Oto Sep - heroj Kraljevine

2 poruka u ovoj temi

Napisano · Prijavi poruku

Posle 73 godine, otkrivena je tajna gde počiva Oto Sep, hrabri pilot lovac Kraljevine Jugoslavije, koji je junački poginuo iznad Šumadije u borbi s nemačkim avionima koje je presreo dok su se vraćali posle bombardovanja Beograda.

Pre nekoliko dana su meštani sela Dulene, na obroncima Gledičkih planina, pokazali gde su ga njihovi preci pronašli i tajno sahranili, plašeći se okupatora.

SUBNOR je počeo da prikuplja novac kako bi se na tom mestu, ovom zaboravljenom heroju, podigao spomenik.

Oto Sep je rođen u Tuzli, 1909. godine, završio je Vojnu akademiju, obuku za lovca je završio u Zemunu, a rat ga je zatekao na mestu komandira 110. lovačke eskadrile. Tog šestoaprilskog jutra on je poleteo sa aerodroma u Kosančiću kod Leskovca, i krenuo u borbu s jačim neprijateljem. Iznad Šumadije, kod Kraljeva, pogođen je u svom avionu Hoker Fjuri.

Pao je u selo Dulene, gde su ga meštani pronašli mrtvog. Tu su ga i sahranili, a posle oslobođenja su ga premestili u drugi grob, udaljen oko 40 metara, jer je prvi plavila reka Dulenka, kaže predsednik kragujevačkog SUBNOR-a i istoričar pukovnik Željko Zirojević.

Posle konačno otkrivene tajne mesta na kome je sahranjen Oto Sep, SUBNOR poziva njegove rođake, ako ih ima, da se jave i da budu gosti Šumadije, i da posete mesto na kome počiva njihov predak koji je pokazao šta su hrabrost i rodoljublje.

Izvor: Blic

Podeli ovu poruku


Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Napravite nalog ili se prijavite da biste komentarisali

Morate da budete član da biste komentarisali

Kreirajte nalog

Napravite nalog na našem forumu. Veoma je jednostavno!


Registrujte novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog? Prijavite se ovde.


Prijavite se odmah