Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Spelta (krupnik)

spelta_zps370b2c4a.jpg

Ova žitarica poreklom iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok pre oko 9000 godina i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Spelta nije najstala ponovo popularna iako je decenijama korišćena samo za prehranu trkačkih konja. Danas žitarica spelta ili krupnik ima široku primenu, između ostalog i zato što mnogi ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu (napominjemo da spelta svakako sadrži gluten, iako u manjoj količini nego neke druge žitarice, i ne preporučuje se osobama koje su alergične na gluten). Takođe, spelta je na ceni i zbog svog prijatnog, orašastog ukusa.

Krupnik ili spelta je žitarica koja ima debelu opnu, koja je bolje štiti od insekata, ali i od pesticida i drugih otrovnih materija. Metaforički, ta debela opna, ukuzuje na sposobnost ove žitarice da jača imunitet.

Sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica. Pošto su u spelti ti minerali vezani sa organskim ugljenikom, mogu da se kompletno apsorbuju u organizmu. Spelta sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Njena izvrsna prehrambena svojstva u tradicionalnim kulturama činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi nakon bolesti ili velikih napora.

U odnosu na pšenicu, spelta ima nekoliko prednosti. Gluten iz spelte je rastvorljiv u vodi, a kada se zagreje, razleže se, pa je mnogo lakše svarljiv, od glutena iz pšenicom koji kad dospe u organe za varenje formira kuglice koje je prilično teško svariti.

I drugo, sorte pšenice koje se danas koriste imaju u svom sastavu inhibitore enzime (uglavnom služe kao zuaštita od insekata) i koji dodatno otežavaju njeno varenje. Spelta ne sadrži ove inhibitore, pa se zato mnogo lakše vari.

Zbog svega ovoga, osobama koje imaju problema sa varenjem, artritis, migrene, osetljiva creva i kožne osipe verovatno će mnogo više prijati spelta nego obična pšenica.

Ipak, pošto sadrži gluten, nije pogodna za osobe sa celijakijom ili one koji su alergični na gluten.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Heljda

heljdayrno_zps4fe1917c.jpg

Iako ne pripada porodici žitarica, heljda je po sastavu i načinu upotrebe srodna žitaricama. Heljdino poreklo je Azija, a danas se ova biljka najviše uzgaja na području Rusije.

Heljda je vrlo izbalansirana namirnica. Izuzetno bogata dragocenim proteinskim tvarima. Sadrži vitamine skupine B, E i P, minerale (kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, bakar) te esencijalne aminokiseline (lizin i triptofan).

Heljda jača organizam i povećava telesnu toplinu, zbog čega je pogodna pre svega za zimsku sezonu.

Zbog svog okrepljujućeg delovanja heljda se posebno preporučuje sportistima, trudnicama, dojiljama te mladima u razvoju.

Heljda čisti organizam, štiti krvne sudove, sprečava bolesti bubrega i polnih organa.

Od preprženog zrna heljde u Rusiji se priprema fina kaša. Način kuvanja kaše je sličan kao i kuvanje pirinča na pari.

Od mešavine heljdinog i pšeničnog brašna pravi se hleb.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...