Sign in to follow this  
Followers 0

Mozaik

13 posts in this topic

Posted · Report post

Mozaik je od davnina poznata slikarska tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla, glazirane keramike. Poznate su italijanske mozaičke kockice (teserae) proizvedene u muranskim staklarnicama u više dimenzija i velikom broju različitih boja i tonova. Kamene kockice dobijaju se usitnjavanjem (čekićem, klještima, itd.) različitih vrsta obojenog kamena.

Tako usitnjene, kockice se koriste u zavisnosti od svog oblika i boja. Kockice se utiskuju u svežu masu na bazi disperzije veštačke smole, raznih lepkova, poliesterske smole (od koje se mogu praviti i kockice) i slično. Mozaikom se oslikavaju zidne, podne i druge površine. Podni mozaici su uglavnom od kamenčića, a zidni mogu biti i od drugih materijala.

Zlatno razdoblje mozaik je doživeo u Vizantiji (pre toga je široku upotrebu imao u Grčkoj i Rimu), pa iako se kasnije koristio, manje je bio zastupljen nego neke druge, jednostavnije slikarske tehnike.

Osim običnog mozaika, postoji i tehnika mikromozaika, mnogo složenija, iste osnove, ali sa posebnim efektima i rezultatima, rezervisana samo za veoma uporne i strpljive, kojima nije žao da izgube vreme kako bi postigli što bolji rezultat.

157114975.gif

3173182471_14172ef08e.jpg

3174017116_e2463d0010.jpg

3173182585_7dbf46c476.jpg

Apolodor likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

untitlednude1.jpguntitlednude2.jpg

untitlednude4.jpguntitlednude5.jpg

untitlednude3.jpguntitlednude6.jpg

Posle ovih, meni ne baš dopadljivih aktova, evo jednog koji mi se dopada po strukturi i koloritu. :)

m077.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Mozaik je kreativno rješenje za dekoriranje prostorija te manjih površina poput stolića, rubova ogledala, kutija, odnosno svih površina koje su od čvrstog materijala. Postoji nekoliko metoda izrade mozaika, evo najjednostavnija - direktna metoda. Pomoću nje moći ćete uz malo truda i sredstava dobiti mozaik za koji biste inače izdvojili veću količinu novca.

Izrada mozaika


 • Nacrtajte skicu. Ovo može biti apstraktan uzorak, konkretan oblik ili nešto drugo. Prenesite skicu na površinu. Napominjemo: U unutarnjim prostorima mozaik možete raditi na ravnim površinama kao što su drvo, knauf, ogledala, dok za vanjske prostore birajte podlogu od betona ili drugog ne-upijajućeg materijala. Drvo se za vanjske prostore ne preporučuje, pa ako imate ideju napraviti mozaik na stolu, radije izaberite betonski ili metalni stol.


 • Prenesite skicu na podlogu. • Pločice razlupajte na način da ih stavite u platnenu vreću i lupate čekićem. Za precizne rezultate koristite rezač keramičkih pločica. • Ako se radi o vanjskim prostorima, koristite fleksibilno ljepilo za pločice (Napomena: pločice u vanjskim prostorima trebaju biti duplo pečene), dok za unutarnje prostore koristite obično ljepilo za pločice. • Na pripremljenu skicu počnite polagati komadiće pločica, na stražnju stranu svake pločice nanesite ljepilo i stavite na pripadajuće mjesto. (Alternativna metoda: ljepilo možete nanijeti na podlogu te na nju lijepiti komadiće mozaika. Pazite, na ovaj način teže ćete pratiti vašu skicu.) • Pazite da je razmak između djelića mozaika svega par milimetara. • Kada ste postavili sve djeliće mozaika, dobro je pričekati jedan dan kako bi se ljepilo osušilo prije nego ispunite prostore među komadićima pločica.
 • Zadnji korak je ispuna fugir masom. Izmješajte masu i nanesite na mozaik, pritisnite kako bi ne bi ostalo praznih prostora među pločicama. • Vlažnom krpom obrišite fugir masu sa površine pločica. Pazite da ne pritisnete mozaik prejako prilikom brisanja ispune. • Sačekajte da se osuši (24 sata) i zatim dodatno obrišite prašinu sa vašeg mozaika. • Uživajte u vlastitoj kreaciji. Bravo!


  :)

Edited by Orion Lady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Evo nešto slično što sam ja radila samo sa manje geometrije.

artstonemosaicstairproject01.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

800px_Sacre_Coeur_Mosaique_de_l_abside.j

Basilique du Sacre Coeur, Mosaique de l'abside) - Basilica of the Sacré Cœur - Apse's mosaic

Autor: Didier B

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0