporučene poruke

Rusi neće, OTE prodaje 20% Telekoma

Izvor: B92, Blic, Novosti

Beograd -- Ruska telekomunikaciona kompanija Vimpelkom, najverovatnije će odustati od učešća na tenderu za prodaju većinskog paketa Telekoma Srbija.

Ruska agencija Interfaks prenosi da će širenje Vimpelkoma biti stopirani ukoliko narednih dana bude dogovoreno spajanje te ruske kompanije sa italijanskim mobilnim operaterom Vind.

Kako su ranije pisali mediji, ruski Vimpelkom bio je jedina kompanija koja je u razgovoru sa srpskim zvanicnicima decidno saopstila da je spremna da plati 1.4 milijarde evra za 51% akcija Telekoma.

Prema nezvaničnim informacijama i Francuski telekom nije zainteresovan da uđe na srpsko tržište. Istovremeno, u Vladu Srbije stiglo je u sredu pismo grčkog teleoperatera OTE kojom ova kompanija potvrđuje spremnost da proda svoje akcije koje ima u Telekomu Srbije, pišu Novosti.

Svi su izgledi da će, zbog definitivne, pozitivne odluke grčkog suvlasnika u Telekomu da proda svojih 20 odsto Vlada Srbije odlučiti da, ipak, ostane sa udelom od 27,5 odsto akcija u nacionalnoj teleoperatorskoj kući. Novivlasnik bi, prema ovom planu, dobio svojih 51 odsto, od kojih 31 odsto državnih i 20 odsto koje su danas u vlasništvu OTE.

Ideja je da se ugovorom sa novim gazdom obezbedi i da bivši i sada zaposleni koji u vlasništvu imaju 6,5 odsto akcija, kao i građani koji poseduju 15 odsto akcija ove firme imaju mogućnost da svoje deonice prodaju po istoj ceni po kojoj će to učiniti srpska država i grčki OTE.

Rok za prijave na tender koji je objavila radna grupa u Ministarstvu finansija pomeren je, kao što je poznato, na 21. mart ove godine i mada se, u zvaničnoj verziji, pominjalo da je razlog tog odlaganja tehničke prirode, u Vladi se moglo čuti da se, zapravo, čekalo pismo koje je u sredu stiglo u Nemanjinu 11.

U Vladi veruju da je moguće postići i mnogo višu cenu i da će država, za svoj paket akcija od 31 odsto, moći da prihoduje značajno više od početnih 840 miliona evra. Ali, ako se pojavi samo jedan kandidat država će za svoj paket dobiti 840 miliona evra, a grčki partner za 20 odsto akcija u Telekomu tačno 560 miliona evra.

Čini se da Dojče telekom sada ima najveći interes za kupovinu Telekoma Srbija jer će kao suvlasnik OTE kompanije u kojoj ima 30 odsto imati mogućnost da ispregovara prodaju ostatka akcija sa svojim partnerom, za razliku od drugih interesenata.

U svetlu ovakvog razvoja događaja, pitanje koje se neminovno nameće je i koliko će novca zapravo država inkasirati od prodaje, kao i da li će manje novca od prodatih akcija pokvariti planove Vlade.

Ekonomisti smatraju da neće biti mnogo problema zbog toga što će država prodajom 31 odsto akcija dobiti manje para nego što je prvobitno planirala. Mahmud Bušatlija potvrđuje priču da ovakvi odnosi Vlade i OTE-a najviše idu naruku nemačkoj kompaniji.

"Ako prodamo i 31 odsto akcija Dojče telekomu, za njih je to opet dobro, jer će oni svakako sa svojim udelom u OTE-u imati mogućnost da dobiju još veći broj akcija. Novac od prodaje će se, ukoliko prodajemo 31 odsto, smanjiti ispod milijarde. Ipak, kada te pare jednom uđu u budžet, služiće da se pokriju deficiti", ističe Bušatlija.

Recite mi da pogrešno čitam između redova, molim vas. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 mesec kasnije...

Samo Austrijanci hoće naš Telekom

Izvor: B92

Beograd -- Kompanija Telekom Austrija jedina je dostavila ponudu na tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije i to 15 minuta pre isteka roka.

Telekom Austrija je ponudio 1,4 milijarde evra, od čega 950 miliona evra za akcije, a 450 miliona evra za investicije.

Predsednik radne grupe Vuk Djoković je rekao da je rok za analizu ponude pet dana, tako da će se Vlada Srbije o njoj izjasniti u ponedeljak, 28. marta.

Bečki list Virtšaftsblat objavio je danas da će Telekom Austrija u trci za Telekom Srbije predati „taktičku ponudu“, kako bi sprečila bilateralne pregovore između Srbije i Dojče Telekoma. „TA će predati ponudu, ali koja ne odgovara raspisanom tenderu“, tvrdi neimenovani izvor. To je, kako je objasnio, potrebno kako bi TA ostala u trci za Telekom Srbije. Menadžment TA strahuje da bi u suprotnom Dojče Telekom mogao stupiti u bilateralne pregovore sa Srbijom.

Čini mi se da će tender tiho propasti... isti utisak sam imao i prethodnih dana, a sad je više nego izvesno. Možda je Vlada ipak odustala od prodaje pod pritiskom stručne javnosti? Teško je verovati, ali čuda su moguća...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nisam pratio berzu od pocetka SEKe...

Telekomu nije potreban *strateski partner niti *tudji know haw / ja bih ga listao na berzi...nek prodaju Grci i Mi Mali a Drzava neka mixuje dokapitalizacije (u svrhu realizacije konkretnih projekata) i na *osecaj da *izbacuje manje *udele.

Tako nesto ... dakle cilj je *ozelenjavanje berze :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Još jedan gaf u ovoj igrariji oko Telekoma.

Mislim da nije uredu da što je vlada pozvala samo "Telekom Austrija" da poveća ponudu, jer sada oni imaju priliku da za minimalnu traženu cenu dobiju "Telekom Srbija".

Zašto ne pozovu i ostale koji su uzeli dokumentaciju, a nisu licitovali u prvom krugu? Kakva sada direktna pogodba? Il' neka ponište sve ili dozvole svima da se jave.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Izvor: Tanjug

Beograd -- Vlada Srbije produžila je rok Telekomu Austrije da poboljšaju ponudu za kupovinu većinskog paketa Telekoma Srbije do 3. maja.

Aman, zaboga, zašto su ovoliko navalili ?!! :blink:

Kao i uvek kad neko nešto hoće po svaku cenu, sad sam protiv prodaje Telekoma. Sad se vidi da cilj nije poboljšanje usluge ni bolje poslovanje, već prodaja po svaku cenu.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

E tako je to kada si u frci i kada ti trebaju novci.

Onda nudis , zoves telefonom , produzujes rokove a kupac moze da ucenjiva...

Ispada kao da prodaju lubenice a ne najprofitabilniju firmu.

I cena ce biti na niskim granama ........kao i sto se njima grana drma ,

pa se plase da ih skroz ne otrese ...a treba preziveti izbore.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Jeste jeste, sve ste u pravu :jok:

...........

Austrijancima Telekom, Nemcima Vip?

Izvor: Blic

Beograd -- Telekom Austrija u pregovorima za kupovinu Telekoma Srbija pokušava da izdejstvuje novo, dosta komplikovanije rešenje.

Telekom Austrija spreman da plati Srbiji 31 odsto, a da za 20 odsto OTE-ovih akcija da VIP.

Prema nezvaničnim saznanjima Blica, ideja je da Telekom Austrija kupi od Vlade Srbije 31 odsto akcija, dok bi za 20 odsto akcija koje drži OTE bila napravljena razmena - Dojče telekom (vlasnik OTE-a) prepustio bi te akcije austrijskom operateru, ali bi u zamenu za njih preuzeo VIP mobile.

Naš sagovornik iz Vlade Srbije tvrdi da bi to bila “win-win” kombinacija, dakle dobitna za sve - država bi za svojih 31 odsto dobila traženih 840 miliona evra, Telekom Austrija bi preuzeo 51 odsto kompanije bez dodatnih naprezanja da dostigne sumu od 1,4 milijarde evra, a Dojče telekom bi konačno ušao na tržište Srbije preko VIP-a.

Dodatni rokovi traženi su zbog stava EU da nije prihvatljivo da Telekom Austrija drži 70 odsto tržišta.

Izvor

....

Ovo mi se dja :ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Meni se dopada ideja da Deutsche Telekom uđe na tržište u Srbiji, ali ne na ovaj način. Čisto iz ugla korisnika. Telekom Austria se pokazao kao užasan investitor na primeru VIP Mobile-a, a sada bismo da im damo kompaniju od nacionalnog značaja koja drži najveći deo tržišta fiksne telefonije i interneta. Jadna nam majka, tu se ne zna ko je luđi. :roll:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Novi pokušaj prodaje Telekoma?

IZVOR: NIN

Beograd -- Vlada Srbije spremna je da pokuša novu prodaju Telekoma na tenderu, piše nedeljnik NIN u novom broju.

Međutim, da bi se prodao naš nacionalni telekomunikacioni operater potrebno je da se ostvari cena od 2,5 milijarde evra za 100 odsto akcija ove kompanije.

Dogovor u Vladi je da se upravo zbog toga stopira izlazak Telekoma na berzu, jer bi moguća niska cena akcija, koja bi se u ovom trenutku postigla, oborila i cenu državnog paketa uoči prodaje.To znači da neće biti za septembar najavljene trgovine akcijama, koje su građani i zaposleni dobili uoči majskih izbora.

Dogovor postignut između Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića predviđa da se ide na prodaju putem međunarodnog tendera, sa minimalno postavljenom cenom i nakon prethodne komunikacije sa zainteresovanima.

"Prvo ćemo videti da li ima raspoloženih da plate koliko tražimo i, ako ih bude, raspisaćemo međunarodni tender. U suprotnom, odložićemo tu odluku. Ipak, uveren sam da možemo da dobijemo 2,5 milijarde evra, jer kupovina Telekoma znači i kupovinu tržišta RS i Crne Gore. Mislim da bismo pripreme za tender mogli da započnemo već na jesen, a tokom sledeće godine i da prodamo Telekom" - tvrdi izvor iz Vlade, napominjući da se u neformalnim razgovorima državi već nude dve milijarde evra, ali je odbio da kaže da li je ponuda stigla od Telekoma Austrija.

Ipak, zacrtana cena od najmanje 2,5 milijarde evra čini se “prejakom” za uslove krize, u kojima se prodaje samo iz nužde i uglavnom ispod cene.

Današnje procene vrednosti Telekoma se kreću od 1,9 milijardi evra do tri milijarde. Država je već prodavala Telekom na tenderu raspisanom u oktobru 2010, koji se neslavno završio u maju 2011. Tada je procenjena vrednost bila 2,4 milijarde evra, a država je za 51 odsto tražila 1, 4 milijarde.

Jedina ponuda tada je stigla od Telekoma Austrija, koji je prvi put ponudio 950 miliona evra za akcije i još 450 za investicije, a u drugoj ponudi 800 miliona evra plus 300 u narednih devet godina. Vlada je tada odbacila ovu ponudu, a očajno organizovan tender je propao.I sada je austrijska kompanija, kako prenosi bečka štampa, zainteresovana za novi tender, posebno nakon što je ojačana partnerstvom sa meksičkim milijarderom Karlosom Slimom.

------------------------------------

Bravo! Čak sam i ja prevideo ovaj scenario, genijalno! Najpre ćemo Grcima uzeti njihov deo i kao nećemo da prodamo Telekom jer nam mnogo važan, a onda ćemo godinu dana kasnije prodati sve u kompletu. Ko je bio savetnik za prodaju, Morgan Čejs? :hahaha::hahaha:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...