Idi na sadržaj

Iskustva vezana za skidanje kilograma nakon porođaja


Preporučene poruke

Oslobodite se ''trudničkih'' kilograma

zena-na-vagi.jpg

Silno čeznete da izgledate kao pre trudnoće, ali ne znate šta da uradite i odakle da počnete? Naši brzi trikovi i jednostavne fizičke vežbe pomoći će vam da ostvarite svoj naum

U želji da što više saznate o brizi za novorođenče, iščitali ste svu moguću literaturu (knjige i časopise), pretražili sve sajtve na Internetu i ispričali se sa iskusnim majkama. Nakon što ste “apsolvirali” ovu temu, ponovo ste počeli da uživate u seksu sa partnerom (iako povratak intimnosti nije bio lak!). Na kraju, na redovnom pregledu nakon porođaja, lekar je utvrdio da ste se dovoljno oporavili i da možete da nastavite normalno da živite. Štaviše, vaša beba počela je da “hvata ritam” tokom dana, a vi uspevate da odspavate koji minut duže.

Dakle, pravo je vreme da se pozabavite svojim izgledom, a to najčešće znači oslobađanje viška kilograma. Ukoliko ne znate odakle da počnete, otkrićemo vam kako da se vratite u formu i ponovo budete zadovoljne svojim telom (možda zadovoljnije nego pre trudnoće!). I, nemojte odmah da mislite da će vam za određene promene životnih navika, uključujući i fizičke vežbe, biti potrebno mnogo truda i vremena.

Oslobodite se “trudničkih” kilograma

* Pokrenite se

Većna novopečenih majki previše je neispavana i okupirana brigom o bebi da bi pomislila na dodatnu rekreaciju. Osim toga, lekari upozoravaju da ženino telo ne može da izdrži naporne fizičke vežbe mesec i po dana nakon porođaja (i duže ukoliko se porodila carskim rezom). Ipak, u trenutku kada osetite da ste spremni da se krećete (ne samo da se kupate, prepovijate i dojite bebu), možete da počnete da radite lakše vežbe koje vam predlažemo.

* Dojite

Dojenje sagoreva nevrovatan broj kalorija: od 500 do 700 dnevno. To znači da dojilje mogu da povećaju unos hrane tokom dana, a da istovremeno brzo i bezbedno mršave. Međutim, kada prestanete da dojite, nećete imati potrebu za povećanim unosom kalorija. Zbog toga u tom periodu možete da se ugojite ukoliko ne korigujete ishranu i ne počnete da vežbate.

* Vodite računa o kalorijama

Iz ishrane potpuno izbacite namirnice koje sadrže “prazne” kalorije, kao što su gaziranap pića i čips, i nemojte da držte dijete koje nalažu eliminisanje čitavih grupa namirnica (proteina, ugljenih hidrata, masnoće). Umesto toga, uvrstite u svoju ishranu posne proteine, integralne žitarice, sveže voće i povrće, i mnogo proizvoda od posnog mleka (sa smanjenim procentom mlečne masti).

* Jedite zdravu hranu

Konzumiranje previše slatkiša može da uzrokuje velike oscilacije nivoa šećera u krvi, kao i njegov nagli pad. Upravo zbog toga, zgrabićete prvu namirnicu koja vam dođe pod ruku i poješćete više nego što vam je potrebno. Da ne biste bili u iskušenju da pojedete nešto veoma kalorično a nezdravo, imajte uvek kod sebe hranljive namirnice koje sadrže “zdrave” kalorije (obrano mleko, jogurt, voće).

* Družite se sa drugim majkama.

Iako neprestano osećate umor i sve vreme brinete o bebi, nemojte zaboraviti na druženje i svoje “emotivno napajenje”. Ukoliko se ne budete viđali sa prijateljima, nećete se dobro osećati ni vi ni beba. Potpuna izolacija i “apstinencija” od aktivnosti kojima ste se nekada bavili, može da izvuče i ono malo energije koja vam ostane nakon napornog dana. Zato, budite u kontaktu sa prijateljicama i drugim novopečenim majkama, makar telefonom. Iskreno razumevanje i solidarnost, kao i korisne informacije i razmenu iskustava, možete da dobijete samo u društvu žena koje su u istoj situaciji.

* Spavajte, spavajte i samo spavajte!

San ubrzava proces mršavljenja jer tada ne postoji opasnost da posegnete za velikim količinama visokokaloričnih namirnica. Dinamika spavanja koju vam beba nameće može da poremeti vaš metabolizam i da uspori proces skidanja kilograma koje ste dobili tokom trudnoće. Zbog toga dremajte kada god ugrabite priliku – najbolje u vreme kada i vaša beba spava – i ne brinite o kućnim obavezama. Na taj način ćete sačuvati energiju i kontrolistati potrebu za hranom.

Predlozi za ukusnu i zdravu užinu:

* Salata od iseckane šargarepe i paprike sa niskolaričnim prelivom za salate (majonez, jogurt).

* Bareno jaje ili hladna, kuvana piletina i parče crnog hleba.

* Cerealije u obranom mleku.

* Voćni jogurt sa smanjenim procentom masnoće.

* Parče hleba od integralnih žitarica sa puterom od kikirikija.

Vežbe za novopečene mame

Kao novopečena majka nećete imati mnogo vremena za fizičke vežbe. Osim toga, nećete moći ni da ih radite uvek u isto vreme. Upravo zbog toga, eksperti su osmislili vrlo jednostavan program vežbi kojima ćete, za samo deset minuta, aktivirati glavne grupe mišića i za samo tri nedelje značajno poboljšati izgled svog tela. Osnovna ideja ovog programa, kojim ćete povećati izdržljivost, snagu i fleksibilnost tela, jeste da uradite od 10 do 12 serija vežbi tokom jedne nedelje. Naravno, mesec i po dana od porođaja nemojte se baviti nikakvim fizičkim aktivnostima (ukoliko ste imale carski rez, i duže). Osim toga, obavezno tražite odobrenje svog lekara.

Kardio vežbe

Radite ove vežbe od 5 do 7 puta nedeljno. Ključna stvar za ovu vrstu aktivnosti jeste da menjate njihov intenzitet na skali od 1 do 5 (npr. 1 je šetnja laganim korakom, 5 je kretanje brzim korakom). Za početak, dva minuta se zagrevajte radeći vežbe na nivou 2, potom deset minuta radite vežbe intenzitetom 3 ili 4. Ipak, najvažnije je da intenzitet vežbi prilagodite svom tempu i snazi. Ukoliko osetite veliki umor ili ostanete bez daha, usporite tempo i prilagodite ga svom telu. Radite ono što vam se najviše sviđa – šetajte, “vozite” trenažni bicikl ili plešite sa bebom u naručju.

Ovaj tekst mi je poslužio kao uvod,

za priču o tome,

kako skinuti višak kilograma

nakon porođaja.

Svaki organizam je priča za sebe.

Devet meseci totalne hormonalne revolucije treba dovesti u red.

O eventualnom višku kg. tokom same trudnoće ne smem ni da pričam.

Kada sam pregurala dozvoljenih 20, prestala sam da se merim. :lol:

Posle porođaja mi je trebalo godinak dana da se

koliko toliko ''stešem''.

Problem je bio u tome,

što nisam dovoljno spavala,

i nisam bila ''uobročena''.

Jela sam ''s' nogu'', kada pregladnim.

Bez obzira na to, što sam konstatno bila u pokretu.

Kakva su Vaša iskustva,

vezana za smanjenje telesne težine

posle porođaja? :)

/pod uslovom da ste ih imali/

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

U prvoj trudnoci 33, u drugoj 30 kg..:treptrep:

Bogtemazo, kad se samo setim..:smeh:

Brzo i lako je islo to vracanje u predjasnje stanje..

Korigovana ishrana, redovni treninzi i puno, puno kretanja..

U principu nema tu neke mudrosti, kao i kod skidanja netrudnickih kilograma..

Naoruzas se znanjem i strpljenjem..i celicnom voljom...i sve pet..:ok:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Ajoooj :ajme:

ja sam u trudnoći nabacila 35kg :kez:

sitnica, zar ne?

Mislila sam da ću pući po šavovima koliko sam bila ogromna...

hodajuća lađa, tako sam za sebe govorila...

A kad sam se porodila, svi su me pitali, kad mi je termin :ajme:

jer se uopšte nije videlo, da ja više nemam bebe u stomaku...

I to je tako trajalo... godinama...

još sam nakarikala i neke zdravstvene probleme,

i kilogrami nikako nisu nestajali...

svo vreme sam vežbala i hranila se zdravo, ali jbg :beyond:

Onda sam pre tri godine otišla na odmor sa dečacima,

doktorica mi je promenila terapiju za moje probleme

i vratila sam se sa odmora kao Stanlio u Oliovoj odeći...

sve je na meni visilo i nisam imala u čemu na posao da odem :)

Mislim da sve to zavisi individualno od žene do žene,

od njene discipline i same volje da li to želi ili ne...

ja sam ostala uvek sa istim navikama u ishrani i vežbanju,

a valjda tek kad je stiglo ''moje vreme'' da se vratim u

prethodno stanje od pre trudnoće,

to je i samo došlo...

Sad imam i manje kilograma nego pre same trudnoće, pa i venčanja...

:beyond: sve zavisi... nema tajnog recepta za uspeh... pitanje volje i stava :uredu:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima

Nisam imala taj problem posle trudnoce kao sto ga sada imam. :dry:

Elem, ugojih se celih 12kg.. s porodjajem izgubih 11kg a onaj kilogram nestade u mesec dana. Mozda bi i to izgubila brze da nisam bila bolna 20-ak dana nakon porodjaja.

U pocetku sam jela sve sto ne treba.. jbg trudnica i bez mucnina na ič kad je hrana u pitanju. :smeh: Posle mesec-dva mi doslo iz guz'ce u glavu da to i nije dobro... :jok: i nastavih da jedem zdravo za oboje.

Nisam od onih koja pribegava vezbama... cedo me "navezbalo" .. cak sam posle par meseci otisla jos dole s kilazom.

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 2 sedmica kasnije...

Za koliko vremena se natalože kilogrami toliko je potrebno i da nestanu i ne samo kada je postporođajni tok u pitanju. Nakon prve trudnoće samo sam mislila kako da skinem višak i skinuh ga munjevito i skoro munjevito prestah da dojim nakon četiri meseca, a želela sam. Sada znam da sam bila glupava. :kez:

Posle rođenja drugog sina opustila sam se i rekla - sve će na svoje doći i bi tako.

Naravno, vodila sam računa da jedem samo ono što je dobro za mlečnost i moju krvnu sliku, a mleka sam imala na izvolte. Dojila sam devet meseci. Večerala sveže kupine, doručkovala voće, ručala povrće u ogromnim količinama a bogami bilo je dana kada nisam odolela dedinoj slanini, šunki, čvarcima, švargli... sve misleći da ću ljubav prema dedinim đakonijama preneti na bebu, ali vraga, osim šunke i pečenice ništa.

U obe trudnoće sam se ugojila 20 kg ali, kako sam bila tanka kao trščica, to i nije bilo tako strašno.

Fizička aktivnost se podrazumeva i sada, kada nisam trudna. :kez:

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...

Nema skidanja kilograma bez "rupe na kašiki" kao ni sedenjem a biti na dijeti.

Manje jela, više kretanja i polako!!
Najbitnije je da se kilogrami skidaju polako.

Ostade mi 5 kg posle prvog porođaja. Nikada ih nisam skinula ali se koža zategla i vratila na svoje mesto tako da i nije nešto strašno.

Mada je tu pre svega bitna genetika i kako će se kilogrami rasporediti po samom telu.

Neki "šlaufi" se mogu skinuti, neki ne...

Najpametniije jednostavno voditi računa o broju kilograma koji će se nabaciti u trudnoći.

Kada bebica bude stara oko godinu dana vreme je da se krene na vežbe. Ne treba preterivati ali treba biti uporan i uz smanjenje količine hrane eto rezultata za 9-12 meseci. 
Uostalom toliko je i trebalo da se kilogrami nagomilaju.

Velika je greška pogotovo kod prvorotki da treba da jedu za dvoje. 
Nije istina!! 

Jedite kao i do sada ali sada neka to bude šarenija vrsta ishrane, više voća i povrća i to je sasvim dovoljno. 

 

Link ka poruci
Podeli na drugim sajtovima
  • 1 godinu kasnije...
  • 3 meseci kasnije...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...