Idi na sadržaj

Danas je dan Novog Sada


Preporučene poruke

Danas 1. februara slavi se dan grada Novog Sada. Dan grada se na današnji grad slavi od 1996. a obeležava se dan kada je Novi Sad 1748. dobio status slobodnog kraljevskog grada u Habzburškoj monarhiji. Na taj dan je od Marije Terezije kupljen status slobodnog kraljevskog grada i Novi Sad dobija ime koje danas nosi. Svečana akademija povodom dana grada se održava večeras u Srpskom narodnom pozorištu.

Pa, srećan mu rođendan :rodj:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

novi-sad,-centar.jpg

Нови Сад – За Новосађане рођене 1. фебруара градски превоз данас ће бити бесплатан, а ЈГСП ће возити током целог дана као у шпицу. Грађанима се неће наплаћивати паркинг, док ће испред Футошке пијаце добити на поклон јабуке, симбол ЈКП „Тржница“. Ове и низ других погодности овдашња јавна предузећа припремила су поводом Дана града, који се слави у знак сећања на 1. фебруар 1748. године, када је указом царице Марије Терезије Нови Сад проглашен за слободни краљевски град.

Председница Организационог одбора за прославу Нада Кобац каже да се данас неће наплаћивати ни коришћење затворених клизалишта и базена у Спенсу, као ни отвореног клизалишта на Штранду, где ће се у поподневним сатима делити чај. Због безбедности, број посетилаца Спенса је ограничен по сменама (базена – 250, клизалишта – 400), али Кобац сматра да ће бити довољно места за све који желе да искористе ову прилику.

– Првих пет стотина корисника услуга ЈКП „Новосадска топлана“ који буду донели последњи плаћени рачун добиће на поклон изолациону траку. За ученике нижих разреда Основне школе „Коста Трифковић“ припремили смо посету реконструисаној топлани „Север“. Идеја је да се сви укључимо у обележавање овог важног датума – истиче Кобац.

Из „Водовода и канализације“ су најавили да ће данас бесплатно чистити септичке јаме корисника који су пријавили да је неопходно и треће пражњење (за годину дана), а таквих је око 70. ЈКП „Пут“ ће током дана појачано крпити ударне рупе на саобраћајницама широм града.

У прославу се укључио и Музеј Војводине, који такође бесплатно отвара своја врата. Установа позива суграђане да погледају сталну поставку „Војводина од палеолита до средине 20. века“ и тематску изложбу „Све је само реклама“. Поводом рођендана града у холу музеја биће изложен и нови предмет месеца – „најстарија ведута града Новог Сада“.

У Музеју града вечерас ће бити отворена изложба „Сребрно посуђе“ (гостујућа изложба Етнографског музеја у Београду), ауторке Ирене Гвозденовић.

Централни део рођенданске манифестације је у Српском народном позоришту, где ће бити одржана Свечана академија у оквиру које ће градоначелник Милош Вучевић уручити највише градско признање – фебруарску награду професору др. Ђорђу Петровићу. У СНП-у ће наступити Културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“, мултиинструменталиста Слободан Тркуља и група „Гарави сокак“, чији ће фронтмен Бане Крстић поклонити граду песму „Зато ја волим Нови Сад“.

Потврђен је долазак и делегација Норича, Будве, Темишвара, Нижњег Новгорода, Бањалуке, Печуја, Кечкемета, Крања, Фоче, Тивта, Лублина и Охрида. Најављен је, такође, долазак председника општине Штрпце, као и бројних представника других градова и општина Србије.

М. Мијушковић

објављено: 01.02.2013.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Besplatne-usluge-za-Dan-Novog-Sada.sr.html

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Na današnji dan, 1. februara 1748. godine, ukazom carice Marije Terezije, Novi Sad je dobio status slobodnog kraljevskog grada u okviru Habzburške monarhije.

Tom prilikom je grad i dobio svoje ime (lat. Neoplanta), a Marija Terezija je izdala edikt u  kom se navodi da ona, "carica rimska, a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije", daje svima na znanje da "taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo" učini slobodnim, kraljevskim gradom.

Takođe, ukinuto mu je dotadašnje ime Petrovaradinski Šanac.

U to vreme, Novi Sad je bio središte kulturnog, političkog i društvenog života celokupnog srpskog naroda, koji tada nije imao sopstvenu državu. Prema podacima iz prve polovine 19. veka, ovo je bio i najveći grad nastanjen Srbima. Oko 1820. godine, Novi Sad je imao oko 20.000 stanovnika, a oko dve trećine činili su Srbi, dok današnji najveći srpski grad Beograd nije dostigao približan broj stanovnika pre 1853. godine.

 

link

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...