Idi na sadržaj

Preporučene poruke

SF mi nije baš najomiljeniji, ali je, po mom mišljenju, verovatno najperspektivniji žanr u filmskoj umetnosti.

Gledao sam više odličnih SF filmova. Odiseja mi je svakako ostala u sećanju, ali meni nekako najdraža dva filma iz te oblasti su Paklena pomorandža (A Clockwork Orange, 1971. g.) legendarnog Stenlija Kjubrika i Istrebljevač (Blade Runner, 1982. g.), sjajnoga Ridlija Skota, s tim da laganu prednost dajem Skotovom filmu.

Ko god je gledao Paklenu pomorandžu, posle filma je sigurno osetio mučninu, na samo zbog brutalnih scena u kojima dominira nasilni prestupnik Aleks (fantastični Malkolm Mekdauel je verovatno ovom ulogom pokazao svoj maksimum), već zbog mračnog viđenja budućnosti koju oslikava snažna dehumanizacija ljudskog društva, čije obrise jasno naslućujemo već danas, a čiji je nosilac država u orvelovskoj i večitoj želji da kontroliše svoje podanike, pa na brutalan način medicinskim eksperimentom (slično je bilo nešto, kasnije, i u Letu iznad kukavičjeg gnezda) menja Aleksov ljudski identitet...

Korak dalje je otišao, čini mi se, Ridli Skot u Istrebljivaču, izuzetno čvrstoj i osmišljenoj filmskoj priči, u kojoj također ukazuje na dehumanizaciju ljudskog društva, ali, iako je film na prvi pogled neuporedivo pitkiji, to čini još snažnije nego Kjubrik u svom ranije pomenutom filmu, što se ogleda u genijalno smišljenom paradoksu u kojem, na kraju filma, robot (Rutger Hauer) ispada humaniji od samog čoveka, Dekarda, istrebljivača kojeg glumi Harison Ford...

Vilite li SF filmove? Koji su vam SF filmovi ostali u sećanju?

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pošto tražim dlaku u jajetu, pri gledanju SF filmova obično kolutam očima i komentarišem šta je moguće/nemoguće u stvarnosti. Postoje određeni filmovi koji su ipak na mene ostavili određeni utisak. Filmove iz serijala Osmi putnik sam s pažnjom gledao, kao i Ratove zvezda. Tu je i trilogija "Povratak u budućnost", kojoj se i dan danas rado vraćam. Ima nešto u tom načinu na koji su u osamdesetim videli budućnost... :lol:

I, naravno, neprevaziđen film... Matrix. Nisam neko ko lako postaje fan bilo čega. Ali, genijalnost tog ostvarenja me ostavlja bez teksta pri svakom gledanju. Postoji toliko slojeva realnosti i fantazije koji su naslagani jedni preko drugih u tom filmu da je to gotovo neverovatno. Svi slojevi su prožeti porukom koju vide samo oni koji bar na trenutak zaborave da je u pitanju naučna fantastika, i tu poruku potraže. Iza svakog lika i svake scene postoji nešto drugo, što direktno pogađa neki deo realnosti u kojoj živimo ili budućnosti kojoj stremimo.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 4 sedmica kasnije...

Odiseja 2001. u svemiru

Ali pre svega što je "odradjena" na neverovatnoj knjizi Artura Klarka. Sličnu temu (koja bi bez problema mogla da nadje svoje mesto na drugom mestu foruma u temi "Kreacija ili evolucija) je obradio u sjajnom romanu "Kraj detinjstva", ali nije mi poznato da je pretočena u film).

Naravno, kada se ispod filma potpiše Stenli Kjubrik.

Trilogija "Povratak u budućnost" mi je takodje sjajna varijanta kombinacije SF, avanture i komedije. Klasika,ali i film koji te "tera" da razmišljaš o cakama putovanja kroz vreme.

Inače sam SF romane čitao u jednom periodu života intenzivno. I uvek se setim mog profe književnosti iz srednje škole koji je otprilike govorio: "Postoji samo dobro i loše književno delo. Samo je razlika da li se dešava u nekom podrumu, nekom gradu ili u svemiru".

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Pored ovih napred navedenih SF filmova , sada vec klasika ,

dodao bih i Terminator 2. ,jedan od mojih omiljenih , bez obzira na zanr...

SF klasika je i" Stalker " Andreja Tarkovskog.

Tuzna je cinjenica sto se film poklopio sa realnim zivotom usled strasnih posledica

koje su pogodile stvaraoce ovog filma izazvane zbog mesta na kojem je sniman.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Odiseja 2001. u svemiru

Ali pre svega što je "odradjena" na neverovatnoj knjizi Artura Klarka. ...

Koliko sam obavešten, u ovom slučaju je prvo nastao film, pa tek onda knjiga! ;) No pošto je Klark i scenarista filma, dosta je diskutabilno šta je prvo nastalo, kokoš ili jaje. :kez:

Inače sam SF romane čitao u jednom periodu života intenzivno. I uvek se setim mog profe književnosti iz srednje škole koji je otprilike govorio: "Postoji samo dobro i loše književno delo. Samo je razlika da li se dešava u nekom podrumu, nekom gradu ili u svemiru".

:ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 godina kasnije...

Meni je u secanju ostao

Rat zvezda

Zvezdane staze

Terminator

Elijen

Gorstak

Pobesneli Maks

Preko pojedinih Filmova

Bejdraner

Oni zive

Mesec 44

Svemirski borac

Vatra sa neba

E.T

Vodeni svet

Bekstvo iz L.A.

Totalni opoziv

Trkac

Sudija Dred

12 Majmuna

Peti element

Tron

Bliski sureti trece vrste

Dan Nezavisnosti

Duboki Udar

Bitka za L.A.

Predator

Ima jos mnogo SF filmova koji su mu u odredjenim periodima bili zanimljivi......

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...