Sign in to follow this  
Followers 0

macOS

16 posts in this topic

Posted · Report post

Pošto ovde samo ja volem da se učim radu u svemu što može, ne može, a ponekad i ne sme da se instalira na računar (:roll:), naravno da moram otvoriti i ovu temu.

 

Cela sedmica u Mac OS X, verziji 10.9 Mavericks (Apple je nakon mačaka namerio da nazive svojim operativnim sistemima daje po "kul mestima u Kaliforniji", šta god to značilo).

 

Utisci:

- (meni) Jako lep korisnički interfejs. Pošto već neko vreme u Linuxu imam jako sličan raspored elemenata, nije bilo teško navići se na Mac način rada. Menu bar ("ono na vrhu") sadrži najosnovnije informacije i opcije za upravljanje sistemom. Tu je i njegov levi deo u koji svi programi smeštaju svoje opcije za podešavanje, čime njihov interfejs postaje manje zatrpan a smanjuje se i vreme za pronalaženje različitih opcija - uvek su na istom mestu, koji god program da pokrenete.

Dock služi za pokretanje programa, i ima mnogo više opcija od Windows taskbar-a ili Linux dock-a/panela.

 

- način instalacije programa je fan-ta-sti-čan! Skini program, otvori pakovanje, prevuci ikonicu međ' aplikacije - to je to!

 

- Svi programi potrebni za početak rada u Mac OS-u su unapred instalirani, jako malo stvari je potrebno naknadno instalirati.

 

- Svi programi obaveštenja o radu ubacuju u zaseban deo interfejsa kom se pristupa jednim klikom. I zatvara se tim jednim klikom.

 

- Safari, kao standardni web browser je jako ispeglan (za razliku od svoje Windows varijante), i nema potrebe za razmišljanjem o njegovoj eventualnoj zameni. Uz Glims dodatak i ono malo problematičnih stvari u njemu se dovodi u red.

 

- Prilikom instalacije bilo kog programa, ako on ima opcije za pristup podacima vaših kontakata, možete mu dozvoliti ili zabraniti da te podatke deli sa drugim programima. I znate tačno kojim programima.

 

- Upravljanje memorijom je čudno, zaboravite na to da ćete pogledom u menadžer aktivnosti znati tačno koliko RAM memorije vam je zauzeto. Ali brzo shvatite da taj podatak i nije naročito bitan - teško ćete ostati bez slobodne memorije.

 

 

 

 

 

 

Jeste li imali iskustva sa Mac OS i kako vam se čini?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 

Kompanija Apple za 21. oktobar u 10:00 časova po lokalnom vremenu priprema novi događaj na kom se očekuje da budu predstavljeni nova verzija operativnog sistema Mac OS X pod nazivom Yosemite (Josemiti) i tablet računar iPad Air 2. Spekuliše se informacijom da bi jedno od predstavljanja moglo biti rezervisano za novu verziju najjeftinijeg računara iz Apple porodice - Mac Mini 2014.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:lol: Ostaće ona u senci Zvezda - Galatasaraj

 

Sad čekanje da Apple objavi source code pa da neko sklepa AMD kernel... neću se nagledati Yosemite-a još par sedmica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Stigao i Yosemite na moj računar.

 

- vizuelno čista desetka. O ukusima se ne raspravlja, ali za moj pojam ovo je ubedljivo najlepši operativni sistem ikad napravljen. Naročito u dark režimu, koji sam ja odmah aktivirao.

- u radu brz, tečan, bez ikakvog seckanja ili zatezanja čak i na mom, za Apple standarde ipak slabijem računaru. Jedini primer gde se vidi neko usporavanje je promena pozadine na desktopu, traje jedno 3-4 sekunde.

- Safari pati od dečijih bolesti, ja sam čak morao ručno zameniti ceo webkit i javascript frejmvork da bih ga naterao da radi. Doduše, to je verovatno samo na mom hardveru. Sad kad sam ga doveo u red, on je i dalje najbolji browser za Mac. Daleko najbolji.

- Dock je potpuno redizajniran u odnosu na sve prethodne desetke. Mnogi ga ne vole, ali efekat prozirnosti (koji se inače vidi kroz ceo sistem) mu daje neku dozu elegancije. Meni lično lepši nego prethodni. Mada ume da bude ometajući faktor ako odaberete pogrešan wallpaper.

- Ikonice redizajnirane kroz ceo sistem. Uklapaju se, ali... ne znam, boja foldera je malo čudna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pošto samo ja ovde i pišem, da vam opišem na konkretnom primeru jednu razliku između Windows-a i Mac-a.

 

Preuzmem pre neki dan od svojih dveju rođaka solidnu količinu materijala (~60GB) za učenje o različitim računarskim i programerskim veštinama, lepo prekopiram sve na svoj hard disk i ustanovim kako video materijala koji su trebali da budu tu - nema. Ne da ih nema na mom kompu, nego ni na usb hard disku sa kog sam kopirao. Prosto isparili.

 

I traje već par dana naša mala rasprava gde ja tvrdim da video fajlova nema, a one da su tu i da su ih kasnije kopirale bez problema.

 

Večeras po ko zna koji put ponovimo istu priču i ja pitam gde su ti misteriozni fajlovi smešteni, i kaže Jelena:

 

- folder tajitaj, tajitaj... i na kraju u folderima .hole2 i .hole3...

 

- :celepenka: Jebem ti Windows!

 

Šta se dogodilo: Mac OS i sve distribucije Linuxa fajlove i foldere sa tačkom na početku imena tretiraju kao NEVIDLJIVE i ne prikazuju ih ako im nije drugačije rečeno. Samo Windows te foldere tretira kao regularne! :grrr:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Izvinte, mladi gospodine, ali za ovu "grešku" ne teba da krivite Vindovs. Kao što i sam znaš, i u Vindovsu postoje "nevidljivi" folderi, pa je zbog ličnih i poslovnih specifičnosti, kod mene podešeno da se uvek prikazuju. U redu što ih iz prve ili druge, nisi video, ali posle toga ti je trebala pasti na pamet misao da se radi o skrivenim fajlovima i da treba da uključiš opciju prikazivanja istih. Posebno ako se podatak o zauzetosti prenosnog medija i veličina kopiranog sadržaja ne slažu.   :zakletva:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S.
Morao sam malo da branim Vindovs, jer si se bre mnogo navukao na to jabukoliko jednoumlje. Ko sekta neka da te je ćapila pod svoje.   :plaz2:

Morpheus likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 :lol: Gde da mi padne na pamet da je lik turio tačku pred naziv foldera... A prikaz skrivenih  fajlova mi je uvek isključen, navika jer ne volem pretrpane direktorijume... :fijuk:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Na svojoj konferenciji održanoj pre dva dana u Kupertinu, Apple korporacija je najavila novo izdanje operativnog sistema Mac OS X u verziji 10.11. Sistem će nositi naziv "El Capitan" (El Kapitan, vrh na planinskom vencu Yosemite u saveznoj državi Kaliforniji), koji će se na računarima korisnika naći na jesen ove godine.

Apple je na konferenciji najavio i novu verziju operativnog sistema za iPhone i iPad uređaje - iOS 9, koji donosi brojna unapređenja kad su u pitanju trajanje baterije i stabilnost sistema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Apple special event na kom će biti objavljeni iPhone 6s/Plus, iOS 9, novi iPad, Mac OS X 10.11 El Capitan, novi Apple TV (i verovatno još koješta neprocurelo) će  biti održan u San Francisku večeras u 19:00 po srednjeevropskom vremenu. Po prvi put, event će moći da gledaju i korisnici Windows računara, ali samo ako mu pristupe sa operativnog sistema Windows 10 i njegovog Edge browsera.

Link: http://www.apple.com/apple-events/september-2015/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Evo, nekoliko dana u El Capitanu. Najtečnije iskustvo na Mac OS X-u do sada. Vizuelno se ni malo ne razlikuje od 10.10 Yosemite, ali je u pozadini očigledno došlo do mnogo unapređenja. Sve radi primetno brže i tečnije nego do sada. Novi Safari je fantastičan! Ni do sada mu na Macu nijedan browser nije mogao parirati, sad slobodno mogu da kažem da je najbolji browser koji postoji. Verzija 8 je imala dosta problema sa video materijalima, povremeno zaglupljivala na "težim" sajtovima, na devetci apsolutno nijedan problem do sad. Disk Utility je redizajniran kako bi bio lakši za korišćenje glupljim korisnicima, ne znam koliko je to dobro ili loše, ali radi dobro pa se ne žalim. Ostatak promena je uglavnom šminka, ništa posebno novo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Po svemu sudeći, još jedno ime će ovog leta i jeseni otići u penziju. Prema navodima brojnih izveštača, Apple planira da promeni ime svog operativnog sistema koji ime Mac OS X nosi od 24. marta 2001. godine. Nova verzija bi trebala da nosi naziv macOS, što bi dovelo do jedinstvenog sistema imenovanja operativnih sistema Apple korporacije (iOS, tvOS, watchOS, macOS).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Instalirana Sierra na novi SSD, (opet) najbolji macOS do sad. Naročito impresionira Siri, koja razume glasovne komande za pokretanje aplikacija i pretragu unutar njih. Još ne razume šta je Novi Sad, ali naučićemo je. Upravo mi izbacila vremensku prognozu za Nagasaki. :lol: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Instalirao sam, ovaj put posle podužeg čekanja jer mi grafička kartica nije bila podržana, macOS 10.14 Mojave. Proces instalacije je znatno kraći nego u ranijim verzijama. Oduševilo me što je bluetooth adapter koji sam uvek do sad morao zasebno da podešavam proradio iz prve bez ikakvih dodatnih čačkanja. Tamna tema koju svi hvale je ...ok. Malo mi smetaju svetlije ivice na prozorima u nekim situacijama, ali je zato dock besprekoran. Stacks funkcija je zaista korisna, grupiše fajlove i foldere na desktopu u jednu ikonicu. Sistem radi standardno brzo čak i sa mojih mizernih 4GB RAM memorije. Primetio sam jedino da sistem za mnoge aplikacije javlja da su zastarele i da neće raditi na sledećim verzijama macOS-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0