Idi na sadržaj

Linux - kernel, distribucije, programi


Preporučene poruke

Šta je Linux?

Naziv Linux se striktno odnosi na jezgro Linuxa, odnosno kernel. Kernel je, praktično, podloga za operativni sistem, ono što omogućava operativnom sistemu i njegovim programima da komuniciraju sa hardverom. Nastao je 1991. godine, kreirao ga je Linus Torvalds, a razvija ga zajednica linux korisnika koji prijavljuju greške i probleme pri radu, nekompatibilnost sa uređajima i slično. Konačnu reč o tome šta će se naći u novim verzijama Linux kernela ima njegov kreator i tim okupljen oko njega.

Šta je distribucija?

Distribucija Linuxa je operativni sistem baziran na Linux kernelu. Distribucije se mogu nazvati i kompilacijama, jer su upravo to - kompilacije najrazličitijeg softvera. Linux distribucija sadrži veliku količinu softvera koji je prilagođen radu na toj specifičnoj distribuciji tako što je spakovan u softverske pakete (slično .exe fajlovima u Windowsu). Paketi su potom postavljeni na repozitorijume (riznice) na internetu, odakle se preuzimaju i instaliraju. Dakle, jedan program može biti spakovan u više različitih paketa da bi mogao raditi na više različitih distribucija. To je i osnovna podela Linux distribucija - prema vrsti paketa koje koriste.

Koliko ima tih distribucija?

Trenutno preko 600, premda tačan broj verovatno niko ne zna. Bukvalno svako ko ima znanje i želju da doprinese Linux zajednici može da napravi sopstvenu distribuciju, u nju uključi različite pakete softvera i menadžer paketa koji bi njima upravljao. Broj i raspodelu distribucija najlakše je videti iz sledeće slike:

Najlakše? Ti nisi normalan!

Da, znam.

Po čemu se u stvari razlikuju?

Pošto cilj teksta nije razglabanje u detalje, pojednostavićemo priču: suštinski se razlikuju po tipu paketa koje koriste. Na slici iznad možete primetiti tri velike grupe distribucija, koje počinju sa distribucijama Debian, Slackware i Red Hat. Na njima su bazirane gotovo sve ostale distribucije. Šta znači bazirane? Tim kreatora distribucije je uzeo jednu od tih pra-distribucija kao osnovu za svoj sistem, promenio šta mu je bilo po volji i rezultat svog rada nazvao novom distribucijom. U Linux svetu to može.

Koji su to paketi programa koje distribucije koriste?

Distribucije bazirane na Debianu po pravilu koriste .deb pakovanja za instalaciju programa. Uobičajena komanda u Terminalu za instalaciju tih paketa je sudo apt-get install nazivpaketaprograma.

Distribucije bazirane na Red Hat Linuxu koriste .rpm pakovanja. U zavisnosti od menadžera paketa koji distribucija koristi, komanda bi bila pacman -S nazivpaketa programa ili yaourt -S nazivpaketaprograma

Distribucije bazirane na Slackware Linuxu koriste .tgz pakovanja koja se instaliraju ručno, komandama u Terminalu.

Kako ja sve to da razlikujem?

Teško, slažemo se, to je jedna od negativnih strana Linuxa. Ali, ipak nije baš toliko komplikovano koliko se na prvi pogled čini.

Recimo: Debian - Ubuntu (baziran na Debianu) - Mint (baziran na Ubuntu-u) - svi koriste .deb pakete programa i iste komande za instalaciju programa. Isto je i za preostale dve "grane" Linuxa.

Je li teška ta instalacija?

Nije. Gotovo sve distribucije imaju programe namenjene instalaciji drugih programa, koji celu priču automatizuju za krajnjeg korisnika, koji samo treba da odabere koji mu se program sviđa, pronađe ga u pretrazi i klikne na "Instaliraj". Drugi način podrazumeva odlazak na sajt programa, preuzimanje paketa koji odgovara našoj distribuciji i klasičnu instalaciju dvoklikom. Tek u krajnjoj nuždi potrebno je unošenje komandi u terminalu.

Kako to da dovedem u vezu sa pričom o desktop okruženjima?

Desktop okruženje u ovoj priči određuje praktično samo kako će instalirani programi izgledati, ono nema nikakve veze sa instalacijom programa, niti sa distribucijama samim po sebi. Svi programi mogu raditi na svim desktop okruženjima, sva desktop okruženja mogu raditi na svim distribucijama.

Kako da odaberem distribuciju?

Nema lakšeg početka od neke od distribucija baziranih na Debianu.

Nabrojaćemo najpopularnije:

Sam Debian, naravno. Izuzetno stabilan, jedan od prvih izbora za servere, "bog otac" ovima ispod :lol:

Ubuntu - donedavno najpopularniji, u poslednje vreme ozbiljno ugrožen. Koristi Unity desktop okruženje, ima veliku bazu korisnika i veoma je jednostavno potražiti pomoć u vezi bilo čega.

Mint - baziran na Ubuntu-u, važi sve isto kao za velikog prethodnika, od kojeg Mint polako postaje popularniji. Idealan za početnike. Osnovno okruženje je Cinnamon

Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu - KDE, LMDE i LXDE verzije Ubuntua, praktično se razlikuju samo po desktop okruženju koje koriste

Početak sa bilo kom od ovih distribucija daće vam dobru polaznu osnovu da istražujete dalje. Da bude iskren, autor ovog teksta je i sam tek na počecima istraživanja distribucija van Debian gnezda. Najpopularnije su openSUSE, Gentoo, Arch, Fedora, Mandriva...

Zaključak:

Krenite sa istraživanjem, znam da za nekoga ko je ceo život proveo "u Windowsu" ovo deluje jako teško, ali verujte mi, nije. Počnite od instalacije neke od distribucija. Preporučio bih Mint Cinnamon, ja sam tako počeo. Kad ste je malo proučili, pogledajte onu automatsku instalaciju programa pomoću softver menadžera. Onda potražite neki program koji se ne instalira tako, već iz Terminala. Recimo... gimp (alternativa Fotošopu). Uputstvo će izgledati ovako:

sudo apt-add-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp (dodajete repozitorijum na kom se nalazi program u spisak repozitorijuma)

sudo apt-get update (ažurirate podatke o dostupnim programima, ne nalaze se baš svi programi koji postoje u repozitorijumima)

sudo apt-get install gimp (instalirate gimp)

Bukvalno jednu po jednu liniju prekopirate u Terminal i pratite je ENTER-om. Posle prve će vam tražiti administratorsku lozinku koju ste odabrali prilikom instalacije linuxa, otkucajte je i lupite ENTER. Isto ponovite sa preostale dve i to je to. Onda potražite program koji se instalira na treći način, sa sajta. Recimo Opera browser, odete na zvanični sajt (http://www.opera.com/), kliknete na Download, i odaberete Ubuntu i debian package, te da pakovanje automatski bude otvoreno po preuzimanju. Biće otvoreno u software manager-u, samo kliknete na Install. Voila! Ovladali ste instalacijom programa, sad je sve lakše!

Literatura:

Uputstvo za instalaciju Linux operativnog sistema

Priča o desktop okruženjima

Malo detaljnije o distribucijama - spoljni link

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Lična iskustva

Kao i svi linux početnici malko iskusniji s računarima, probao sam mnogo distribucija. Daleko od toga da sam u svima njima ekspert, ali sam video šta i kako rade.

Ubuntu

Na mom računaru prilično neodređeno iskustvo. Nije baš onako brz kako bi se očekivalo za poznatu distribuciju, dosta usporenosti pri otvaranju programa. Vizuelno iskustvo mene lično nije impresioniralo. Kolekcija saveta na internetu je prosto fascinantna, kakav god problem da imate verovatno ćete ga brzo rešiti.

DOWNLOAD: http://www.ubuntu.com/download/desktop

Debian

Praotac svim ovim početnim distribucijama koje pominjem. Ako tražite stabilnost - to je to, Debian stable izdanje se ne ruši. Koristi malko stariji kernel i stabilne, starije ali testirane verzije programa.

DOWNLOAD 64bit: http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/amd64/iso-dvd/

DOWNLOAD 32bit: http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/i386/iso-dvd/

Mint

I dan-danas sam oduševljen tom distribucijom. Prvi linux koji sam ozbiljnije testirao bio je Mint 15 Cinnamon. Baziran na Ubuntuu pa važi sve isto za pomoć na netu. Dosta stabilniji i brži od Ubuntua, bar na mojoj mašini. Lep menadžer podešavanja, sve na jednom mestu i lepo organizovano. Solidan izbor lepih tema. Jako prijatno iskustvo.

DOWNLOAD: http://www.linuxmint.com/download.php

Elementary OS

Moj lični izbor, prvenstveno zbog izgleda. Upoređuju ga sa Mac OS X, meni je lepši. Sve prednosti Ubuntua, ali lišen svih nepotrebnih stvari koje malo usporavaju "velikog brata". Mnogo malih aplikacija koje lepo rade, ali im ponekad nedostaju neke opcije koje bi ih učinile kompletnim. Troši oko 400MB RAM-a nakon pokretanja. Star kernel, malko starije verzije programa nego kod Ubuntua, otprilike kao Debian.

DOWNLOAD: http://elementaryos.org/

Xubuntu

Radi na praistorijskom laptopu kod stare majke. Ako imate star i spor računar - Xubuntu je put kojim treba ići. Autentično linux iskustvo, član Debian/Ubuntu stabla pa lako potražiti pomoć, troši jako malo resursa (mnogo manje nego XP, tek nešto iznad 100MB po pokretanju), vizuelno je prilično dopadljiv.

DOWNLOAD: http://xubuntu.org/getxubuntu/

Lubuntu

Troši malko više resursa nego Xubuntu, ali je vizuelno bljak. Meni se uopšte nije dopao.

DOWNLOAD: http://lubuntu.net/

openSUSE

Vizuelno jako lep, jedna od najzanimljivijih distribucija koje koriste KDE desktop okruženje. Član je one Red Hat/Fedora grupe iz uvodnog posta, pa je tu potrebno malo učenja i navikavanja. Po definiciji ne dobijate baš mnogo audio/video kodeka, pa je njih potrebno naknadno instalirati. Proces nije komplikovan, ali sama činjenica da je potreban malo zamara. Mnooogo mogućnosti podešavanja i prilagođavanja - zbog toga ćete KDE ili voleti ili mrzeti. Ne preporučujem za totalne početnike.

DOWNLOAD: http://software.opensuse.org/131/en

Arch

Nemojte. :jok: Sjajna distribucija, prelepo radi, nije teška za sistem. Ali nemojte. Izuzetno teška za instaliranje i kasniju detekciju problema ako ste početnik. Ista grupa kao prethodnik, Pacman menadžer paketa.

WEBSITE: https://www.archlinux.org/

Osim ovih probao sam samo Fedoru (na par minuta , nedovoljno za utiske, Gnome 3 okruženje), Antergos (Arch na lakši način, takođe veoma malo vremena, takođe Gnome 3)... mislim da je to-to.

Izmenjeno od strane člana Morpheus
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...