Smucalica 5,972 Posted July 5, 2019 Author Report Share Posted July 5, 2019 Privukao me je naslov "Nemoj da mi umreš Sofija"Drugo ništa nisam mogla da pročitam, jer nisam ponela cvike u biblioteku Ali... reko' imena mi mog, ne može biti da ne valja... Kad sam došla kući, videla sam da je u pitanju rekonstrukcija događaja o atentatu u Sarajevu 1914.Knjigu je pisala norvežanka Karsten Alnes Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted September 1, 2019 Author Report Share Posted September 1, 2019 Ne mogu ni da pobrojim šta sam sve pročitala ovo leto, i to sam sve sistematski čitala po piscima objavljene romane...Posle Erlanda Lua, koji me je potpuno osvojio i pročitala sam sve prevedeno kod nas,vratila sam se Karl Ove Knausgardu i njegovim knjigama Moja borba Najavljena je šesta knjiga da izlazi kod nas, a potom i četiri knjige: Proleće, Leto, Jesen i Zima U Hrvatskoj su već uveliko prevedene i ima ih u pdf-u,ali s obzirom na obimnost šestog dela Moje borbe, verovatno ću dočekati naš prevod u Booka store-u Quote Link to post Share on other sites
luminica 2,120 Posted September 3, 2019 Report Share Posted September 3, 2019 Citala sam svasta.Nekako me jos uvek drzi faza epske fantastike,ali retko naletim na nesto sto nije bas banalno. Posebno me nervira sto nasi izdavaci prevedu i izdaju prvi deo iz neke trilogije,npr. 'Peto godisnje doba' N.K.Dzemisin ,a ostala dva nastavka koja cine trilogiju "Mir" treba cekati jos naredne dve godine bez veze. Smucalica 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted December 21, 2019 Author Report Share Posted December 21, 2019 treba cekati jos naredne dve godine bez veze.uf! To posebno ne volim!Jedino Karl Ovea i njegovu Borbu nemam problem da čekam, s obzirom na obim svakog dela,a i ne mogu da čitam jednu za drugom, puno mi je to Karl Ovea odjedared... Elem, i dalje čitam skandinavce, i kad god naiđem na neki naslov od Knut Hamsuna, moram da uzmem u biblioteci,a ovaj put je to roman ''Viktorija'' - povest jedne ljubavi Definitivno je Hamsun u mojih top 5 pisaca Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted February 21, 2020 Author Report Share Posted February 21, 2020 Trenutno čitam Pisma iz progonstva - Dostojevski Pored svih njegovih maestralnih dela, kroz prepisku upoznajem i otkrivam jedan potpuno nov svet... "Brate! Ja nisam tužan, niti sam pao duhom. Život je svuda život, život je u nama samima, a ne izvan nas. Oko mene će biti ljudi, a biti čovek među ljudima i ostati to uvek, ma šta te snašlo, ne žaliti se i ne klonuti - u tome je život, u tome je njegov cilj... " Mia 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted April 27, 2020 Author Report Share Posted April 27, 2020 Juče ujutro sam pročitala da je na današnji dan rođen Meša Selimović,pa sam se setila da na polici gde me čekaju nepročitane knjige stoji jedna njegova,uzela da je čitam i upravo je završila...''Tišine'' - ne znam šta bih rekla, sem... toliko tuge, potrage za ljubavlju, istinom... toliko tuge i emocije...pod utiskom sam koliko je rat promenio ljude, u šta ih je pretvorio... i koliko ih je truda stajalo da se vrate u život...Danas više ništa ne uzimam da čitam, moram da svarim ove misli... Mia and Adrijan 2 Quote Link to post Share on other sites
Mia 6,075 Posted April 28, 2020 Report Share Posted April 28, 2020 Nije me blam - kod mene na repertoaru epske narodne pesme (još mi gusle fale). Blam, zato što sam u I godini srednje i zato što nekako nikada nisam volela taj deo.. nije mi ležao.. a sada je prilika da ga zavolim i pomognem/odmognem malcu. Smucalica 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted May 14, 2020 Author Report Share Posted May 14, 2020 Nije me blam - kod mene na repertoaru epske narodne pesme (još mi gusle fale). Blam, zato što sam u I godini srednje i zato što nekako nikada nisam volela taj deo.. nije mi ležao.. a sada je prilika da ga zavolim i pomognem/odmognem malcu. Gde si se setila za gusle? nemam ih, uspešno smo prošli tu epohu i bez njih do danas smo se borili sa Turskom, nadam se da je za online lektire - dosta!A čitam svašta po malo... nešto što još nije objavljeno, a nešto što je u najavi, a i nešto iz moje biblioteke, po drugi put, Pekićevo Besnilo Prva dva ću ispričati kad budem dobila dozvolu od oba autora, jer se još krčka... Mia 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted August 24, 2020 Author Report Share Posted August 24, 2020 Desetak naslova sam pročitala u prethodnom periodu i mnoge nisu vredne pomena, a neke su me podstakle da istražujem i čitam i preostale naslove od nekog autora. Saramago me je zainteresovao, Bunjina sam nabavila preostale naslove, a Čehov je posebna priča Nekako se na kraju uvek vratim ruskoj književnosti Mia 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted September 27, 2020 Author Report Share Posted September 27, 2020 Juče sam bila kod majke i tražila deci knjige za lektiru (nisam još preselila celu biblioteku )i da ne bude da samo deci donosim knjige, ponesem i Pavićeve knigei jutros sam uz kafu počela da čitam ''Atlas vetrova'' ~ da se malo vratim lepim pričama....Inače, pre neki dan sam završila ''Baš kako treba'' jedini preostali roman od Gordera koji nisam pročitalamala priča, knjiga koju sam nedavno dobila gratis, s obzirom na popust koji sam ostvarilai nakon prvih redova sam ostala bez teksta...Zaista nekad sve dođe na svoje mesto, baš kao u naslovu ~ baš kako treba Priča o čoveku koji saznaje da boluje od jedne retke, neizlečive bolesti... a upravo sa tom dijagnozom se suočava jedan meni drag prijatelji molim se da lekari greše i da to nije to...Mislim da ću se ovom naslovu vraćati svaki put kad mi bude teško,da se podsetim da stvari idu svojim tokom... baš kako treba... Morpheus 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted November 4, 2020 Author Report Share Posted November 4, 2020 Danima na netu ide odbrojavanje dana do izlaska nove knjige Karl Ove Knausgora U pitanju je Jesen, prva koja će izaći od četiri naslova... po jedna na svaka tri meseca U petak, dan onako... nekako šugav, pun nekih bahatih, bezobraznih, nekulturnih ljudi, pun ružnih vesti i takvih nemogućih situacija i potpuno sam bespomoćna... Krenem po knjižarama da tražim knjigu... i nema... tek je izašla, izdavačka kuća nije odmah pustila da drugi prodaju, zadržala ekskluzivno pravo za sebe Na kraju, sela sam u jedan lokal, počela da tražim po netu i pronađem novu knjižaru u gradu, koja prodaje samo Bookina izdanja i kupim knjigu Protekli vikend sam uz red čaja, red kafe, pročitala ovu knjigu i ako ste se susreli sa njegovim romanima Moja borba, razumećete me kad kažem da je Karl Ove jedan neobičan pisac, koji piše o običnim, jednostavnim stvarima... O žabama, o jabukama, gumenim čizmama, jeseni, flašama, raznim fenomenima, ljudima ~ na tako jednostavan način, neko bi rekao tako je jednostavno i prosto... a za mene je sasvim surovo iskreno i životno i zato ga volim... Da napomenem, knjiga je zbirka pisama/priča o svemu ovome namenjenih njegovoj nerođenoj ćerki... Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted February 24, 2021 Author Report Share Posted February 24, 2021 U ovim besanim noćima, kad san neće nikako, nisam baš odabrala neko štivo da budem ok nego sam tražeći po memoriji telefona naišla na Svetislava Basaru i njegovo delo Gnusoba. Nemam stomak za ovako nešto. Ali sam pročitala. I sad mi zvoni u glavi. Definitivno, pogrešno vreme za ovako nešto.... Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted March 1, 2021 Author Report Share Posted March 1, 2021 Pretražujući po policama i nasleđu od mog taje, našla sam knjige Džek Londona i uzela sam Priče sa dalekog severa. Trenutno imam toliko strpljenja, jedna priča kad imam vremena i koncentracije za čitanje... Mia 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted March 11, 2021 Author Report Share Posted March 11, 2021 Danas sam završila Karl Ovea - U zimu Definitivno mi lakše idu kratke priče u odnosu na romane. Imam još par priča od Džek Londona, a onda ću morati da pretražim po policama za dalje... Mia 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted April 3, 2021 Author Report Share Posted April 3, 2021 Svašta sam nešto čitala, ostavljala i ponovo kretala prethodnih dana... koncetracija i beg u svet knjiga, nije mi išao od ruke Nekako sam završila knjigu koja baš baš nije po mom, ali jedino sam nju uspela završiti Elizabet Gilbert - Grad devojka Nisam čitala onu njenu Jedi, moli, voli (nisam sigurna da je to tačan naslov), mislim da ću se na ovoj zaustaviti... U ponedeljak idem po novog Karl Ovea - jer... to sam čekala Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted April 17, 2021 Author Report Share Posted April 17, 2021 Karl Ove - U proleće Mislim da sam se popela na glavu svima sa njegovim knjigama, ali moj izbor je definitivno Karl Ove Knausgar Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted July 27, 2021 Author Report Share Posted July 27, 2021 Mislila sam da me neki naš književnik skoro neće zakucati za fotelju, da ne marim za ručak, čišćenje i ostale sporedne stvari A onda sam uzela u ruke jedno remek delo, koje me je totalno izulo iz cipela.... Ova knjiga je potpuno otkriće za mene i ne znam kako je do sad nisam uzela da čitam... Komšija moj @Adrijan bi me potpuno razumeo, kad bi je pročitao... uspomene iz Sombora, kroz njegovo pisanje prolazim kroz predratni Sombor, mogu tačno da zamislim kuću, na kraj Apatinskog puta, ili onu na Staparskom putu, kada priča o Šikari i kanalu... maaaa... sve je tu... a tek likovi, koja je to lepeza raznih likova, sa toliko ljubavi i emocija opisani... prosto da poželim da se stvorim u tem Somboru... Zaključak sledi: Ili je ova knjiga zaista remek delo ili mene zaista šibaju emocije, toliko, da nisam svoja * I da ne zaboravim, da dodam, pozorište u Somboru daje predstavu po ovom romanu (režija Gorčin Stojanović) i prvom prilikom moraću da je odgledam da upotpunim doživljaj... Adrijan 1 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted February 5, 2022 Author Report Share Posted February 5, 2022 Proteklih meseci sam više kupovala knjige i dobijala na poklon, nego što sam ih čitala, zacrtala sam sebi da nema čitanja, dok ne privedem kraju ovu moju školu... E, a onda sam u pauzi pisanja rada, uzela Dostojevskog (on se ne računa, jer je moja knjiga od pre) i prvo sam pročitala Bele noći, a sad čitam Poniženi i uvređeni Naravno, radim i rad, ali moram malo i za svoju dušu... Adrijan and Mia 2 Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted March 31, 2022 Author Report Share Posted March 31, 2022 Završila Dostojevskog - Poniženi i uvređeni,pa Bele noći, onda sam okrenula sve naopako i pročitala Marka Vidojkovića - Đubre, sad čitam kolumne iz Jutarnjeg od Ante Tomića - Klasa optimist Definitivno ume da popravi raspoloženje i lepo su ih posložili sve na jednom mestu za čitanje Quote Link to post Share on other sites
Smucalica 5,972 Posted May 22, 2022 Author Report Share Posted May 22, 2022 Dok čekam termin za odbranu rada, čitam... čitam... i čitam.... Po drugi put Dejana Tiaga Stankovića - Zamalek Ante Tomić - Pogledaj što je mačka donijela i biografiju Šostakoviča Ako ne odrede sutra datum, krećem sa Velikićem - Islednik Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts