Idi na sadržaj

Novinarska logika


Preporučene poruke

Sve češće čitajući naslove i sadržaj tekstova napisanih na našim nažalost najvećim i najuticajnijim medijima primećujem da njihovi nazovi novinari često pišu tekstove bez ikakvog obraćanja pažnje na sadržaj, smisao i potrebu da nešto bude napisano.

Evo najsvežijeg primera. Na B92 ide tekst sa naslovom "Stiven Hoking ipak podržava eutanaziju?". Tema me zanima, pa krenem da čitam.

Najpre kaže:

Profesor Stiven Hoking, koji je jednom rekao da je asistirano ubistvo velika greška, promenio je svoj stav i podržao prava terminalno bolesnih koji pate i žele da završe sa životom.

Aha, znači Hoking je rekao da je to velika greška, a sad naprasno promenio stav. Pa onda ide citat gde je on navodno izneo svoj prvobitni, sada promenjeni stav:

U intervjuu koji je dao 2006. godine, rekao je da, iako ljudi treba da imaju pravo da okončaju svoj život ako to žele, on misli da bi to bila velika greška i dodao: "Ma koliko život loše izgledao, uvek postoji nešto što možete da radite i u tome budete uspešni. Sve dok ima života ima i nade".

Dakle, nije rekao da ne podržava eutanaziju, već upravo suprotno. Podržava je, ali on lično misli da je takva odluka obolelih pogrešna.

Napišem komentar u kom im skrećem pažnju na to da im je tekst nepotreban, da iznosi lažne tvrdnje o Hokingovim stavovima i dovodi čitaoce u zabludu... naravno, nije objavljen, a moronština i dalje zauzima mesto na naslovnoj strani.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...
  • 1 godinu kasnije...

Policijsko zadržavanje do 48 časova određeno je D. K. (47), P. J. (50), D. S. (33), N. C. (38), G. S. (50) i I. M. (32) iz Niša, S. D. (43) iz okoline Niša, D. J. (38) iz okoline Prokuplja, M. G. (61) iz Vlasotinca, kao i D. P. (33) i I. Đ. (37) iz okoline Gadžinog Hana, koji će po isteku tog roka biti privedeni u tužilaštvo na saslušanje.

 

Konkretan citat je iz Blica, ali nije bitan sadržaj, odnosno povod članku, niti je akcenat na Blicu. To što mi smeta se redovno pojavljuje u našoj novinarskoj praksi i pisanoj i onoj elektronskoj, TV i radio. Malo, malo pa se čuje ili pročita formulacija kao ona gore boldovana. Pa majku mu poljubim, ne treba imati završen pravni fakultet da bi znao da je policijski pritvor ograničen na 48 sati i da on NIJE kazna, nego da je policija dužna u tom roku da preda okrivljenog na saslušanje kod tužioca. To može da bude i poželjno je da bude što kraće vreme, ali 48 časova je krajnji rok. 

Pravilno napisano bi trebalo biti "... koji će u tom roku...". Novinarska nepismenost, mada to meni uglavnom liči na glupost i idiotluk, je jedan od najvećih problema sa kojima se naše društvo sreće u putu ka boljem sutra.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...