Idi na sadržaj

Preporučene poruke

Izmenama Zakona o radu, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja godine, država će omogućiti lakše otpuštanje zaposlenih. Poslodavac neće morati da isplaćuje otpremninu za ukupne godine radnog staža, već samo za period koji je zaposleni proveo kod njega.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović za “Blic” kaže da je, ukoliko se ukloni strah kod poslodavca o isplati visokih otpremnina, procena da će se posebno više i lakše zapošljavati stručni ljudi stariji od 50 godina.

- Smanjiće se i zloupotreba ovakvog načina zapošljavanja jer se često dešava da se ugovori na određeno produžavaju unedogled - objašnjava Martinović.

Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da će najveći problem imati zaposleni u privatnom sektoru jer poslodavci mogu da manipulišu i stvaraju pravni osnov da im ne isplate otpremninu.

- Plan je da se tačno odredi šta je disciplinska odgovornost i način na koji se zaposleni može otpustiti. Kada, kako, na koji način i u kojim okolnostima. Zbog nejasnih odredaba imamo veliki broj upravnih sporova, a to treba sa novim predlogom izbeći - kaže Martinović.

Moguće izmene u Zakonu o radu treba očekivati i kod obračuna zarada. Naime, predlog je da se promeni deo koji se odnosi na plaćanje noćnog i smenskog rada, kao i da se za vreme odmora ili plaćenog odsustva isplaćuje osnovna zarada uz minuli rad, a ne prosek iz poslednja tri meseca, kako je to sada.

- Problem je otpuštanje državnih činovnika na koje je primenjuje Zakon o državnim službenicima i ocenjivanje. Da bi otpustili činovnika potrebno je da ima recimo dve godine uzastopno lošu ocenu. Tim zakonom propisano je šta je povreda radne obaveze, radne discipline, kao i način umanjenja zarada - objašnjava za “Blic” advokatica za radne odnose Danijela Kostan Kovačević.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/386059/Novi-zakon-za-lakse-otkaze

Pošto se kod mene u firmi otkaz dobija kao dobar dan, nešto me ne pogađa posebno. Bar ne dok ovde radim. U prethodnoj firmi sam postao tehnološki višak pre isteka ugovora, no mene otkaz nije pogodio ni najmanje, već ljude koji su dobili nogu u dupe dve godine pred penziju bez cvonjka otpremnine. Nešto sam načuo da će u ovom zakonu pisati (a to ne piše u članku gle čuda) da će rad na određeno biti i do tri godine, pa vi vidite. Gde ste vi u ovoj priči sa izmenama zakona i uopšte u priči sa otkazima? Dobijali otkaze ili davali do sada? Plašite se za posao? Ili imate siguran posao?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Radim neposredno sa decom i obzirom da trenutno u grupi imam 80% preko normativa, ne razmišljam o otkazu.

O tome bi trebali da razmišljaju oni što sede u upravnoj zgradi, i svaki dan se igraju "vrućih stolica" da bi imali gde da sednu....njih ima 250 viška!!

Do sada nikada nisam ni razmišljala o dobijanju otkaza, jer je nekako dece uvek bilo. Tu je tehnološki višak teže iskazati. U mojoj profesiji konkretno, otkaz se dobija po nekim drugim kriterijumima.

Davanje otkaza? O tome je jedno vreme razmišljao moj muški, kada me je godinu dana ubeđivao da otvorim svoj vrtić a ja se grčevito borila protiv toga.

Imam utisak da mi starije generacije nekako teže podnosimo taj pojam "tehnološki višak" od mlađih generacija. One će, na žalost, silom prilika navići na česte promene posla, promene firmi, baš kao što je to na zapadu. Možda to i nije loše...menjaš okruženje, menjaš posao, naučiš da biraš...

Gledam po svojoj deci...njima to nije ništa.

Izmene zakona? Ono što sam naučila, kada su bilo kakve izmene u pitanju, a pogotovo zakoni-uvek ih menjaju oni koji o tome (zaista!!) nemaju pojma. Oni su na toj poziciji po "nečijem nalogu" ili po partijskoj osnovi!!

Izmenjeno od strane člana vesticara
Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Radim kod privatnika 6 godina, jednom nedeljno mi direktor kaže ''ako ti se ne sviđa, dođi u kancelariju da potpišeš otkaz'', ali to samo zato što ja ne volim nepravdu, i ne umem da ćutim, a i ne želim da ćutim..ali evo posle 288. puta davanja otkaza ja i dalje radim.

Davao sam otkaz, dok sam radio na ''gradilištima'', gde se ne zna ko pije, koliko pije a ko plaća i da li uopšte plaća. Tu uglavnom ili postaneš alkoholičar ili lopov ili daš otkaz da nebi postao ni jedno ni drugo (čast izuzecima naravno).

Ne plašim se za posao, mnogo toga sam radio (nije da se hvalim ali zaista jesam), i čak i ako dobijem otkaz, divno je znati da postoji čudo koje se zove opcija. Zahvaljujući tom čudu, možemo nastaviti svoj život dalje bez da se obesimo ako dobijemo otkaz :)...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...
  • 2 sedmica kasnije...

Ja sam za slobodno trziste. Zelim da otpustim radnika koji mi na neki nacin ne odgovara i ne zelim peripetije, zatezanja, sudjenja itd...

Sa druge strane sam spreman da se odmerim i nije mi problem ako dobijem otkaz. Zapravo jeste jer covek mora imati neku akumulaciju u trenutku kada dobije otkaz. Snaci cu se, verujem... 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Kada radnik bude mogao bez problema mogao da nađe posao na tržištu onda država može da olakša poslodavcima da otpušta radnike. Ovako, te "peripetije" su ono što još koliko toliko štiti radnika. A zakoni se svakako pišu po meri poslodavaca, naravno zahvaljujući vlasnicima krupnog kapitala u Srbiji kojima ova jadna vlast jede iz šake.

Da se razumemo, ja sam prvi alergičan na nerad i ne podnosim neradnike. Ali svi smo jako dobro upoznati sa kojim sve problemima se radnici danas suočavaju i koliko su obespravljeni i kakvih poslodavaca sve ima.

Koliko ima poslodavaca koji zaposlenima ne isplaćuju prekovremene sate i dnevnice, ne daju im da koriste odmor i bolovanje (naravno neiskorišćeni odmor im ne plaćaju), ne prijavljuju radnike, prijavljuju ih na minimalac pa im ostalo isplaćuju na ruke, duguju radnicima plate, ne isplaćuju putne troškove, itd. Sad još samo da im olakšamo da ljude otpuštaju bez pravnih posledica. Yeah right...

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...