Idi na sadržaj

Matorci i tehnologija


Preporučene poruke

Moj tast još uvek koristi Nokiju 1100. Bolje mu ne treba, kako kaže. Može da zove, mogu da ga zovu, a baterija trajeeee... Kada od nekoga i dobije SMS, obavezno istog minuta nazove pošiljaoca da ga obavesti da je dobio poruku!!!

 

E sad, za koji dan će mu 70-i rođendan, pa su devojke poželele da mogu da sa njim komuniciraju i preko Vajbera ili Skajpa, kako je mladeži to već normalno. Uspeo sam da ih nagovorim da mu ne kupujemo mobilni telefon, jer smatram da bi to bio i suviše veliki korak, a mali ekran. Savladao bi on to s vremenom, ali šta do tada, kako bi se čuli sa njim?! Zato smo mu kupili tablet Tesla H7. Kad savlada tapkanje po ekranu, smatram da će ga oduševiti svojim mogućnostima i preokupirati. I baba će malo da se odmori od njega, a stara Nokija će i dalje da radi svoj posao.

 

/ Bajdvej, malo je reći da sam oduševljen. Ja ga evo već nekoliko dana mrcvarim podešavajući ga i pripremajući ga za primopredaju. Spravica je zaista trenutno NAJBOLJA u svojoj klasi, ali i NAJJEFTINIJA!!! Baš mi je drago što ime najvećeg Srbina nije oskrnavljeno. /

 

Pitam se samo u čega se upuštam!? Stavljam li sebi bukagije? :unsure: 
Kakva su vaša iskustva sa obukom novim tehnologijama onih koji ni pisaću mašinu nisu koristili!?

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Hm....ako neko hoće da nauči, nema tih godina koje će ga u tome sprečiti. Malo će potrajati, i pitaće te punoooo, punooo puta...

No, moj savet je da kada budeš seo da mu objašnjavaš, on sve SAM radi na tebletu, i da potom napiše SVOJIM REČIMA, i SVOJIM ZNACIMA šta je i kako uradio da bi obavio neku funkciju. 
Sve što mu budeš pokazivao, brzo će zaboraviti jer će biti previše informacija odjednom.

Imala sam prilike da se lično uverim u takav način obuke (matorci jel..).

Zapamtili su samo ono što su svojim znacima pisali kao uputstvo ali veruj mi vredelo je!!

I da, trebaće vam svima puno strpljenja :hhh:

Ne odustajte!!! Biće to čarolija za dedu. Za koji mesec, hvaliće se svojim "ortacima" poklonom i umećem!!

 

Recimo da je i moj muški jedan zaljubljenik tableta...a moglo bi se reći i matorac..deca jelte? :hhh:

Dobro on koristi računar, ali je tablet sjajna spravica. 
Još kad mu kupite, ako već niste olovku kojom može umesto prstima da "piše" po njemu..sreći kraja biti neće!

 

Jedva čekam da i mene tako jednog dana obraduju moji mladi :hhh: i kažu-Evo našoj babi lep pokloooon....:fijuk:

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Moja stara majka pre jedno dve, sad već možda tri godine, kupila neki matori laptop pred moj dolazak tamo, pa je čekao mene da objasnim i pojasnim šta i kako s tim može i treba. Nije ona matora, ali je prethodni dodir s tehnologijom bio nula, pa se svede na isto. Koliko para, toliko i muzike, laptop spor da teško može da bude sporiji na XP-u za koji je navodno sklepan. Pošto baš nikad nije uključila komp, idealna prilika da zbudžim Linux unutra i počMem "obuku" ispočetka. Em brže i lepše radi na tom matorom hardveru, em manje toga za objasniti.

 

Krenuli od osnova, ovde pokrećeš programe, tu su ti kategorije da se lakše snađeš. Na ovoj traci će biti prikazani svi programi, desno imaš obaveštenja... skontala je iznenađujuće brzo i već nakon prvog dana bez većih problema baratala Skajpom i Operom, što i danas praktično jedino ozbiljno koristi. Brzo je naučila i kako da skine i nareže film, tako da joj ja danas samo u mejl pošaljem linkove ka filmu i prevodu i ona to skine i nareže na disk za kasnije gledanje.

 

Problema je bilo sa objašnjavanjem zašto se e-mail adresa koristi za logovanje na sajtove i da šifra za nju nije isto što i šifra za sajt. Onako, baš se svojski namučili. :lol: Rešeno zapisivanjem u svesku i kasnijim dopitivanjem kako i zašto.

 

Kao i većina starijih ljudi koji se nisu susretali s tehnologijom, vremenom je razvila "svoj jezik" da bi meni objasnila šta ne razume ili pitala kako da nešto uradi. Tu se i danas sudarimo jer je njoj logično da je "kartica" - speed dial polje u browseru, a ne tab, ili da "ono gde zapisujem recepte" nije zaseban program nego dodatak za Operu.

 

Treba se navići na taj njihov jezik i pojednostaviti svoja očekivanja logičnosti izrečenog i sve je ok. I da, ono što kaže Veca, najbolje da oni sami sebi, tim "svojim jezikom" zapišu kako nešto ide, oni će znati šta to znači čak i ako mi ne znamo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

I ono što je najvažnije-ne pokazuj TI u stilu "vidiš ovo ovde pipneš pa će ti se onda otvoriti ovo.." NE!!!
Nego-sad dodirni ovo .....pa opišeš rečima to što treba da dodirne. 
Kad doživi čar otvaranja stranice i svega što ga zanima ali svojom rukom-ne tvojom (!!!!)  počinje zainteresovanost za tehniku!
Kad to ti radiš, jeste lepo..ali nije to to!!

Sami moraju da osete i da ono što odrede nazovu "svojim imenom". 

Još je bitno da budeš što jednostavniji u rečniku.

Ne komplikuj sa stručnim nazivima....

"Novine koje hoćeš da gledaš nalaze se  "glavnoj" stranici a ona se zove Google. 
Taj Google je kao trafika u kojoj se prodaju novine. E onda kad dođeš do nje, tražiš Blic...

A to ćeš tražiti tako što ćes u ovaj pravougaonik upisati ime novina koje želiš da čitaš. 

E taj Google nije samo trafika..to je više kao jedan veliki tržni centar gde ima svaaaaaaašta...samo treba na "šalteru" (ovom parvougaoniku) ovde napisati šta ti treba....."

Recimo to je rečnik koji je prihvatljiv...

E da, i obavezno mu pokaži kako se briše nešto što će pogrešno otkucati!!!!
Sećam se između ostalog i jednog zapisanog  pitanja ("Kad ćeš doći, zapisala sam par stvari koje treba da te pitam..da mi objasniš..") -Kako ja da obrišem slovo koje sam pogrešno otkucala a da ne brišem ceo tekst iza tog pogrešnog slova?

Onda ide objašnjenje ovako-

-Ma to je lako...sad ćete Vi to lako naučiti i shvatiti!! (ovavezna rečenica!!)

Uzmite miša u ruku. Dovucite ovu strelicu iza tog slova koje ste pogrešili. (čekaš..) Sad kliknite levim mišem tog pogrešnog slova. (čekaš..) Sad pustite miša. Na tastaturi pronađite gde piše "del". (čekaš...) Jednom pritistnite taj "del"  (žena je znala engleski..) čekaš...

Obrisano je samo to pogrešno slovo. Sad tu upišite slovo koje treba. (čekaš...) Sad opet uzmite miša u ruku. Kliknite iza poslednjeg slova u pismu. (čekaš...) Vidite kako se "linija" pali i gasi. Tu gde se pali i gasi linija nastavaljate sa kucanjem.......

I strpljivo čekaš da sve operacije odradi SAM!!

 

"E sad to sve lepo zapišite u svesku"...pa čekaš da zapiše...i još koji put ponovi....Zvuči komplikovano ali nije...samo treba biti strpljiv :kez:

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Prilagođavam se. Nekako. Ne jurcam baš sa tehnologijom, ali ni ne bežim of nje. pošto živim u maloj sredini, verujem da nismo baš toliko tipični u tom odnosu prema tehnologiji, mada je i ovde uočljiv generacijski jaz u korišćenju noviteta. Hoću da kažem da svi matorci nisu baš loši u tome, kao da svi mlađi nisu toliko vični novitetima...

 

Meni su i dalje najdraži poluga i strma ravan... :dry:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...