Sign in to follow this  
Followers 0

Oto Sep - heroj Kraljevine

2 posts in this topic

Posted · Report post

Posle 73 godine, otkrivena je tajna gde počiva Oto Sep, hrabri pilot lovac Kraljevine Jugoslavije, koji je junački poginuo iznad Šumadije u borbi s nemačkim avionima koje je presreo dok su se vraćali posle bombardovanja Beograda.

Pre nekoliko dana su meštani sela Dulene, na obroncima Gledičkih planina, pokazali gde su ga njihovi preci pronašli i tajno sahranili, plašeći se okupatora.

SUBNOR je počeo da prikuplja novac kako bi se na tom mestu, ovom zaboravljenom heroju, podigao spomenik.

Oto Sep je rođen u Tuzli, 1909. godine, završio je Vojnu akademiju, obuku za lovca je završio u Zemunu, a rat ga je zatekao na mestu komandira 110. lovačke eskadrile. Tog šestoaprilskog jutra on je poleteo sa aerodroma u Kosančiću kod Leskovca, i krenuo u borbu s jačim neprijateljem. Iznad Šumadije, kod Kraljeva, pogođen je u svom avionu Hoker Fjuri.

Pao je u selo Dulene, gde su ga meštani pronašli mrtvog. Tu su ga i sahranili, a posle oslobođenja su ga premestili u drugi grob, udaljen oko 40 metara, jer je prvi plavila reka Dulenka, kaže predsednik kragujevačkog SUBNOR-a i istoričar pukovnik Željko Zirojević.

Posle konačno otkrivene tajne mesta na kome je sahranjen Oto Sep, SUBNOR poziva njegove rođake, ako ih ima, da se jave i da budu gosti Šumadije, i da posete mesto na kome počiva njihov predak koji je pokazao šta su hrabrost i rodoljublje.

Izvor: Blic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0