Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Naslov teme izmenjen, novo ime za Windows... :kez:

 

U javnost je procurela test verzija Majkrosoftovog novog operativnog sistema Windows 9. Gigant iz Redmonda je na kraju popustio pod fanatičnim pritiskom korisnika nezadovoljnih uklanjanjem Start menija još u verziji 8, pa je isti uključio u verziji 9. Iz redizajniranog Start menija korisnici će  moći pokretati kako klasične desktop programe tako i Modern UI aplikacije. Modern UI aplikacije će za razliku od prethodna dva izdanja Windows-a moći biti pokretane u sopstvenim prozorima na desktopu.

 

Start meni Windows 9 - Izvor: My Digital Life forum

 

Kratak video pregled:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • Odgovori 154
  • Otvoreno
  • Poslednji odgovor

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Članovi sa najviše poruka u ovoj temi

Popularne poruke

Kad je već ubacivao nešto, mogao je i desetku. Iz ono malo iskustva što sam imao s njom, deluje mi daleko ozbiljnije od osmice.

A ako mene ko šta pita, za one koji su vezani za Majkrosoft i imaju koliko-toliko novu mašinu, od sveg srca preporučujem Desetku!

visual studio nesto zeza. iskopace njega bili 

Zakačene slike

U Majkrosoftu jesu malo pomrsili konce želeći istovremeno da prate svoju originalnu zamisao i ideje korisnika - a to obično ne daje dobre rezultate. Ovo deluje malo skarabudženo jer taskbar prati  boju pozadine na desktopu, a Start meni boju Modern UI pozadine, pretpostavljam da će to nekako biti ispravljeno do izlaska konačne verzije.

 

Update nije napravljen brže-bolje, oni i dalje prate dinamiku izdavanja nove verzije svake tri godine, ništa se tu nije promenilo (XP (64bit) 2003, Vista 2006, Win7 2009, Win8 2012, Win9 2015).

 

Veco, ideja i jeste upravo to - da svi uređaji imaju što izjednačenije iskustvo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Lično, verziju 8 sam video kao veliko unapređenje uz par propusta. Mnogo stvari koje su meni falile u sedmici je dodato (PDF viewer, muont-ovanje iso-fajlova direktno, mail klijent, antivirus uključen u sistem) i meni je to bilo dovoljno da kažem da je osmica bolja. I brže je radila od sedmice. Propusti su vizuelni, malo su mi ružni prozori onako ravni, kvadratni, nekako bezidejni.

 

No, ja sam sad na Mac-u, pa ti problemi ostaju vama na muku. :P

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ma ajde molim te. W8 je nocna mora za desktop. Osecas se kao da si na sletu, pa sa onim kurorom mlataras po ekranu kao nezdrav. Nije stvar u grafici vec u tome sto je bio namenjen tablletu (licni osecaj), pa je onda nabudzen za desktop. Korisnicki interfejs 0. Vidis za muont-ovanje iso-fajlova nisam znao. Kako god. Nadam se da ce W9 biti ugodniji za desktop okruzenje.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 3 sedmica kasnije...

Windows 9 test verzija 9834 procurela u javnost. Majkrosoft maznuo, pardon kopirao virtual desktop koncept iz Linuxa i Mac OS-a. :roll: Modern UI aplikacije sad imaju više opcija od bilo kog operativnog sistema ikad izbačenog u javnost, s kojima će se korisnici verovatno snalaziti kao i sa povampirenom Frankenštajn verzijom Start menija nasilno pobačenom u Windows 9. Ako ovo pošalju u javnost, a pritom za četiri godine ugase podršku za Windows 7, u Kupertinu će se udarati nogama u dupe od radosti. Konkurenti, ako ništa drugo, bar imaju jasnu ideju šta žele da postignu novim verzijama, ovi su totalno izgubili kompas.

 

windows92-100414112-large.jpg

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Jedan od interesantnijih dodataka koje bi trebalo da donese Windows 9 je centar za obaveštenja nalik nalik onom već viđenom kod Windows Phone 8.1 platforme. Video koji je upravo objavljen nam pokazuje centar za obaveštenja u akciji, potvrđujući ranije spekulacije o jednostavnom dizajnu sa osnovnim opcijama.

 

Microsoft radi na tome da desktop bude korisniji za one koji koriste miš i tastaturu, te je poznato da bi Windows 9 trebalo da stigne sa Start menijem i višestrukim desktopovima, a tu će biti i PC verzija Cortane koja bi trebalo da pomogne korisnicima da se izvrši veći broj akcija sa glasovnim komandama. Centar za obaveštenja će međutim imati glavnu ulogu u tome da korisnika održi u toku sa onim što se dešava na njegovom računaru, bez obzira na to da li govorimo o desktop ili Metro softveru. Microsoft je dizajnirao centar za obaveštenja koji se pokreće iz System Tray dela, a njegov izgled je veoma jednostavan i obuhvata samo one informacije koje su u vezi sa instaliranim aplikacijama.

 

Video prikazuje način na koji se Skype obaveštenja prikazuju u ovom centru, sa detaljima o imenu kontakta, vremenu poziva, kao i primljenim porukama. Istovremeno, tipične poruke poput one "safe to remove hardware" kada želite da uklonite neki USB uređaj, se takođe pojavljuju u centru za obaveštenja. Međutim, on još uvek ne dolazi sa nekim naprednijim opcijama poput mogućnosti da brzo odgovorite na primljene Skype poruke bez pokretanja same aplikacije. Interaktivna obaveštenja će međutim, biti dodata kasnije, a očekuje se da bude dodato još mnoštvo opcija; jer, ovo je ipak samo prva verzija, namenjena za Preview Windowsa 9.

 

 

Izvor: Benchmark

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Vidi se da nemaju ideju šta tačno rade. Start meni je maznut iz koncepta od pre tri godine, pitanje da li su uopšte platili lika od kog su maznuli kompletnu ideju. Notifications center i Multi desktop iz Linuxa čisto da ih i oni imaju jer i Linux i Mac već odavno imaju nešto slično.

 

Meni, recimo, nije jasno kako im ne smeta (sa korisničke strane ako ne sa neke druge) što Start meni kupi boju iz Modern UI-a. :blink: Imaš taskbar koji je delimično proziran i kupi boju sa desktopa, i na njemu Start meni koji kupi boju iz totalno drugačijeg dela interfejsa koji čak u datom momentu može biti i isključen! Možeš da završiš sa prozirnim crvenim taskbarom sa punim zelenim Start menijem na njemu. Ili kombinacija žuto-ljubičasto iz prve fotke na temi.  :krsti:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Ništa od Windows 9, novi operativni sistem iz Majkrosofta nosiće ime Windows 10! :kez:

 


>

 

Microsoft tvrdi da će u pitanju biti „najsveobuhvatnija platforma do sada“, kao i da će „sadržati širok spektar proizvoda koji će bit smešteni ispot Windows 10 kišobrana u okviru jednog glatkog korisničkog iskustva“.

Na dugoiščekivanom „start“ meniju se nalazi „me“ pločica zajedno sa opcijama za gašenje i restartovanje sistema.

 

Tu je i opcija većeg broja desktopa. Korisnici sada mogu da se prebacuju sa jednog desktopa na drugi sa različitim aplikacijama koje rade u odvojenim delovima i više nije potrebno razmišljati o aplikacijama koje zauzimaju ceo ekran. Windows se sada vrti oko prozora, i aplikacije je sada moguće koristiti unutar prozora.

 

Kada je dodir u pitanju, Microsoft je želeo da napravi kompromis između korisnika koji dobro poznaju Windows 7 i onih koji dobro poznaju dodir na Windowsu 8. Očigledno je da kompanija želi da održi mali delić Windowsa 8, kao što su komande dodirom, u životu. Tako sada korisnici svojim prstima mogu da pozivaju task view, charms bar i druge menije. Naravno tu su i brojni noviteti za one „nestandardne“ korisnike pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V.

 

Sudeći po kompaniji, novi OS daje prepoznatljivost Windowsa 7 sa nekim elementima osmice i sve se vrti oko personalizacije. Microsoft korisnicima WIndowsa 7 želi da pruži osećaj da su do juče vozili Prijus prve generacije, a da sada sa Windowsom 10 zapravo sede za volanom Tesle.

 

Kompanija je takođe naglasila da je novi OS prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima zbog velikih mogućnosti personalizacije i integracije. Novi OS trebalo bi da pokreće desktop računare i laptopove ali i tablete i telefone.

 

Windows 10 bi trebalo da bude u prodaji tokom 2015, a kompanija nije dala više detalja u vezi sa cenom i opcijama za nadogradnju.

 

Izvor: B92

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...