Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Naučnici sa Univerziteta u Minesoti uspeli su "naterati" bakterije Mariprofundus ferrooxydans, da umesto svoje normalne hrane, delimično oksidiranog čelika, koriste slabu struju kao hranu. Na univerzitetu se nadaju da će pomoću ove nove metode doći do novih načina proizvodnje biogoriva.

Navedene bakterije obično se mogu pronaći oko termalnih izvora na dnu mora, te kao izvor hrane obično troše nestabilni oblik gvožđa, koji je topljiv i koji se naziva 'Fel'. Bakterija iz ovog materijala izvlači elektrone kako bi mogla da preživi. Ukoliko je u blizini prisutno dovoljno kiseonika, gvožđe lako otpušta elektrone u zamjenu za kiseonik, kako bi postalo stabilnije, odnosno pretvara se u rđu.

Ranija istraživanja pokazala su kako Mariprofundus ferrooxydans koriste proteine na površini svojih stanica kako bi se hranile elektronima pa su naučnici odlučili da bakterije stave na elektrodu, odnosno direktan izvor slabe struje i vide šta će se dogoditi.

Podesili su elektrodu tako da otpušta elektrone na isti način kao i gvožđe prilikom oksidacije, a u mešavinu su dodali i male količine gvožđa. Bakterije su se vrlo brzo počele razmnožavati u velikom broju pa su naučnici mali uzorak prebacili na novu elektrodu, ali ovog puta bez gvožđa.

Bakterije su se i tamo nastavile razmnožavati, a isto su učinile i na trećoj elektrodi i to punih mesec dana. Ovom demonstracijom naučnici su uspešno dokazali kako se ta bakterija može razmnožavati koristeći elektricitet s elektroda za hvatanje CO2.

Ono što bi moglo biti zanimljivo za celo čovečanstvo je činjenica da te bakterije spremaju CO2 pomoću elektriciteta. Bakterije pohranjuju CO2 u sebi na takav način da se može iskoristiti za biogorivo.

Povećavanje projekta na veličinu farme za proizvodnju biogoriva, međutim, sasvim je nov izazov, koji je dalek, ali ne i nedostižan.

Naime, u studiji se navodi: "Ako postoji 100 koraka koje treba preći kako bi se to ostvarilo, onda je ovo prvi korak". Nadamo se da će ostali koraci uslediti veoma brzo.

Izvor: croenergo.eu

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...