Idi na sadržaj

Preminuo Vladimir Beara


Preporučene poruke

Najbolji jugoslovenski golman svih vremena Vladimir Beara, koji je tokom karijere stajao i na golu Crvene zvezde, preminuo je protekle noći u 86. godini.

 

Foto: Fudbalski klub Crvena zvezda

 

Beara je preminuo u Splitu u noći između nedelje i ponedeljka, a poslednjih nekoliko godina imao je seriju moždanih udara.

Karijeru je započeo u splitskom Hajduku, a potom je igrao za Crvenu zvezdu, Alemaniju iz Ahena i Fortunu iz Kelna.

 

Jedan od najboljih golmana svih vremena sa ovih prostora sa Hajdukom i Zvezdom osvojio sedam titula prvaka države, a uz to i dva nacionalna Kupa.

Beara je za reprezentaciju Jugoslavije u periodu od 1950. do 1959. godine odigrao 59 utakmica. Sa nacionalnim timom osvojio je srebrnu olimpijsku medalju na Igrama u Helsinkiju.

Ostao je upamćen po svojim sjajnim odbranama, zvali su ga ’Čovek od gume’ i bez sumnje je najbolji jugoslovenski golman svih vremena. Jedan od brojnih dokaza u prilog toj tvrdnji je izjava još jednog velikana Lava Jašina, koji je kada je primao „Zlatnu loptu“ rekao: „Za mene je najbolji Beara“.

 

Beara je bio poznat po tome što je bio savitljiv, vežbao je sa balerinama, zbog čega je dobio i nadimak ’Balerina sa čeličnim šakama’.

Hrvatski mediji pišu da je bio principijelan i tvrdoglav, pošto je posle osam godina u Hajduku, sa kojim je osvojio tri titule, nezadovoljan statusom i potcenjivanjem Splićana 1955. godine prešao u Crvenu zvezdu. Zbog tog poteza proglašen je izdajnikom, pa godinama nije mogao slobodno da se kreće Splitom.

 

I u crveno-belom dresu je briljirao, osvojio je četiri titule i dva Kupa sa Zvezdom, a u to vreme je bio i nezamenjiv golman po mnogima najjače jugoslovenske reprezentacije Jugoslavije svih vremena. Ta reprezentacija je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, a Beara je branio gol Jugoslavije na Svetskom prvenstvima u Brazilu 1950, Švajcarskoj 1954. i Švedskoj 1958. godine.

 

Karijeru je završio u Viktoriji Kelna, a potom je postao trener. Poseban trag ostavio je u Kamerunu, gde je bio najzaslužniji za pravi fudbalski preporod te zemlje.

 

------------------------

 

Odlaze nam polako pravi sportisti... nek' mu je večna slava. 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...